Korzár logo Korzár
Piatok, 17. január, 2020 | Meniny má Nataša

Varíme a pečieme s Korzárom: francúzske škvarky na víne, škvarkové placky aj pagáče

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Začínajú sa fašiangy a k nim patrí aj dobré jedlo, zabíjačky a špeciality. Svoje miesto aj v súčasnej kuchyni majú škvarky a dobroty z nich pripravené.

Článok pokračuje pod video reklamou

Škvarkové placky

Potrebujeme: 150 g bravčových škvariek, 250 g hladkej múky, 1 vajíčko, 1 žĺtok, droždie - polovicu kocky, 100 ml mlieka, soľ

Postup: Škvarky nožom väčším nožom posekáme nahrubo a dáme ich do misky. Prisypeme k nim múku, vajce, štipku soli a namrvené droždie. Premiešame a potom budeme postupne prilievať mlieko a spracovávať cesto.

Necháme ho chvíľu podkysnúť a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku jeden centimeter.

Radielkom alebo nožom ho nakrájame na štvorce, prípadne môžeme pohárom vykrojiť kolieska, ktoré trochu popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným a osoleným žĺtkom.

Poukladáme ich na plech a upečieme.

Škvarky na víne

Ak si chcete urobiť škvarky o čosi delikátnejšie, ako sú tie tradičné, skúste to francúzskym štýlom.

Potrebujeme: na 1 kg bravčovej slaniny na vytápanie potrebujeme asi 3 dl bieleho vína

Postup: Slaninu nakrájame na kocky a tie dáme do hrnca s hrubým dnom. Podlejeme ich vínom a necháme pražiť na strednom plameni. Prvú asi polhodinu by mali byť zakryté, potom ich odkryjeme a za priebežného miešania vyškvaríme.

Masť môžeme priebežne odoberať, čím sa budú škvarky lepšie pražiť. Na záver ich scedíme, necháme vychladnúť, osolíme ich a okoreníme.

Škvarkové slimáky

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, cca pol lyžičky soli, 1 kocku droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL kr. cukru, 60 g mletých škvariek, 350 g celý škvariek, bravčovú masť, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajíčko na potretie, rascu, hrubozrnnú soľ

Postup: Najskôr z mlieka odoberieme asi 1 dl, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Ten potom zmiešame s oboma druhmi múky, žĺtkami, zvyškom mlieka a mletými škvarkami a vypracujeme cesto. Necháme ho asi 20 minút kysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme.

Cesto potrieme roztopenou bravčovou masťou a posypeme celými škvarkami, ktoré môžeme nožom prekrojiť aj na menšie kúsky, ak je to potrebné.

Cesto zrolujeme do závinu a ten nakrájame asi na trojcentimetrové kolieska.

Poukladáme ich na papierom vystlaný plech, trochu zatlačíme rukou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich rascou aj soľou a upečieme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  2. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  2. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  5. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  8. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  10. Značka CUPRA spustila rezervácie na svoj nový okruhový špeciál
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 20 823
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 170
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 159
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 492
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 870
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 382
  7. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 8 084
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 873
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 6 595
  10. V noci -5, cez deň +30. Čo čaká Svitka tento rok na Dakare? 6 525

Téma: Fašiangy


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Peter Pellegrini (Smer-SD) a Andrea Turčanová (KDH) rokovali o situácii po výbuchu plynu v bytovom dome.
Chemko Strážske.

Ukrajinský kamión zalial košickú cestu naftou

Hasiči ju odčerpávali niekoľko hodín, odstavili aj časť cesty.

Kamión s prerazenou nádržou.

Obchvat medzi Hriadkami a Trebišovom je stále v nedohľadne

Peniaze od štátu v súčasnosti pridelené nemajú.

Uprostred obce Hriadky je kruhový objazd, ktorým zo smeru od Vranova, Košíc, Michaloviec a Trebišova prechádza denne množstvo kamiónov i osobných áut.

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Veľmi zvláštna výnimka

Železnice chcú v IC vlakoch vracať peniaze, ak budú meškať. Má to však jednu zvláštnu výnimku.

Trnku pustili, prokurátor nesúhlasí s väzobným stíhaním

Polícia exšéfa prokuratúry obvinila vo štvrtok.

Dobroslava Trnku po celodennom výsluchu odvádzajú z pobočky NAKA v Nitre.
Požiar bytu v bratislavskom Starom Meste.
Peter Pellegrini (Smer-SD) a Andrea Turčanová (KDH) rokovali o situácii po výbuchu plynu v bytovom dome.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop