Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom mäsové špeciality: Citrónová kačka, hovädzie líčka na víne

Inšpiráce do vašej kuchyne.

Citrónová kačka

Potrebujeme: jednu, asi dvojkilovú, kačku, 2 citróny, ½ šálky citrónovej šťavy, olej, soľ, mleté biele korenie, čili korenie, 2 PL medu, ľubovoľnú zeleninu ako je mrkva, zemiaky, ružičkový kel, pór...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Rúru si nahrejeme asi na 190 stupňov a kačku umyjeme a osušíme. Potom ju zo všetkých strán osolíme. Z oboch citrónov vytlačíme šťavu, ktorú si zatiaľ odložíme a dve polovičky citróna dáme do kačky.

V panvici zohrejeme asi dve lyžice oleja, pridáme med, všetky koreniny, soľ a prilejeme citrónovú šťavu z oboch citrónov a podľa potreby prilievame aj pol šálky citrónovej šťavy, riadime sa chuťou, ktorá nemá byť príliš medová, ale ani príliš citrónová. Povaríme, aby sa zredukovala.

SkryťVypnúť reklamu

Kačku dáme do pekáča, nohy jej môžeme zviazať a zo všetkých strán ju ponatierame medovo-citrónovou polevou. Ešte ju môžeme osoliť a okoreniť a dáme piecť do rúry. Počas pečenia kačku priebežne potierame polevou a asi po 45 minútach pridáme do pekáča očistené a nakrájané kusy zeleniny.

Hovädzie líčka na víne

Potrebujeme: 4 väčšie hovädzie líčka, 2 stredne veľké cibule, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 3 stonky zeleru, 2 PL paradajkového pretlaku, pol litra červeného vína, maslo, hladkú múku, olej, bobkový list, tymian, petržlenovú vňať

Postup: Umyté mäso rozdelíme na väčšie kusy, zeleninu očistíme a tiež ju nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nasekáme najemno.

Pripravené mäso osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou. Potom v hrnci roztopíme kus masla s lyžicou oleja a jednotlivé kusy mäsa sprudka opečieme, potom ich vyberieme a zatiaľ dáme bokom.

SkryťVypnúť reklamu

Do výpeku pridáme podľa potreby trochu oleja a opečieme cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme zeleninu a všetko spolu chvíľu restujeme. Primiešame paradajkový pretlak a vrátime do hrnca mäso. Zalejeme ho červeným vínom, pridáme bobkový list aj tymian, zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej asi na 190 stupňov.

Asi po dvoch hodinách (záleží od mäsa), by mali byť líčka primerane mäkké, to znamená, že sa budú rozpadávať.

Vtedy ich vyberieme z hrnca, omáčku prepasírujeme a ak je ešte náhodou riedka, chvíľku ju povaríme, aby sa zredukovala. Na záver do nej vmiešame asi lyžicu masla na zjemnenie a môžeme podávať líčka preliate vínovou omáčkou a posypané petržlenovou vňaťou.

Králik na rozmaríne

Potrebujeme: celého králika, prípadne len králičie stehná, 250 ml červeného vína, 100 ml octu, 6 PL olivového oleja, 4 mrkvy, 3 cibule, 2 stonky zeleru, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 2 vetvičky rozmarínu, petržlenovú vňať, 4 PL paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Králika rozdelíme na porcie, zalejeme ich octom aj vínom, pridáme nakrájanú mrkvu, cesnak, cibuľu prekrojenú na štvrtiny, bobkový list, rozmarín, zeler, polovicu oleja, bobkový list a lístky z jednej vetvičky rozmarínu. Všetko prikryjeme a necháme marinovať aspoň 24 hodín.

Na druhý deň králika vyberieme z marinády, osolíme ho aj okoreníme a opečieme na panvici na zohriatom oleji. Mäso opekáme sprudka, aby sa zatiahlo, potom ho preložíme do pekáča. Do výpeku dáme paradajkový pretlak, prilejeme marinádu aj so zeleninou, všetko spolu prevaríme a podlejeme králika. Prihodíme k nemu trochu čerstvého rozmarínu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 1,5 hodiny. Priebežne ho podlievame šťavou, kým nebude upečený dozlatista.

Potraviny

Ilustračné foto

Dočasne pozastavili vývoz od konkrétneho producenta.


SITA
Ilustračná snímka.

Rakúsko potrebuje pokračovať v plnení rozpočtu a ozdraviť verejné financie.


TASR
Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  1. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  2. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  3. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  4. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  6. Apolka horí!
  7. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  8. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 390
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 853
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 207
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 457
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 367
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 185
  7. Keď sa z brigády stane kariéra 3 230
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 342
  1. Jaroslav Liptak: TASS - Ruské média a ich pohľad na svet
  2. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  3. Ján Šeďo: Súdruhovia, všimli ste si ? Ako robiť "z huby r*ť", povýšil Kaliňák na nový level.
  4. Irena Šimuneková: Strážca Malých Karpát, hrad Korlátko
  5. Monika Albertiová: Pán premiér Fico, odpustite mu! Alebo ľudská tragédia Cintulu a Fica
  6. Vladimír Krátky: Bravóóó, úžasné ! Konečne !
  7. Miroslav Daniš: Pochod za odvolanie Pavla Gašpara
  8. Štefan Šturdzík: Čurillovci 6 - Ficovci 0 !!
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 402
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 293
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 10 405
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 6 137
  5. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 651
  6. Miroslav Ferkl: Rehot Richtera 4 497
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 4 295
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody 3 885
  1. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  2. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  3. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  4. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  6. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mikuláš Dzurinda (predseda SDK a SDKÚ), Robert Fico (predseda Smeru, predtým podpredseda SDĽ) a Jozef Migaš (predseda SDĽ) v roku 2001

Aké rozhodnutia o spolupráci a nespolupráci strán určovali budúcnosť Slovenska.


14
Juraj Slafkovský.

Čo očakávajú montrealskí novinári od Slováka?


Martin Turčin
Nataša Holinová

Otázniky sa stále vznášajú okolo kvalifikácie trestného činu.


2
Minister Ladislav Kamenický.

Kritická je aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.


29

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu