Zapekané kuracie rolky
Potrebujeme: kuracie prsia, olej, plátkový syr, šampiňóny, kyslú smotanu, šľahčkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, bazalku, syr na strúhanie
Postup: Kuracie prsia naklepeme cez fóliu, osolíme, okoreníme a poukladáme na ne plátkový syr, potom nakrájané šampiňóny, nasekanú petržlenovú vňať a zrolujeme. Závitky poukladáme do zapekacej misy potretej olejom a vysypanej strúhankou.
V miske zmiešame kyslú smotanu so šľahačkovou, ochutíme bazalkou, trochou soli a korenia. Smotanou polejeme kuracie rolky a dáme ich zapiecť do vyhriatej rúry. Tesne pred koncom všetko ešte posypeme strúhaným syrom a necháme ho roztopiť.
Pečené kuracie s cesnakovým maslom
Potrebujeme: kurča celé, alebo len stehná či kuracie prsia aj s kožou, 300 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, anglickú slaninu, 3 strúčiky cesnaku.
Na petržlenovo-cesnakové maslo: 5 strúčikov cesnaku, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, 100 g masla, soľ, mleté čierne korenie
Postup: V mixéri rozmixujeme 5 strúčikov cesnaku, petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a asi pol lyžičky soli. Keď nám vznikne hladká zmes, zmiešame ju s maslom a štipkou korenia. Všetko poriadne premiešame, aby nám vzniklo cesnakovo-petržlenovú maslo.
Kožu na kuracom mäse rukou uvoľníme tak, aby nám tam vznikol priestor a ten naplníme ochuteným maslom. Zvyšok rozotrieme po povrchu mäsa a všetko poukladáme do vyššieho pekáča. Pridáme k nemu zopár strúčikov cesnaku, štvrtinky cibule a kúsky anglickej slaniny. Podlejeme to vínom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry. Mäso priebežne počas pečenia prelievame výpekom, kým koža nebude zlatistá a chrumkavá.
Stehná s karfiolom
Potrebujeme: kuracie stehná, ½ veľkého karfiolu, 1 PL hrubozrnnej horčice, malú lyžičku mletej rasce, 4 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, olej, soľ, mleté čierne korenie, tymian, hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup: Kuracie stehná umyjeme, osušíme a dôkladne potrieme marinádou, ktorú sme si pripravili zmiešaním horčice, papriky, rasce, oleja a pretlačeného cesnaku.
Stehná poukladáme do pekáča a dáme asi na 20 minút do vyhriatej rúry.
Ružičky karfiolu krátko povaríme v osolenej vode, vrieť by mali asi len 5 minút, potom ich vyberieme a prelejeme ľadovou vodou. Necháme ho odkvapkať, potom ho ochutíme tymianom, mletým čiernym korením a trochou soli. Karfiol pridáme do pekáča ku stehnám a spolu ich pečieme ešte asi 25 minút. Na záver všetko posypeme petržlenovou vňaťou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.