Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Brokolicová polievka s čedarom, švajčiarsky steak

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Brokolicovo-čedarová polievka

Potrebujeme: 7 PL masla, 1/2 PL olivového oleja, 1 nakrájaná malá žltá cibuľa, 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, 3/4 ČL údenej papriky, 3/4 ČL mletej horčice, štipka kajenského korenia, soľ a mleté čierne korenie, 6 PL hladkej múky, 4 š kuracieho alebo zeleninového vývaru, 3 š smotany na varenie, 1 bobkový list, ružičky zo 4 veľkých brokolíc, 2 š nahrubo postrúhanej mrkvy, 340 g kvalitného čedaru

Postup: Do veľkého polievkového hrnca s hrubým dnom dáme lyžicu masla a olivový olej, pridáme cibuľu a na miernom ohni pražíme domäkka. Pridáme cesnak a všetky koreniny okrem bobkového listu a varíme asi minútu. Potom v hrnci necháme roztopiť zvyšné maslo, prisypeme k nemu múku a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Následne po častiach prilievame vývar a smotanu na varenie - miešať neprestávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Plameň stíšime takmer na minimum a do polievky vhodíme bobkový list. Za občasného miešania necháme variť asi 15 minút, kým trocha nezhustne. Potom do polievky vhodíme brokolicové ružičky a postrúhanú mrkvu a varíme ich ďalších 15 až 20 minút. Podľa chuti ešte dosolíme. Na záver nasypeme strúhaný syr, ktorý necháme dobre roztopiť.

Švajčiarsky steak

Potrebujeme: 2 PL rastlinného oleja, 2 plátky bravčovej sviečkovice, soľ a mleté čierne korenie, 500 ml lúpaných paradajok, nakrájaných na menšie kúsky, 1 malá nakrájaná cibuľa, 2 š čerstvých šampiňónov (voliteľné), 1 nakrájaný stonkový zeler, 1/2 š zelenej papriky nakrájanej na menšie kúsky (voliteľné), 1,5 ČL sušeného oregana, 1 bobkový list, 1 š vody (voliteľné), 2 ČL kukuričného škrobu (voliteľné)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vo veľkom liatinovom hrnci dobre zohrejeme olej. Sprudka na ňom opečieme z oboch strán najprv jeden, potom druhý plátok sviečkovice a dáme ich bokom. Do hrnca potom dáme cibuľu a krátko ju opečieme. Vrátime k nej steaky a pridáme paradajky, šampiňóny, zeler, papriku, oregano aj bobkový list.

Hrniec prikryjeme a varíme na miernom ohni asi hodinu a pol, kým mäso nezmäkne. Pokiaľ treba výpek zahustiť, vyberieme mäso, pridáme do hrnca kukuričný škrob rozmiešaný vo vode a necháme variť asi 2 minúty. Steaky vrátime do hrnca a podávame.

Čokoládovo-mätová pena

Potrebujeme: 225 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70-percentnej), 1 PL kávového likéru, 2 PL cukru, mätová aróma, vodu

Postup: Stredne veľkú sklenenú alebo kovovú misku naplníme ľadom a vodou. Na jej vrch položíme väčšiu misku tak, aby jej dno bolo položené v ľadovej vode, a dáme bokom. Do odmernej šálky dáme lyžicu kávového likéru, doplníme vodou až po okraj a túto zmes spolu s čokoládou a cukrom dáme do menšieho hrnca. Za stáleho miešania zahrievame, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Plameň vypneme, do čokolády vmiešame mätovú arómu a celú zmes vylejeme do pripravenej veľkej misky. Ručne alebo elektrickým šľahačom šľaháme čokoládu, kým nestuhne - malo by to trvať len pár minút. Zmes rozdelíme do štyroch pohárov a ozdobíme lístkom mäty.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: chelseasmessyapron.com, allrecipes.com, kitchenkonfidence.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  4. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  5. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  6. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  7. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 452
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 994
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 763
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 178
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 155
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 111
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 068
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 952
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 817

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  3. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. INESS: Cena zamestnanca
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 765
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 755
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  3. Martin Greguš: Búranie Istropolisu na pokračovanie...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. INESS: Cena zamestnanca
  8. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 765
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 425
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 731
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 755
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 178
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu