Bezlepkové lievance
Potrebujeme: ⅓ hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek, ½ hrnčeka pohánkovej múky, štipku mletej škorice, štipku prášku do pečiva, 1 PL trstinového cukru, 1 vajíčko, ⅔ hrnčeka mlieka, 2 PL bieleho (gréckeho) jogurtu, štipku soli, rastlinný olej na pečenie
Postup: V miske zmiešame ovsené vločky, múku, mletú škoricu, kypriaci prášok do pečiva, soľ a hnedý cukor. Potom k nim pridáme vajíčko, mlieko, jogurt a všetko dobre premiešame.
Cesto naberáme malou naberačkou a na panvici potretej trochou oleja pečieme lievance, ktoré môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou, ideálne s ovocím.
Zeleninový šalát s bryndzou
Potrebujeme: 2 mrkvy, 1 kaleráb, 1 cuketu, 3 jarné cibuľky, bryndzu, 2 PL olivového oleja,
Soľ, mleté čierne korenie. Na zálievku: Šťavu z 1 pomaranča, 1 PL dijonskej horčice, 1/2 PL medu
Postup: Zeleninu si ľubovoľne nakrájame a orestujeme ju na rozohriatom oleji. Osolíme, okoreníme, pridať môžeme aj rôzne bylinky. Restujeme ju len do polomäkka, mala by zostať chrumkavá a nie ako blato.
Z uvedených surovín vymiešame zálievku, ktorú napokon osolíme aj okoreníme a polejeme ňou restovanú zeleninu, Na záver šalát posypeme kúskami bryndze a podávame.
Pomarančový losos
Potrebujeme: filety lososa, 1limetku, asi pol lyžice trstinového cukru, 1pomaranč, štipku mletej rasce, soľ, olivový olej
Postup: Lososa očistíme, nakrájame na porcie a pokvapkáme ich šťavou z limetky. Potom ich posypeme cukrom, osolíme, posypeme rascou, okoreníme a necháme asi pol hodiny postáť.
Potom ryby poukladáme na plech vystlaný papierom.
Pomaranč dobre umyjeme a aj so šupkou ho nakrájame na kolieska. Tie poukladáme na pripraveného lososa, ktorého ešte posypeme rascou, pokvapkáme olejom a dáme piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.