Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný štedrák

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda Čítajte 

Potrebujeme: Na cesto: 750 g polohrubej múky, 400 ml mlieka, 30 g droždia, 200 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli. Na potretie prvého cesta: slivkový lekvár

Maková plnka: 200 g mletého maku, 140 g práškového cukru, 15 g masla, 150 ml mlieka

Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 150 g práškového cukru, 150 ml mlieka

Tvarohová plnka: 500 g hrudkovitého tvarohu, 150 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, tuhý sneh z 2 bielkov, 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry a šťavy, 2 lyžice detskej krupice

Na potretie: 1 žĺtok

Postup:

Cesto: Zo 150 ml vlažného mlieka, z droždia, cukru a zo štipky soli pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme nakysnutý kvások, rozpustené maslo, zvyšné vlažné mlieko a žĺtky. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom ho preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Každú časť cesta rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na rozmery stredne veľkého plechu.

Skryť Vypnúť reklamu

Maková plnka: Mletý mak, práškový cukor, prevarené mlieko a rozpustené maslo spolu zmiešame.

Orechová plnka: Pomleté orechy, práškový cukor a prevarené mlieko spolu zmiešame.

Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtky, citrónovú kôru so šťavou, maslo, detskú krupicu a nakoniec sneh z bielkov vyšľahaný dotuha.

Na spodok hlbokého, vymasteného plechu položíme prvé rozvaľkané cesto a potrieme ho slivkovým lekvárom. Položíme druhé cesto, roztrieme orechovú plnku, položíme tretie cesto, natrieme makovú plnku, položíme štvrté cesto a roztrieme tvarohovú plnku.

Posledné rozvaľkané cesto pokrájame na pásy a poukladáme ich navrch tvarohovej plnky do tvaru mriežky. Potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 50-60 minút. Necháme dobre vychladnúť, potom pokrájame na menšie kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď sa ma mamka pred Vianocami opýta čo má napiecť, moja tradičná odpoveď je: Štedrák! Kombinácia sliviek, tvarohu, maku a orechov je úžasná. Tento koláč robí mamka len na sviatky, páči sa mi na ňom, že je tradičný, taký babičkovský, no zároveň luxusný.“

Jana Ogurčáková, redaktorka

Šuhajdy s arašidovým maslom

Potrebujeme: 180 g arašidového masla, 150 g masla, 180 g práškového cukru, 100 g maslových keksíkov, 300 g horkej čokolády

Postup: Keksíky najemno pomelieme. Maslo zohrejeme v hrnci, pridáme arašidové maslo a práškový cukor, dôkladne premiešame a primiešame aj pomleté keksíky.

Papierové košíčky do polovice naplníme krémom, uložíme ich zatiaľ do mrazničky. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na arašidový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.

"Robievame ich z dvojitej dávky, lebo miznú veľmi rýchlo."

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Kokosové rezy

Cesto: 7 bielkov, 300 g práškového cukru, 200 g strúhaného kokosu, 5 lyžíc hladkej múky, tuk na vymastenie plechu

Krém: 7 žĺkov, 6 lyžíc práškového cukru, 3 lyžice hladkej múky, 6 lyžíc mlieka, 250 g masla

Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme strúhaný kokos a múku. Cesto rozotrieme na vymastený plech a pri teplote zhruba 180 stupňov Celzia upečieme do ružova. Nad parou vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, mliekom a múkou, kým sa z ingrediencií nevytvorí hustá kaša. Necháme ju vychladnúť, ale občas premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme vymiešané maslo. Natrieme na vychladnuté cesto a polejeme polevou. Tú si pripravíme nad parou z čokolády a masla. Nalievame ju, až keď je trochu vychladne.

Klaudia Jurkovičová, editorka webu

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  4. Od Česka až po Jadran
  5. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  6. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  7. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  10. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 9 291
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 806
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 201
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 890
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 142
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 021
  7. Od Česka až po Jadran 3 548
  8. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 3 259
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 857
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 399
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Obchádzková trasa povedie cez Svit.


TASR 18m
Ilustračné foto

Výstrahy platia pre južné okresy.


TASR 47m
Ilustračné foto.

Pomohli mu horskí záchranári a vrtuľník.


2 h
Jozef Gönci na OH 2008 v Pekingu.

Pred štvrťstoročím začal písať novú kapitolu slovenského olympionizmu.


Vladimír Mezencev 18 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Michaela Brchnelová

Michaela Brchnelová skúma Slnko a ako ochrániť misie pri návrate na Zem.


22. júl
Nataša Holinová

Dav už nepatril nikomu z politikov, len svojej davovej psychóze.


3 h
Opatrenia na Slovensku sa opäť uvoľňujú.

V reštaurácii sa treba preukázať.


8 h
Lukašenka udržali pri moci ozbrojené zložky.

Mieria na Ukrajinu alebo do Poľska.


a 2 ďalší 19 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop