Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom fašiangové dobroty: Pečené koleno, jablká v karameli

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Pečené koleno

Potrebujeme: 1 bravčové koleno, celé čierne korenie, 3 bobkové listy, soľ, zopár borievok, 3 väčšie cibule, 4 strúčiky cesnaku, bravčovú masť, 0,5 l čierneho piva, celú rascu, vetvička rozmarínu

Postup: Koleno dôkladne očistíme a umyjeme. Ešte u mäsiara si ho môžeme dať rozseknúť na polovicu, skôr sa nám uvarí. Koleno varíme vo vode, do ktorej dáme celé čierne korenie, bobkový list, borievky a soľ.

Ak použijeme tlakový hrniec, postačí nám variť ho pol hodiny, pri klasickom varení to bude aspoň hodina.

SkryťVypnúť reklamu

Po uvarení koleno necháme stáť vo vývare cez noc.

Na druhý deň si nakrájame cibuľu a cesnak a dáme ich do pekáča spoločne s trochou masti. Koleno vyberieme z nálevu, kožu narežeme na štvorčeky a položíme do pekáča na cibuľu.

Posypeme ho rascou, osolíme a dáme do rúry. Pridáme vetvičku rozmarínu a najskôr ho necháme piecť pri teplote 180 stupňov.

Asi po 20 minútach ho podlejeme čiernym pivom a potom pečieme asi hodinu. Pivom podlievame podľa potreby, občas šťavou prelejeme aj mäso. Podlievať môžeme aj vodou, v ktorom sa koleno varilo.

Po hodine teplotu v rúre zvýšime na 220 ° C a dopekáme tak, aby sa vytvorila zlatá, chrumkavá kôrka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové pagáčiky s kôprom

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 300 ml mlieka, kocku droždia, 2 malé lyžičky cukru, lyžičku soli, 100 ml oleja, 1 žĺtok. Na plnku: 300 g bryndze, 2 vajíčka, zväzok čerstvého či mrazeného kôpru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Múku preosejeme do misky a pridáme rozmrvenú kocku droždia, cukor, soľ, žĺtok, olej a vlažné mlieko.

Vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.

Asi po polhodine cesto rozvaľkáme a natrieme ho bryndzou vymiešanou s vajíčkami a nasekaným kôprom. Cesto ešte dvakrát preložíme a rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom a upečieme.

Jablká v karameli

Potrebujeme: 5 stredne veľkých jabĺk, 250 g kr. cukru, 100 ml medu, 150 g šľahačkovej smotany, 2 PL masla, štipku soli, čokoládovú polevu, rôzne nasekané orechy, nakrájané želatínové cukríky

Postup: Jablká poriadne umyjeme pod horúcou vodou a necháme osušiť. Do hrnca dáme cukor, med, smotanu, maslo a soľ, premiešame a na pomalom ohni varíme. Priebežne miešame, aby nám karamelový základ neprihorel. Keď má zmes zlatohnedú farbu stiahneme ju zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Do jabĺk zapichneme drevené špajdle a pomocou nich jablká namočíme do karamelu a poukladáme ich na plech, ktorý predtým vystelieme alobalom a potrieme olejom. Jablká dáme na pár minút do chladničky a potom ich môžeme pováľať v drvených orieškoch, v nasekaných želatínových cukríkoch alebo pokvapkáme roztopenou čokoládovou polevou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 996
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 121
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 637
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 234
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 831
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu