Korzár logo Korzár

Varíme a pečieme s Korzárom: francúzske škvarky na víne, škvarkové placky aj pagáče

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Začínajú sa fašiangy a k nim patrí aj dobré jedlo, zabíjačky a špeciality. Svoje miesto aj v súčasnej kuchyni majú škvarky a dobroty z nich pripravené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škvarkové placky

Potrebujeme: 150 g bravčových škvariek, 250 g hladkej múky, 1 vajíčko, 1 žĺtok, droždie - polovicu kocky, 100 ml mlieka, soľ

Postup: Škvarky nožom väčším nožom posekáme nahrubo a dáme ich do misky. Prisypeme k nim múku, vajce, štipku soli a namrvené droždie. Premiešame a potom budeme postupne prilievať mlieko a spracovávať cesto.

Necháme ho chvíľu podkysnúť a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku jeden centimeter.

SkryťVypnúť reklamu

Radielkom alebo nožom ho nakrájame na štvorce, prípadne môžeme pohárom vykrojiť kolieska, ktoré trochu popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným a osoleným žĺtkom.

Poukladáme ich na plech a upečieme.

Škvarky na víne

Ak si chcete urobiť škvarky o čosi delikátnejšie, ako sú tie tradičné, skúste to francúzskym štýlom.

Potrebujeme: na 1 kg bravčovej slaniny na vytápanie potrebujeme asi 3 dl bieleho vína

Postup: Slaninu nakrájame na kocky a tie dáme do hrnca s hrubým dnom. Podlejeme ich vínom a necháme pražiť na strednom plameni. Prvú asi polhodinu by mali byť zakryté, potom ich odkryjeme a za priebežného miešania vyškvaríme.

Masť môžeme priebežne odoberať, čím sa budú škvarky lepšie pražiť. Na záver ich scedíme, necháme vychladnúť, osolíme ich a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Škvarkové slimáky

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, cca pol lyžičky soli, 1 kocku droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL kr. cukru, 60 g mletých škvariek, 350 g celý škvariek, bravčovú masť, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajíčko na potretie, rascu, hrubozrnnú soľ

Postup: Najskôr z mlieka odoberieme asi 1 dl, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Ten potom zmiešame s oboma druhmi múky, žĺtkami, zvyškom mlieka a mletými škvarkami a vypracujeme cesto. Necháme ho asi 20 minút kysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme.

Cesto potrieme roztopenou bravčovou masťou a posypeme celými škvarkami, ktoré môžeme nožom prekrojiť aj na menšie kúsky, ak je to potrebné.

Cesto zrolujeme do závinu a ten nakrájame asi na trojcentimetrové kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

Poukladáme ich na papierom vystlaný plech, trochu zatlačíme rukou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich rascou aj soľou a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 082
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 012
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 270
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 236
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 844
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 500
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu