Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Stromčeky zo šošovice, kapustnica s papcunom, voňavý koláč

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu

Silná kapustnica s papcunom

Potrebujeme: jušku (vodu z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek, soľ, masť, cibuľa, hladká múka, červená paprika, vajce, hrubá múka

Postup: Jušku s kapustou varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme údenú klobásu, polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

Klobásy odporúčame variť vcelku, aby sa mohli jesť aj osobitne. Sviatočná kapustnica je aj tak dosť hustá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

SkryťVypnúť reklamu

Na domáci papcun (trené cesto) potrebujeme jedno vajce a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdé cesto, ktoré nastrúhame na veľkom strúhadle a potom ho 3 minúty povaríme v slanej vode a scedíme.

Michal Frank, redaktor

Šošovicové stromčeky

Potrebujeme: jednu konzervu šošovice, polovicu póru alebo jednu strednú cibuľu, 250g šampiónov, dve paradajky, lyžicu horčice, štipku čierneho korenia, vajíčko, hrnček jemných ovsených vločiek, hrnček strúhanky, olej, soľ

Postup: Pór nakrájame na tenké kolieska (alebo cibuľu nadrobno), dáme do hrnca a na lyžici oleja opražíme. Keď začína chytať farbu pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny, poprášime čiernym korením, posolíme, ak je to potrebné podlejeme vodou, prikryjeme a chvíľu dusíme.

Ku zmäknutým šampiňónom pridáme paradajky zbavené šupky a semienok pokrájané na kocky. Podusíme do zmäknutia a necháme vychladnúť. Do mixéra dáme vychladnutú šampiňónovú zmes, celú konzervu šošovice, vajíčko, lyžicu horčice. Rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka, je dobré, ak zostanú kúsky. Rozmixovanú zmes preložíme do misky, kde ju zahustíme asi tromi lyžicami ovsených vločiek a necháme chvíľu postáť, aby vločky nasiakli vlhkosť. Ak je zmes stále príliš mokrá a nedrží pokope, pridáme ďalšie vločky, prípadne strúhanku.

SkryťVypnúť reklamu

Z výslednej hmoty, tvarujeme na plech vyložený papierom na pečenie tenšie placky. Miesto, kde bude placka ležať prejdeme štetcom namočeným v oleji a každú placku zľahka obalíme v strúhanke, aby bol povrch po upečení chrumkavý. Placky môžeme tvarovať aj pomocou väčších formičiek. Stačí si formičku položiť na vymastené miesto na plechu, do nej vložiť hmotu, uhladiť a formičku zdvihnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov dozlatista. Keď sa spodná strana začína sfarbovať placky pretočíme obracačkou a dopečieme. Výborne chutia so zemiakovým šalátom.

Monika Almášiová, redaktorka

Tekvicový koláč, ktorý vonia ako Vianoce

Potrebujeme: 500 g tekvice, 3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 300 g kryštálového cukru, 250 ml oleja, 1 a pol PL korenia na perníčky, 320 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva

Postup: V miske zmiešame vajcia, vanilkový a kryštálový cukor. Pomaly prilejeme olej, perníkové korenie, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu, ktorú sme predtým očistili, prekrojili a zbavili jadierok.

Cesto vylejeme na plech alebo tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Upečený koláč poprášime práškovým cukrom a pokrájame.

Michal Ivan, redaktor

Vianočné tipy a recepty:

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 878
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 396
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 684
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 519
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 964
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 891
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 518
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 396
  1. Ivan Mlynár: Jedenáste prikázanie Úradu inšpekčnej služby, vznes obvinenie “Čurillovcovi“.
  2. Anton Kaiser: Spievaj, že si spievaj...
  3. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  4. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  5. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  6. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  7. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  8. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 446
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 104
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 427
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 727
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 779
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 668
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 542
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 538
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Mlynár: Jedenáste prikázanie Úradu inšpekčnej služby, vznes obvinenie “Čurillovcovi“.
  2. Anton Kaiser: Spievaj, že si spievaj...
  3. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda
  4. Štefan Šturdzík: Rudo narazil a musí platiť.
  5. Jozef Huljak: Peru sa rozhodlo nakúpiť 24 nových bojových lietadiel Gripen E za 3,5 miliardy dolárov – modernizácia alebo nevyhnutnosť?
  6. Erika Telekyová : Talianska letná romanca ako od Pilcherovej
  7. Martin Fronk: Kálmán Mikszáth: Slovenský Palócz, čo vedel písať lepšie než kráľ rozprávať
  8. Otilia Horrocks: Ticho, ktoré bolí viac než zákaz
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 446
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 104
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 427
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 727
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 779
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 668
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 542
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 538
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu