Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme a pečieme s Korzárom: francúzske škvarky na víne, škvarkové placky aj pagáče

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Začínajú sa fašiangy a k nim patrí aj dobré jedlo, zabíjačky a špeciality. Svoje miesto aj v súčasnej kuchyni majú škvarky a dobroty z nich pripravené.

Škvarkové placky

Potrebujeme: 150 g bravčových škvariek, 250 g hladkej múky, 1 vajíčko, 1 žĺtok, droždie - polovicu kocky, 100 ml mlieka, soľ

Postup: Škvarky nožom väčším nožom posekáme nahrubo a dáme ich do misky. Prisypeme k nim múku, vajce, štipku soli a namrvené droždie. Premiešame a potom budeme postupne prilievať mlieko a spracovávať cesto.

Necháme ho chvíľu podkysnúť a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku jeden centimeter.

Skryť Vypnúť reklamu

Radielkom alebo nožom ho nakrájame na štvorce, prípadne môžeme pohárom vykrojiť kolieska, ktoré trochu popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným a osoleným žĺtkom.

Poukladáme ich na plech a upečieme.

Škvarky na víne

Ak si chcete urobiť škvarky o čosi delikátnejšie, ako sú tie tradičné, skúste to francúzskym štýlom.

Potrebujeme: na 1 kg bravčovej slaniny na vytápanie potrebujeme asi 3 dl bieleho vína

Postup: Slaninu nakrájame na kocky a tie dáme do hrnca s hrubým dnom. Podlejeme ich vínom a necháme pražiť na strednom plameni. Prvú asi polhodinu by mali byť zakryté, potom ich odkryjeme a za priebežného miešania vyškvaríme.

Masť môžeme priebežne odoberať, čím sa budú škvarky lepšie pražiť. Na záver ich scedíme, necháme vychladnúť, osolíme ich a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Škvarkové slimáky

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, cca pol lyžičky soli, 1 kocku droždia, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL kr. cukru, 60 g mletých škvariek, 350 g celý škvariek, bravčovú masť, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajíčko na potretie, rascu, hrubozrnnú soľ

Postup: Najskôr z mlieka odoberieme asi 1 dl, zmiešame ho s cukrom a droždím a necháme vzísť kvások. Ten potom zmiešame s oboma druhmi múky, žĺtkami, zvyškom mlieka a mletými škvarkami a vypracujeme cesto. Necháme ho asi 20 minút kysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme.

Cesto potrieme roztopenou bravčovou masťou a posypeme celými škvarkami, ktoré môžeme nožom prekrojiť aj na menšie kúsky, ak je to potrebné.

Cesto zrolujeme do závinu a ten nakrájame asi na trojcentimetrové kolieska.

Skryť Vypnúť reklamu

Poukladáme ich na papierom vystlaný plech, trochu zatlačíme rukou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme ich rascou aj soľou a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 741
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 552
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 671
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 626
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 269
  6. Aká je chémia vôní 9 040
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 670
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 631
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 604
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 071
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Turčanová o výbuchu: Do histórie Prešova sa tragédia navždy zapíše čiernymi písmenami

Zomrel aj syn jej šoféra.

Primátorka Andrea Turčanová počas zasadnutia krízového štábu.

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Odber vzoriek.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mário Radačovský.
Ilustračné foto
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop