Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Stromčeky zo šošovice, kapustnica s papcunom, voňavý koláč

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Silná kapustnica s papcunom

Potrebujeme: jušku (vodu z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek, soľ, masť, cibuľa, hladká múka, červená paprika, vajce, hrubá múka

Postup: Jušku s kapustou varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme údenú klobásu, polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

Klobásy odporúčame variť vcelku, aby sa mohli jesť aj osobitne. Sviatočná kapustnica je aj tak dosť hustá.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Skryť Vypnúť reklamu

Na domáci papcun (trené cesto) potrebujeme jedno vajce a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdé cesto, ktoré nastrúhame na veľkom strúhadle a potom ho 3 minúty povaríme v slanej vode a scedíme.

Michal Frank, redaktor

Šošovicové stromčeky

Potrebujeme: jednu konzervu šošovice, polovicu póru alebo jednu strednú cibuľu, 250g šampiónov, dve paradajky, lyžicu horčice, štipku čierneho korenia, vajíčko, hrnček jemných ovsených vločiek, hrnček strúhanky, olej, soľ

Postup: Pór nakrájame na tenké kolieska (alebo cibuľu nadrobno), dáme do hrnca a na lyžici oleja opražíme. Keď začína chytať farbu pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny, poprášime čiernym korením, posolíme, ak je to potrebné podlejeme vodou, prikryjeme a chvíľu dusíme.

Ku zmäknutým šampiňónom pridáme paradajky zbavené šupky a semienok pokrájané na kocky. Podusíme do zmäknutia a necháme vychladnúť. Do mixéra dáme vychladnutú šampiňónovú zmes, celú konzervu šošovice, vajíčko, lyžicu horčice. Rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka, je dobré, ak zostanú kúsky. Rozmixovanú zmes preložíme do misky, kde ju zahustíme asi tromi lyžicami ovsených vločiek a necháme chvíľu postáť, aby vločky nasiakli vlhkosť. Ak je zmes stále príliš mokrá a nedrží pokope, pridáme ďalšie vločky, prípadne strúhanku.

Skryť Vypnúť reklamu

Z výslednej hmoty, tvarujeme na plech vyložený papierom na pečenie tenšie placky. Miesto, kde bude placka ležať prejdeme štetcom namočeným v oleji a každú placku zľahka obalíme v strúhanke, aby bol povrch po upečení chrumkavý. Placky môžeme tvarovať aj pomocou väčších formičiek. Stačí si formičku položiť na vymastené miesto na plechu, do nej vložiť hmotu, uhladiť a formičku zdvihnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov dozlatista. Keď sa spodná strana začína sfarbovať placky pretočíme obracačkou a dopečieme. Výborne chutia so zemiakovým šalátom.

Monika Almášiová, redaktorka

Tekvicový koláč, ktorý vonia ako Vianoce

Potrebujeme: 500 g tekvice, 3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 300 g kryštálového cukru, 250 ml oleja, 1 a pol PL korenia na perníčky, 320 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva

Postup: V miske zmiešame vajcia, vanilkový a kryštálový cukor. Pomaly prilejeme olej, perníkové korenie, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu, ktorú sme predtým očistili, prekrojili a zbavili jadierok.

Cesto vylejeme na plech alebo tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Upečený koláč poprášime práškovým cukrom a pokrájame.

Michal Ivan, redaktor

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 736
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 448
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 800
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 111
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 104
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 694
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 617
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 542
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 444
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 386
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Za vraždu novorodenca si mladá matka odsedí dvadsať rokov

Dievčatko po pôrode prehodila cez plot, obhrýzali ho psy.

Ilustračné.

Košické rozprávkové Vianoce čakajú tohto roku viaceré zmeny

Účinkujúcich nahradí rádio, nebudú ani stánky s občerstvením.

Na adventnom venci sa prvá svieca rozsvieti 29. novembra.

Meteorológovia varujú pred hmlou i poľadovicou

SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa, trvajú rôzne.

Ilustračné.

Do Humenného chce prísť investor. Poslanci majú obavy

Firma plánuje preinvestovať vyše 12,5 milióna eur a zamestnať do 160 ľudí.

Priemyselný park Guttmanovo v Humennom.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Hygienici spresnili podmienky pre terasy v reštauráciách

Potrebujeme zmenu prístupu, vyzvala prezidentka politikov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Čo nám hovorí Matovič? Máme sa obávať?

Premiér dnes sľúbil zmenu komunikácie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.
Ilustračné foto

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop