Zemiakové pečivo s parmezánom
Potrebujeme: 200 g zemiakov varených v šupke, 200 g hladkej múky, 200 g masla, 2 lyžičky soli, lyžičku drvenej rasce, vajce na potretie a strúhaný parmezán
Postup: Najlepšie je, ak si zemiaky uvaríme deň vopred, pretože ich budeme potrebovať studené.
Varené a ošúpané zemiaky potom nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, zmäknuté maslo, soľ a drvenú rascu. Vypracujeme hladné cesto, ktoré hneď rozvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku a formičkou vykrojíme ľubovoľné tvary.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Asi po 15 minútach plech vyberieme, pečivo posypeme strúhaným parmezánom a dáme dopiecť asi na 5-7 minút.
Bryndzové pagáčiky s kôprom
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, kocku droždia, 2 malé lyžičky cukru, lyžičku soli, 100 ml oleja, 1 žĺtok. Na plnku: 300 g bryndze, 2 vajíčka, zväzok čerstvého či mrazeného kôpru
Postup: Múku preosejeme do misky a pridáme rozmrvenú kocku droždia, cukor, soľ, žĺtok, olej a vlažné mlieko.
Vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.
Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a natrieme ho bryndzou vymiešanou s vajíčkami a nasekaným kôprom. Cesto ešte dvakrát preložíme a rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom a upečieme.
Cesnakové trojuholníky
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, polovicu malej lyžičky soli, 50 ml oleja, 2,5 dl mlieka, kocku droždia, lyžičku soli
Na náplň: 1 maslo alebo Heru, 1 hlávku cesnaku, pol lyžičky soli, grilovacie korenie, vajce na potretie a rascu či iné semienka na posypanie
Postup: Z trošky mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások a keď narastie zmiešame ho s oboma druhmi múky, soľou, olejom a zvyškom mlieka.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť.
Kým cesto kysne, pretlačíme si strúčiky cesnaku, zmiešame ho so soľou, pridáme zmäknuté maslo a šľahačom vymiešame cesnakovú nátierku. Pridať môžeme grilovacie korenie alebo iné obľúbené korenie či bylinky.
Vykysnuté cesto rozdelíme asi na tri časti, ktoré postupne rozvaľkáme a natrieme cesnakovým maslom. Cestá zrolujeme ako závin a cik-cak pokrájame.
Vzniknuté trojuholníky potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom, podľa chuti posypeme, dáme na plech a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.