Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom fašiangové dobroty: Fánky na plechu, šišky s jablkovým pyré

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Fánky bez vyprážania

Potrebujeme: 40 g hladkej múky, 1 maslo alebo Hera, 1 kyslá smotana, 1 žĺtok, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor na obalenie

Postup: Z múky, nakrájaného masla, smotany, žĺtku a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Cesto tam môže odpočívať aj do druhého dňa.

Na pomúčenej doske potom cesto rozvaľkáme a radielkom nakrájame štvorce, pričom každý z nich ešte v prostriedku vykrojíme čiarku.

Koláče poukladáme na plech s papierom a upečieme v rúre. Hneď po vybratí ich obalíme v zmesi krupicového a vanilkového cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Šišky s jablkovým pyré

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 50 g masla, 4 žĺtky, 200 g polohrubej múky, štipku soli, 2 PL rumu, jablkové pyré alebo lekvár, olej

Postup: Z mlieka odoberieme zopár lyžíc, trochu zohrejeme a zmiešame s lyžicou cukru, lyžicou múky a droždím. Kvások necháme chvíľu pracovať.

Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami, potom zamiešame múku, mlieko, štipku soli a lyžicu cukru. Napokon pridáme kvások a vymiesime hladké cesto.

Necháme ho kysnúť aspoň pol hodiny a potom ho na doske rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm.

Pohárom vykrojíme kolieska a necháme ich vykysnúť.

Potom šišky vypražíme v horúcom oleji a po vybratí odsajeme tuk obrúskom. Jablkové pyré alebo lekvár dáme do vrecúška na plnenie či do inej plničky a ešte do horúcich šišiek natlačíme jablkovú náplň. Pocukrujeme a podávame maškrtníkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Škoricové vrkoče s hrozienkami

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 3 žĺtky, 100 g masla, 120 g kr. cukru, štipku soli, citrónovú kôru, 3 balíčky vanilkového cukru, hrsť hrozienok, kocku droždia, 3 dl mlieka, trochu rumu na namočenie hrozienok, mletú škoricu

Postup: Múku nasypeme do misky a pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtky, vanilkový cukor, kryštálový cukor, citrónovú kôru, pridáme hrozienka namočené v rume a namrvíme droždie. Všetko spracujeme na hladké cesto a necháme kysnúť asi 45 minút.

Po uplynutí tohto času ho ešte raz prehnetieme, vyberieme na dosku a ešte necháme 20 minút kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na viacero malých bochníčkov. Každý bochník rozdelíme na dve časti a tie spolu prepletieme. Necháme ich ešte trochu podkysnúť a potom ich vysmažíme v horúcom oleji. Po vybratí necháme krátko odkvapkať tuk na obrúsok a potom vrkoče obalíme v práškovom cukre.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac fašiangových receptov nájdete dnes v chutnej gurmánskej prílohe denníka Korzár.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  10. Nie je to len chlapská záležitosť
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 765
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 634
  3. Aká je chémia vôní 13 408
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 672
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 567
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 094
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 668
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 261
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 045
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 904
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

S výstavbou parkoviska by sa malo začať v apríli.

Na Zabijanci v Rudňanoch je 500 ľudí už mesiace bez elektriny

Miestni si kúpili elektrocentrály aj sviečky. Káble ukradli výtržníci z osady.

Na Zabijanci v marci horelo. Požiar spôsobila sviečka.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop