Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom zabíjačkové špeciality: Jaternice, paštéta, huspenina

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Jaternice s červenou šošovicou

Potrebujeme: jaternice, 200 g červenej šošovice, 50 g feniklu, cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: V panvici zohrejeme olej, dáme do nej jaternice, prikryjeme a dáme piecť do rúry.

Zatiaľ si vo vode predvaríme šošovicu, stačí variť len 10 minút.

V kastróle si zohrejeme zopár kvapiek oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu, potom pridáme nakrájaný fenikel a keď zmäkne pridáme predvarenú šošovicu. Ochutíme soľou, korením a nakoniec zjemníme lyžicou masla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca paštéta

Potrebujeme: 500 g bravčového bôčika, 300 g hydinovej pečene, muškátový oriešok, 200 ml šľahačkovej smotany, 200 ml rozpustenej bravčovej masti, 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku, 3 strúčiky cesnaku, 3 vajíčka, rôzne bylinky, soľ, mleté čierne korenie, plátky slaniny

Postup: Mäso pomelieme na mlynčeku, pečeň rozmixujeme dohladka. Všetko spojíme a dôkladne premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustenú a mierne vychladnutú masť alebo maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochutíme soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Formu vystelieme plátkami slaniny a naložíme tam mäsovú zmes.

Formu dáme do pekáča, kde dáme vodu a vložíme to do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme vo vodnom kúpeli približne hodinu. Hotovú paštétu necháme vychladnúť a až potom ju vyklopíme.

SkryťVypnúť reklamu

Farebná huspenina

Potrebujeme: 3 bravčové nožičky, 1 veľké bravčové koleno, 1 bravčový chvostík, kúsok bravčovej kože, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 6 strúčikov cesnaku, 6 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Nožičky, chvostík, kožu a koleno dôkladne očistíme, umyjeme a dáme do väčšieho hrnca. Zalejeme studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridáme koreniny a varíme na miernom ohni približne 5 hodín.

Počas varenia zbierame tuk a penu. Ku koncu pridáme očistenú zeleninu. Uvarené mäso vyberieme, oberieme z kostí a pokrájame na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdelíme do nádob, zalejeme precedeným vývarom a necháme stuhnúť.

Huspeninu môžeme vyliať aj do formy na bábovku alebo srnčí chrbát a vznikne nám „huspeninová“ torta.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 592
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 296
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 877
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 696
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu