Korzár logo Korzár
Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom fašiangové dobroty: Fánky na plechu, šišky s jablkovým pyré

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fánky bez vyprážania

Potrebujeme: 40 g hladkej múky, 1 maslo alebo Hera, 1 kyslá smotana, 1 žĺtok, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor na obalenie

Postup: Z múky, nakrájaného masla, smotany, žĺtku a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Cesto tam môže odpočívať aj do druhého dňa.

Na pomúčenej doske potom cesto rozvaľkáme a radielkom nakrájame štvorce, pričom každý z nich ešte v prostriedku vykrojíme čiarku.

Koláče poukladáme na plech s papierom a upečieme v rúre. Hneď po vybratí ich obalíme v zmesi krupicového a vanilkového cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Šišky s jablkovým pyré

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 50 g masla, 4 žĺtky, 200 g polohrubej múky, štipku soli, 2 PL rumu, jablkové pyré alebo lekvár, olej

Postup: Z mlieka odoberieme zopár lyžíc, trochu zohrejeme a zmiešame s lyžicou cukru, lyžicou múky a droždím. Kvások necháme chvíľu pracovať.

Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami, potom zamiešame múku, mlieko, štipku soli a lyžicu cukru. Napokon pridáme kvások a vymiesime hladké cesto.

Necháme ho kysnúť aspoň pol hodiny a potom ho na doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm.

Pohárom vykrojíme kolieska a necháme ich vykysnúť.

Potom šišky vypražíme v horúcom oleji a po vybratí odsajeme tuk obrúskom. Jablkové pyré alebo lekvár dáme do vrecúška na plnenie či do inej plničky a ešte do horúcich šišiek natlačíme jablkovú náplň. Pocukrujeme a podávame maškrtníkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Škoricové vrkoče s hrozienkami

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 3 žĺtky, 100 g masla, 120 g kr. cukru, štipku soli, citrónovú kôru, 3 balíčky vanilkového cukru, hrsť hrozienok, kocku droždia, 3 dl mlieka, trochu rumu na namočenie hrozienok, mletú škoricu

Postup: Múku nasypeme do misky a pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtky, vanilkový cukor, kryštálový cukor, citrónovú kôru, pridáme hrozienka namočené v rume a namrvíme droždie. Všetko spracujeme na hladké cesto a necháme kysnúť asi 45 minút.

Po uplynutí tohto času ho ešte raz prehnetieme, vyberieme na dosku a ešte necháme 20 minút kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na viacero malých bochníčkov. Každý bochník rozdelíme na dve časti a tie spolu prepletieme. Necháme ich ešte trochu podkysnúť a potom ich vysmažíme v horúcom oleji. Po vybratí necháme krátko odkvapkať tuk na obrúsok a potom vrkoče obalíme v práškovom cukre.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac fašiangových receptov nájdete dnes v chutnej gurmánskej prílohe denníka Korzár.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 27 113
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 9 047
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 521
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 166
  5. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 3 262
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 975
  7. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 661
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 345
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 861
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 1 796

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  2. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  5. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  6. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Věra Tepličková: Je prauda, že s poctyvostú zájdeš najdalej?
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 068
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 135
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 327
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 763
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 953
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 528
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 831
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár a Igor Matovič.

Na úroveň vakcinácie má rovnako veľký vplyv aj podpora od populárnych politikov.


8 h
Peter Schutz

Povinnému očkovaniu proti covidu sa nevyhneme.


12 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


6 h
Michaela Danišová

Najnáročnejšou prácou je učenie, vraví.


25. nov

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Pár vecí, čo mať na pamäti, keď US akcie padajú o 1.000 bodov
  2. Anton Kovalčík: Postkoloniálna Teória.
  3. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku
  4. Igor Borišek: Island - časť 3. Geotermálne zóny
  5. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XC - Šimonovany Vodný hrad
  6. Martin Sukupčák: Matovič a Kollár darujú svoj majetok štátu
  7. Marek Mačuha: Škodí viac Fico alebo Matovič?
  8. Věra Tepličková: Je prauda, že s poctyvostú zájdeš najdalej?
  1. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 068
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 135
  3. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 398
  4. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 6 327
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 763
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 4 953
  7. Monika Vojčíkova: Len vydržte dezoláti, len vydržte! 4 528
  8. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 3 831
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu