Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom mäsové špeciality: Citrónová kačka, hovädzie líčka na víne

Inšpiráce do vašej kuchyne.

Citrónová kačka

Potrebujeme: jednu, asi dvojkilovú, kačku, 2 citróny, ½ šálky citrónovej šťavy, olej, soľ, mleté biele korenie, čili korenie, 2 PL medu, ľubovoľnú zeleninu ako je mrkva, zemiaky, ružičkový kel, pór...

Postup: Rúru si nahrejeme asi na 190 stupňov a kačku umyjeme a osušíme. Potom ju zo všetkých strán osolíme. Z oboch citrónov vytlačíme šťavu, ktorú si zatiaľ odložíme a dve polovičky citróna dáme do kačky.

V panvici zohrejeme asi dve lyžice oleja, pridáme med, všetky koreniny, soľ a prilejeme citrónovú šťavu z oboch citrónov a podľa potreby prilievame aj pol šálky citrónovej šťavy, riadime sa chuťou, ktorá nemá byť príliš medová, ale ani príliš citrónová. Povaríme, aby sa zredukovala.

Skryť Vypnúť reklamu

Kačku dáme do pekáča, nohy jej môžeme zviazať a zo všetkých strán ju ponatierame medovo-citrónovou polevou. Ešte ju môžeme osoliť a okoreniť a dáme piecť do rúry. Počas pečenia kačku priebežne potierame polevou a asi po 45 minútach pridáme do pekáča očistené a nakrájané kusy zeleniny.

Hovädzie líčka na víne

Potrebujeme: 4 väčšie hovädzie líčka, 2 stredne veľké cibule, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 3 stonky zeleru, 2 PL paradajkového pretlaku, pol litra červeného vína, maslo, hladkú múku, olej, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať

Postup: Umyté mäso rozdelíme na väčšie kusy, zeleninu očistíme a tiež ju nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nasekáme najemno.

Pripravené mäso osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou. Potom v hrnci roztopíme kus masla s lyžicou oleja a jednotlivé kusy mäsa sprudka opečieme, potom ich vyberieme a zatiaľ dáme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Do výpeku pridáme podľa potreby trochu oleja a opečieme cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme zeleninu a všetko spolu chvíľu restujeme. Primiešame paradajkový pretlak a vrátime do hrnca mäso. Zalejeme ho červeným vínom, pridáme bobkový list aj tymian, zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej asi na 190 stupňov.

Asi po dvoch hodinách (záleží od mäsa), by mali byť líčka primerane mäkké, to znamená, že sa budú rozpadávať.

Vtedy ich vyberieme z hrnca, omáčku prepasírujeme a ak je ešte náhodou riedka, chvíľku ju povaríme, aby sa zredukovala. Na záver do nej vmiešame asi lyžicu masla na zjemnenie a môžeme podávať líčka preliate vínovou omáčkou a posypané petržlenovou vňaťou.

Králik na rozmaríne

Potrebujeme: celého králika, prípadne len králičie stehná, 250 ml červeného vína, 100 ml octu, 6 PL olivového oleja, 4 mrkvy, 3 cibule, 2 stonky zeleru, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 2 vetvičky rozmarínu, petržlenovú vňať, 4 PL paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Králika rozdelíme na porcie, zalejeme ich octom aj vínom, pridáme nakrájanú mrkvu, cesnak, cibuľu prekrojenú na štvrtiny, bobkový list, rozmarín, zeler, polovicu oleja, bobkový list a lístky z jednej vetvičky rozmarínu. Všetko prikryjeme a necháme marinovať aspoň 24 hodín.

Na druhý deň králika vyberieme z marinády, osolíme ho aj okoreníme a opečieme na panvici na zohriatom oleji. Mäso opekáme sprudka, aby sa zatiahlo, potom ho preložíme do pekáča. Do výpeku dáme paradajkový pretlak, prilejeme marinádu aj so zeleninou, všetko spolu prevaríme a podlejeme králika. Prihodíme k nemu trochu čerstvého rozmarínu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 1,5 hodiny. Priebežne ho podlievame šťavou, kým nebude upečený dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 253
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 898
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 875
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 929
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 326
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 955
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 660
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Potraviny, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop