Zapekaná polenta s hubami
Potrebujeme: ¼ hrnčeka kukuričnej krupice, 1 hrnček vody, granulovaný cesnak, soľ, hrsť špenátových listov, 1 malú cibuľu, 100 g šampiňónov, strúhaný parmezán, maslo, olej, mleté čierne korenie
Postup: Do hrnca vsypeme kukuričnú krupicu, prilejeme vodu, osolíme a posypeme ju granulovaným cesnakom. Dáme na oheň a za stále miešania varíme, kým krupica nevstrebe vodu a nevznikne nám kaša.
V panvici zohrejeme maslo s trochou oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané šampiňóny, ktoré osolíme a okoreníme. Osmažíme ich a potom k nim pridáme špenát, ktorý necháme len trochu spariť a panvicu odstavíme.
Polentu dáme do vymastenej zapekacej misy, vrch utľapkáme a naložíme tam hubovo-špenátovú zmesť. Nastrúhame syr a dáme na chvíľu zapiecť do rúry.
Pohánkové rizoto
Potrebujeme: 2 hrnčeky pohánky, 200 g šampiňónov, 100 g balkánskeho syra, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, maslo, tymian, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Pohánku dáme do hrnca a zalejeme ju tromi hrnčekmi vody. Varíme asi tri minúty, kým sa voda nevstrebe do pohánky. Potom hrniec odstavíme.
V panvici zohrejeme dve lyžice oleja a osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu aj pretlačený cesnak. Opečieme ich a pridáme nakrájané šampiňóny. Opekáme ich asi 5 minút, osolíme, okoreníme a pridáme trochu čerstvého tymianu.
K hubám do panvice pridáme uvarenú pohánku, premiešame a dochutíme. Na záver vmiešame kus masla a podávame s namrveným balkánskym syrom.
Brokolicové fašírky
Potrebujeme: 1 brokolicu, 150 g tvrdého syra, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 bezlepkové párky, 1 lyžičku plnotučnej horčice, 2 vajíčka, trochu mlieka, sójovú omáčku, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, kukuričnú múku na obaľovanie
Postup: Brokolicu uvaríme v osolenej vode, keď je hotová scedíme ju a nasekáme na maličké kúsky. Brokolicu dáme do misky, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, strúhaný syr, vajíčka, horčicu, nakrájané párky a všetko ochutíme podľa vlastných predstáv. Ak je zmes hustá, prilejeme trochu mlieka.
Zo zmesi tvoríme fašírky, ktoré obalíme v kukuričnej múke, poukladáme na plech a upečieme v rúre, alebo vypražíme na troche oleja v panvici.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.