Korzár logo Korzár
Sobota, 22. február, 2020 | Meniny má Etela

Pečieme s Korzárom podľa Vansovej: Tvarohové rožky, jemné fašiangové buchty

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: TASR)

Terézia Vansová bola nielen spisovateľkou ale aj etnografkou, ktorá sa zaujímala o bežný život ľudí a na prelome 19. a 20. storočia zozbierala stovky receptov, ktoré zostavila do kuchárskej knihy. Prvé vydanie je z roku 1914 a v tom čase bola táto kniha receptov prvá svojho druhu na Slovensku. Odvtedy Vansovej kuchárka vyšla v niekoľkých vydaniach a hoci spôsob zapisovania receptov aj slovenčina sú už na dnešnú dobu pomerne archaické, stále sa dajú pomocou nich pripraviť jedlá, ktoré zachutia aj v súčasnosti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Fašiangové jemné buchty

Na pol kg múky berie sa 12 1/2 dkg masla, štvrť litra sladkej smotany alebo dobrého mlieka, 8 žĺtkov, 3-4 deka dobre rozpustených droždí, cukru a máličko soli. Na miske spraví sa kvások, keď je ten zkysnutý, dá sa za rad-radom všetko dnu. Rozpustené maslo naostatok. Keď je cesto dobre vymiesené, môže sa hneď dať na dosku (lopár), ktorá nesmie byť studená. Cesto sa rozhrnie a z neho vykrajujú sa kolečká, ktoré sa na múkou posypaný servítok kladú a hneď i zakryjú. Majú byť na teplom ale nie horúcom mieste. Aby buchty dostaly lesklú farbu, môžu sa rozpusteným maslom zľahka pierkom pomastiť. Čerstvú bravčovú masť rozpáliť, na próbu kúsok cesta vložiť, potom buchty vrchom na spodok klásť a rajnicu zakryť. Rajnica sa nesmie mykať. Keď sú na jednom boku upražené, obrátiť ich, ale nezakryť. Vyberať na čistý papier, na misu ukladať a vaníliovým cukrom posýpať.

Vyprážané tvarohové rožky

2-3 deci letného mlieka, kúsok cukru dá sa do misky, hneď k tomu 2-3 deka droždí. Keď droždie vystúpilo, pridá sa múky a vytrepe sa kvások. 50 deka nulovej múky, máličko soli, 5 deka cukru, keď je treba ešte i mlieka pridať, 4 žĺtky a na ostatok 5 deka masla a za lyžicu rumu. Dobre vymiesiť, nechať podkysnúť. Potom položí sa cesto na tablicu, plní sa tvarohom a robia sa z neho strednej velikosti rožky. Keď vykysly, kladú sa vrchnou stranou do horúcej masti, zakryjú sa, rajnicou sa troška pohýbe. Keď sa obracajú, nesmú sa už zakryť. Plnienka: Tvaroh musí byť tuhší. Pretretý cez sito smieša sa so žĺtkami, cukrom, málo soli a cukru pridá sa podľa vôle.

České vdolky (talkne)

Na 1 kg múky počíta sa 25 deka masla, 14 deka cukru, 3 žĺtky, 2 deka droždí a mlieka toľko, aby cesto bolo redšie, obyčajne sa do hrnca zapraví; keď zkysne, berie sa lyžicou cesto, kladie do vdolkovej formy, kde rozpražila sa masť; na jednu stranu upražené vdolky obracajú sa a upražené na misu ukladané posypú sa cukrom. Ku vdolkám podáva sa i lekvár alebo mak s medom alebo syrupom rozrobený.

Jednoducho i tak pripraví sa toto cesto, keď sa v hrnci rozmieša cesto podobné palacinkovému a len droždie sa pridá. Vykysnuté sa už nesmie miešať.

To isté pripraví sa zo 4 žĺtkov, mlieka, soli, cukru, droždí a toľko múky, aby nebolo cele tekuté. Konečne sneh zo 4 bielkov. Zkysnutého musí byť ešte raz toľko, ako bolo nekysnuté. Toto cesto môže sa vyliať na dobre pomastený plech, nechať zkysnúť, upiecť, na kostky pokrájať, cukrom posypať a s lekvárom dať na stôl.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 767
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 992
  3. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 7 970
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 6 345
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 348
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 786
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 764
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 662
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 438
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 406

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Recepty z Korzára

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Jakub Benko

Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)

Videl som ho usmievať sa na kremačné pece.

Milan Mazurek.

Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy

Strana tvrdí, že šlo len o drobné technické úpravy.

Robert Fico vystupuje so svojím prejavom na programovej konferencii Smeru.
Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka lebky človeka vzpriameného. Nová štúdia naznačuje, že s vyhynutým druhom človeka sa mohol páriť spoločný predok moderných ľudí, neandertálcov a denisovanov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop