Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom fašiangové dobroty: Pečené koleno, jablká v karameli

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Pečené koleno

Potrebujeme: 1 bravčové koleno, celé čierne korenie, 3 bobkové listy, soľ, zopár borievok, 3 väčšie cibule, 4 strúčiky cesnaku, bravčovú masť, 0,5 l čierneho piva, celú rascu, vetvička rozmarínu

Postup: Koleno dôkladne očistíme a umyjeme. Ešte u mäsiara si ho môžeme dať rozseknúť na polovicu, skôr sa nám uvarí. Koleno varíme vo vode, do ktorej dáme celé čierne korenie, bobkový list, borievky a soľ.

Ak použijeme tlakový hrniec, postačí nám variť ho pol hodiny, pri klasickom varení to bude aspoň hodina.

Skryť Vypnúť reklamu

Po uvarení koleno necháme stáť vo vývare cez noc.

Na druhý deň si nakrájame cibuľu a cesnak a dáme ich do pekáča spoločne s trochou masti. Koleno vyberieme z nálevu, kožu narežeme na štvorčeky a položíme do pekáča na cibuľu.

Posypeme ho rascou, osolíme a dáme do rúry. Pridáme vetvičku rozmarínu a najskôr ho necháme piecť pri teplote 180 stupňov.

Asi po 20 minútach ho podlejeme čiernym pivom a potom pečieme asi hodinu. Pivom podlievame podľa potreby, občas šťavou prelejeme aj mäso. Podlievať môžeme aj vodou, v ktorom sa koleno varilo.

Po hodine teplotu v rúre zvýšime na 220 ° C a dopekáme tak, aby sa vytvorila zlatá, chrumkavá kôrka.

Bryndzové pagáčiky s kôprom

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, kocku droždia, 2 malé lyžičky cukru, lyžičku soli, 100 ml oleja, 1 žĺtok. Na plnku: 300 g bryndze, 2 vajíčka, zväzok čerstvého či mrazeného kôpru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Múku preosejeme do misky a pridáme rozmrvenú kocku droždia, cukor, soľ, žĺtok, olej a vlažné mlieko.

Vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.

Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a natrieme ho bryndzou vymiešanou s vajíčkami a nasekaným kôprom. Cesto ešte dvakrát preložíme a rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom a upečieme.

Jablká v karameli

Potrebujeme: 5 stredne veľkých jabĺk, 250 g kr. cukru, 100 ml medu, 150 g šľahačkovej smotany, 2 PL masla, štipku soli, čokoládovú polevu, rôzne nasekané orechy, nakrájané želatínové cukríky

Postup: Jablká poriadne umyjeme pod horúcou vodou a necháme osušiť. Do hrnca dáme cukor, med, smotanu, maslo a soľ, premiešame a na pomalom ohni varíme. Priebežne miešame, aby nám karamelový základ neprihorel. Keď má zmes zlatohnedú farbu stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Do jabĺk zapichneme drevené špajdle a pomocou nich jablká namočíme do karamelu a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme alobalom a potrieme olejom. Jablká dáme na pár minút do chladničky a potom ich môžeme pováľať v drvených orieškoch, v nasekaných želatínových cukríkoch alebo pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dalo deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 784
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 824
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 760
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 677
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 265
  6. Aká je chémia vôní 9 181
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 632
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 614
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 058
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 797
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Viki Olejárová by rada zbierala zážitky z celého sveta, chcela by prespať v baobabe aj si zaspievať so Stingom.
Ľudmila Kolesárová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii na Slovensku.

Haščák z Penty ide do väzby, rozhodol súd

Haščákovi hrozí až 20 rokov.

Premiér Igor Matovič a minister školstva Branislav Gröhling.
Stĺpček Petra Schutza

Experiment avantgardný ako celoplošné testovanie

Ďalší pochod Slovenska po neprebádaných tretích (štvrtých) cestách boja s covidom.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop