Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Unikátne fašiangové sladkosti a šišky podľa Terézie Vansovej

Inšpirácie zo starodávnej kuchárskej knihy.

Terézia Vansová bola nielen spisovateľkou ale aj etnografkou, ktorá sa zaujímala o bežný život ľudí a na prelome 19. a 20. storočia zozbierala stovky receptov, ktoré zostavila do kuchárskej knihy. Prvé vydanie je z roku 1914 a v tom čase bola táto kniha receptov prvá svojho druhu na Slovensku. Odvtedy Vansovej kuchárka vyšla v niekoľkých vydaniach a hoci spôsob zapisovania receptov aj slovenčina sú už na dnešnú dobu pomerne archaické, stále sa dajú pomocou nich pripraviť jedlá, ktoré zachutia aj v súčasnosti.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyprážané jablká (Beignety č. bejnety)

Jablká sa olúpu, nakrájajú na koláčiky, z ktorých vyberá sa jaderník, zmáčajú sa do cesta k tomu pripraveného a vyprážajú v horúcej masti. Cesto pripravuje sa buď podobne ako palacinkové, lenže hustejšie, a pri tom osladené, i hodne škoricou okorenené, alebo sa vezme za pohár bieleho vína, troška rozpusteného masla, vajíčko a toľko múky, aby cesto bolo tekuté, ale nie pririedke. Tak vyprážať sa môžu i broskyne, ktoré sa prv, kým by sa zmáčaly do cesta, dobre cukrom posypú a za hodinu v ňom nechajú stáť. Po vypražení sa tiež hodne cukrom posypú.

Podobne pripraví sa cesto k jemnejšiemu vyprážaniu zo 3 deci letného mlieka, 2 deka droždia, 3 žĺtkov, 6 lyžíc masla, podľa potreby múky, cukru a soli.

Iné: Pol litra mlieka, troška soli, citr. kôrok sa prevarí; k nemu pridá sa masla a múky, čo sa poberie do mlieka. Mieša sa, kým je cesto nie hladké. Do druhej nádoby dá sa cesto k vychladnutiu, potom zamiešajú sa žĺtky alebo vajíčka, kým je cesto nie dosť tekuté, aby sa do neho mohly jabĺčka zmáčať.

Skryť Vypnúť reklamu

Fašiangové buchty (šišky, koblihy)

2-3 deka droždí namočí sa do mlieka a s prídavkom 1 lyžice múky a málo cukru nechá sa na teplom mieste zkysnúť. Za ten čas mieša sa na mise kus, ako orech, masla (bravč. masti berie sa menej), trošku potlčeného cukru, 4 žĺtky, to dobre rozmiešať, jestli droždie už zkyslo, dať k predošlému a múkou i teplým mliekom podľa ľúbosti vytrepať cesto varechou; z pozostalých 4 bielkov vytrepe sa sneh, zľahka sa zamieša, niečo soli sa pridá a tak vypracovať cesto, aby nebolo ani husté, ani príliš mäkké.

Na teplom mieste nechá sa cesto prikryté kysnúť. Po vykysnutí vyhrnie sa na dosku, rozvaľká, vykrája na okrúhle koláčiky a tieto zase nechajú sa zakryté kysnúť. Masť, v ktorej sa pampúšky vyprážajú, nesmie byť horúca, ani primnoho, aby sa pampúšky netopily. Keď sa vyberajú, masť sa má odtiahnuť, potom zase dnu klásť — a na to bdieť, aby ani v sporáku veľmi nehorelo, lebo by sa strmo pražily a ľahko i zadrhly. Jestli by masť dochádzala, treba v druhej nádobe masti rozpustiť a takú zohriatú prilievať. Na tento spôsob sú pampúšky (koblihy) pekné, ľahké a majú okolo biele obrúčky.

Skryť Vypnúť reklamu

Snehové gule

28 deka múky, 1 lyžica cukru, štipka soli zamiesi sa so 14 deka masla, potom pridajú sa 2 žĺtky a 2 lyžice smotany. Vymiesené prevaľká sa 2-3 razy na spôsob maslového cesta, konečne vyvaľká sa veľmi tenko, ostrôžkou pokrája sa na podlhovasté kusy, poskrúca a vypráža v horúcej masti. Vypražené ukladajú sa vysoko na misu a husto posýpajú cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 620
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 267
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 793
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 618
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 313
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 113
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 539
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 409
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Palác pri Čiernom mori má podľa Navaľného patriť Putinovi.
Ilustračné foto.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako Sulík s Remišovou zle zapli gombík

Didaktická príručka pre budúcich členov koalícií.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop