Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom zabíjačkové špeciality: Jaternice, paštéta, huspenina

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Jaternice s červenou šošovicou

Potrebujeme: jaternice, 200 g červenej šošovice, 50 g feniklu, cibuľu, olej, soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup: V panvici zohrejeme olej, dáme do nej jaternice, prikryjeme a dáme piecť do rúry.

Zatiaľ si vo vode predvaríme šošovicu, stačí variť len 10 minút.

V kastróle si zohrejeme zopár kvapiek oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu, potom pridáme nakrájaný fenikel a keď zmäkne pridáme predvarenú šošovicu. Ochutíme soľou, korením a nakoniec zjemníme lyžicou masla.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca paštéta

Potrebujeme: 500 g bravčového bôčika, 300 g hydinovej pečene, muškátový oriešok, 200 ml šľahačkovej smotany, 200 ml rozpustenej bravčovej masti, 70 ml portského vína alebo kvalitného koňaku, 3 strúčiky cesnaku, 3 vajíčka, rôzne bylinky, soľ, mleté čierne korenie, plátky slaniny

Postup: Mäso pomelieme na mlynčeku, pečeň rozmixujeme dohladka. Všetko spojíme a dôkladne premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, žĺtky, rozpustenú a mierne vychladnutú masť alebo maslo, smotanu, koňak a nasekané bylinky. Zmes ochutíme soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a korením. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Formu vystelieme plátkami slaniny a naložíme tam mäsovú zmes.

Formu dáme do pekáča, kde dáme vodu a vložíme to do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme vo vodnom kúpeli približne hodinu. Hotovú paštétu necháme vychladnúť a až potom ju vyklopíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Farebná huspenina

Potrebujeme: 3 bravčové nožičky, 1 veľké bravčové koleno, 1 bravčový chvostík, kúsok bravčovej kože, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 6 strúčikov cesnaku, 6 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Nožičky, chvostík, kožu a koleno dôkladne očistíme, umyjeme a dáme do väčšieho hrnca. Zalejeme studenou vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Pridáme koreniny a varíme na miernom ohni približne 5 hodín.

Počas varenia zbierame tuk a penu. Ku koncu pridáme očistenú zeleninu. Uvarené mäso vyberieme, oberieme z kostí a pokrájame na menšie kúsky. Spolu s nakrájanou zeleninou rozdelíme do nádob, zalejeme precedeným vývarom a necháme stuhnúť.

Huspeninu môžeme vyliať aj do formy na bábovku alebo srnčí chrbát a vznikne nám „huspeninová“ torta.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 250
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 22 836
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 388
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 690
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 632
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 205
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 030
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 570
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 415
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 669
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Palác pri Čiernom mori má podľa Navaľného patriť Putinovi.
Ilustračné foto.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ako Sulík s Remišovou zle zapli gombík

Didaktická príručka pre budúcich členov koalícií.

Peter Tkačenko
Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop