Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality s bôčikom: Roláda s orechami, bôčik v zázvorovej marináde

Inšpirácie do vašej kuchyne.

K fašiangovému času odjakživa patrí dobré jedlo, hoc aj trochu mastnejšie či kalorickejšie. A taký chutný pečený bôčik ochutený zaujímavými ingredienciami obstojí aj dnes.

Bôčik v zázvorovej marináde

Potrebujeme: cca 1 kg bravčového bôčika s kožou, 3 strúčiky cesnaku.

Na marinádu: 5 strúčikov cesnaku, cca 5 cm zázvoru, čili korenie, soľ, olej, med alebo javorový sirup, mleté čierne korenie

Postup: Bôčik umyjeme, očistíme a osušíme. V miske zmiešame pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, asi lyžicu medu, čili, soľ a trochu oleja. Bôčik poriadne zo všetkých strán ponatierame marinádou a necháme ho postáť, pokojne môže odpočívať aj celú noc. Potom ho dáme do pekáča, okoreníme, obložíme priečne prekrojenými cesnakovými hlávkami, zakryjeme a pečieme v rúre pri teplote 100 stupňov asi päť hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Posledných 20 minút pekáč odkryjeme, aby mäso chytilo chrumkavú kôrku.

Bôčiková roláda s orechovou plnkou

Potrebujeme: približne kilový bravčový bôčik aj s kožou, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, olej, med. Na plnku: 100 g vlašských orechov, soľ, 2 vajíčka, 2 staršie žemle, petržlenovú vňať, 100 ml mlieka, 1 cibuľu, mleté čierne korenie

Postup: Očistený a osušený bôčik si trochu narežeme a pomocou fólie ho rozklepeme na väčší plát. Z oboch strán ho osolíme a pripravíme si plnku.

Žemle, pokojne aj staršie, nakrájame na kocky, dáme do misky a polejeme mliekom. Pridáme k nim rozšľahané vajíčka, nadrobno nakrájanú cibuľu, posekané orechy a petržlenovú vňať. Plnku osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Potom ju navrstvíme na bôčik, pričom jeden okraj necháme voľnejší, aby nám potom náplň nevychádzala von. Mäso zvinieme do rolády, previažeme ju šnúrkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmiešame lyžicu oleja s lyžicou medu, soľou, štipkou červenej papriky, pretlačeným cesnakom a korením a roládu touto zmesou natrieme. Priebežne tak môžeme robiť aj počas pečenia.

Mäso dáme do pekáča, podlejeme vodou a dáme piecť do rúry, najskôr pri teplote si 150 stupňov, asi po hodine a pol teplotu zvýšime a dopečieme dochrumkava.

Zapekaný bôčik s hubami

Potrebujeme: kus bravčového bôčika, 2 hrste sušených húb, 150 g obľúbeného tvrdého syra, 2 vajíčka, 100 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, drvenú rascu, menšiu cibuľu, olej

Postup: Bôčik vcelku osolíme, okoreníme, dáme do pekáča, podlejeme a klasicky ho upečieme. Potom ho necháme vychladnúť a narežeme na plátky. Výpek si necháme.

Zatiaľ v panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a asi dva strúčiky cesnaku nakrájané na plátky. Pridáme k nej vopred namočené a scedené huby a opečieme ich.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zapekacej misky dáme najskôr vrstvu bôčika, potom dusených húb s cibuľou a zase plátky bôčika. Polejeme to výpekom z bôčika a dáme zapiecť do rúry.

Takto zapečený bôčik zaliať vajíčkami rozšľahanými v mlieku a zasypať strúhaným syrom, alebo mlieko s vajíčkami vynecháme, rovno ho posypeme syrom a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Nie je to len chlapská záležitosť
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  9. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  10. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 781
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 651
  3. Aká je chémia vôní 13 420
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 695
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 584
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 112
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 681
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 260
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 079
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 919
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
S výstavbou parkoviska by sa malo začať v apríli.

Na Zabijanci v Rudňanoch je 500 ľudí už mesiace bez elektriny

Miestni si kúpili elektrocentrály aj sviečky. Káble ukradli výtržníci z osady.

Na Zabijanci v marci horelo. Požiar spôsobila sviečka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop