Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom fašiangové dobroty: Fánky na plechu, šišky s jablkovým pyré

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fánky bez vyprážania

Potrebujeme: 40 g hladkej múky, 1 maslo alebo Hera, 1 kyslá smotana, 1 žĺtok, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor na obalenie

Postup: Z múky, nakrájaného masla, smotany, žĺtku a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Cesto tam môže odpočívať aj do druhého dňa.

Na pomúčenej doske potom cesto rozvaľkáme a radielkom nakrájame štvorce, pričom každý z nich ešte v prostriedku vykrojíme čiarku.

Koláče poukladáme na plech s papierom a upečieme v rúre. Hneď po vybratí ich obalíme v zmesi krupicového a vanilkového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Šišky s jablkovým pyré

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 50 g masla, 4 žĺtky, 200 g polohrubej múky, štipku soli, 2 PL rumu, jablkové pyré alebo lekvár, olej

Postup: Z mlieka odoberieme zopár lyžíc, trochu zohrejeme a zmiešame s lyžicou cukru, lyžicou múky a droždím. Kvások necháme chvíľu pracovať.

Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami, potom zamiešame múku, mlieko, štipku soli a lyžicu cukru. Napokon pridáme kvások a vymiesime hladké cesto.

Necháme ho kysnúť aspoň pol hodiny a potom ho na doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm.

Pohárom vykrojíme kolieska a necháme ich vykysnúť.

Potom šišky vypražíme v horúcom oleji a po vybratí odsajeme tuk obrúskom. Jablkové pyré alebo lekvár dáme do vrecúška na plnenie či do inej plničky a ešte do horúcich šišiek natlačíme jablkovú náplň. Pocukrujeme a podávame maškrtníkom.

SkryťVypnúť reklamu

Škoricové vrkoče s hrozienkami

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 3 žĺtky, 100 g masla, 120 g kr. cukru, štipku soli, citrónovú kôru, 3 balíčky vanilkového cukru, hrsť hrozienok, kocku droždia, 3 dl mlieka, trochu rumu na namočenie hrozienok, mletú škoricu

Postup: Múku nasypeme do misky a pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtky, vanilkový cukor, kryštálový cukor, citrónovú kôru, pridáme hrozienka namočené v rume a namrvíme droždie. Všetko spracujeme na hladké cesto a necháme kysnúť asi 45 minút.

Po uplynutí tohto času ho ešte raz prehnetieme, vyberieme na dosku a ešte necháme 20 minút kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na viacero malých bochníčkov. Každý bochník rozdelíme na dve časti a tie spolu prepletieme. Necháme ich ešte trochu podkysnúť a potom ich vysmažíme v horúcom oleji. Po vybratí necháme krátko odkvapkať tuk na obrúsok a potom vrkoče obalíme v práškovom cukre.

SkryťVypnúť reklamu

Viac fašiangových receptov nájdete dnes v chutnej gurmánskej prílohe denníka Korzár.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 10 637
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 772
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 036
  4. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 154
  5. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 518
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 362
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 1 832
  8. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 527
  1. Ernest Klotton: Niekto sa tu bojí o demokraciu
  2. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch!
  3. Ivan Mlynár: Robert Fico vie, že bez bubáka nie je dobráka, takže – the show must go on.
  4. David Talian: Anna Záborská a hranice spomínania v dobrom
  5. Branislav Hláčik: Nový princíp eliminácie časových paradoxov
  6. Martin Zielosko: Mission: Impossible - Posledné zúčtovanie
  7. Ján Šeďo: Okupačného zradcu Šalgoviča trafil na tribúne vajcom a šiel do basy.
  8. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi znemožnili ísť čínskou cestou.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 85 400
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 16 252
  3. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 738
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 685
  5. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 9 450
  6. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 310
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 491
  8. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 5 210
  1. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi znemožnili ísť čínskou cestou.
  2. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  3. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  4. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  5. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  6. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  7. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  8. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu