Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom: Stromčeky zo šošovice, kapustnica s papcunom, voňavý koláč

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu

Silná kapustnica s papcunom

Potrebujeme: jušku (vodu z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek, soľ, masť, cibuľa, hladká múka, červená paprika, vajce, hrubá múka

Postup: Jušku s kapustou varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme údenú klobásu, polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

Klobásy odporúčame variť vcelku, aby sa mohli jesť aj osobitne. Sviatočná kapustnica je aj tak dosť hustá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

SkryťVypnúť reklamu

Na domáci papcun (trené cesto) potrebujeme jedno vajce a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdé cesto, ktoré nastrúhame na veľkom strúhadle a potom ho 3 minúty povaríme v slanej vode a scedíme.

Michal Frank, redaktor

Šošovicové stromčeky

Potrebujeme: jednu konzervu šošovice, polovicu póru alebo jednu strednú cibuľu, 250g šampiónov, dve paradajky, lyžicu horčice, štipku čierneho korenia, vajíčko, hrnček jemných ovsených vločiek, hrnček strúhanky, olej, soľ

Postup: Pór nakrájame na tenké kolieska (alebo cibuľu nadrobno), dáme do hrnca a na lyžici oleja opražíme. Keď začína chytať farbu pridáme na tenké plátky nakrájané šampiňóny, poprášime čiernym korením, posolíme, ak je to potrebné podlejeme vodou, prikryjeme a chvíľu dusíme.

Ku zmäknutým šampiňónom pridáme paradajky zbavené šupky a semienok pokrájané na kocky. Podusíme do zmäknutia a necháme vychladnúť. Do mixéra dáme vychladnutú šampiňónovú zmes, celú konzervu šošovice, vajíčko, lyžicu horčice. Rozmixujeme. Nemusíme úplne dohladka, je dobré, ak zostanú kúsky. Rozmixovanú zmes preložíme do misky, kde ju zahustíme asi tromi lyžicami ovsených vločiek a necháme chvíľu postáť, aby vločky nasiakli vlhkosť. Ak je zmes stále príliš mokrá a nedrží pokope, pridáme ďalšie vločky, prípadne strúhanku.

SkryťVypnúť reklamu

Z výslednej hmoty, tvarujeme na plech vyložený papierom na pečenie tenšie placky. Miesto, kde bude placka ležať prejdeme štetcom namočeným v oleji a každú placku zľahka obalíme v strúhanke, aby bol povrch po upečení chrumkavý. Placky môžeme tvarovať aj pomocou väčších formičiek. Stačí si formičku položiť na vymastené miesto na plechu, do nej vložiť hmotu, uhladiť a formičku zdvihnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov dozlatista. Keď sa spodná strana začína sfarbovať placky pretočíme obracačkou a dopečieme. Výborne chutia so zemiakovým šalátom.

Monika Almášiová, redaktorka

Tekvicový koláč, ktorý vonia ako Vianoce

Potrebujeme: 500 g tekvice, 3 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 300 g kryštálového cukru, 250 ml oleja, 1 a pol PL korenia na perníčky, 320 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva

Postup: V miske zmiešame vajcia, vanilkový a kryštálový cukor. Pomaly prilejeme olej, perníkové korenie, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu, ktorú sme predtým očistili, prekrojili a zbavili jadierok.

Cesto vylejeme na plech alebo tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Upečený koláč poprášime práškovým cukrom a pokrájame.

Michal Ivan, redaktor

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  2. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  3. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  7. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 483
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 383
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 841
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 447
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 306
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 307
  7. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 744

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  2. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  3. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  4. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  5. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  6. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  7. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  8. Pavel Macko: Ako von z energetickej krízy?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 227
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 547
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 266
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 244
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 138
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 037
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 432
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum amerického finančníctva Wall Street

Matematici a ekonómia v tom majú jasno už dlho: trh sa správa náhodne, prekonať sa nedá.


14. sep
Za Slovensko. Za Rusko. Brat za brata. Za slobodu. Za mier. (Protest strán Smer a Republika pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022.)

Rusko vraždí a Ukrajina sa bráni. Stred neexistuje


25. sep
Protest proti štátnemu pohrebu pre expremiéra.

Náklady na pohreb oberajú vládu o dôveru.


Miloslava Némová 5 h
Ruskí žoldnieri bojovali aj na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 20 h

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  2. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  3. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  4. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  5. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  6. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  7. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  8. Pavel Macko: Ako von z energetickej krízy?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 227
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 547
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 266
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 244
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 138
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 4 037
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 432
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu