Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom vianočné špeciality: Voňavé kurča, plnená hus, medová pečienka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voňavé vianočné kuriatko

Potrebujeme: celé kurča, soľ, mleté čierne korenie, 3-4 jablká, med, hrozienka, orechy.

Na marinádu: olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL medu, mletú červenú papriku, zmes byliniek a korenia určeného na kurča

Postup: Kurča si najskôr starostlivo umyjeme a očistíme. Potom ho osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku a necháme postáť. Zatiaľ si v miske zmiešame med, pretlačený cesnak, olej bylinky a mletú červenú papriku a touto marinádou potrieme zvnútra kura. Potom doň dáme umyté a na štvrtinky prekrojené jablká zmiešané s hrozienkami a orechmi. Kurča zaistíme, aby náplň nevypadla a kurča ešte zvonku potrieme medovou marinádou. Trochu ho podlejeme a dáme ho piecť do vyhriatej rúry asi na hodinu a pol, pričom ho priebežne polievame výpekom

SkryťVypnúť reklamu

Vianočná medová pečienka

Potrebujeme: bravčové stehno, klinčeky, 200 ml suchého červeného vína, 150 ml medu, 1 PL balzamického octu, pomarančovú šťavu

Postup: Začneme prípravou medovej glazúry. Do hrnca dáme víno, med, šťavu z jedného pomaranča aj balzamikový ocot a za priebežného miešania ho varíme, kým sa nezačne redukovať a vznikne glazúra. Keď bude mať krémovú konzistenciu glazúru odstavíme.

Mäso umyjeme, osušíme a na hornej časti trochu narežeme do mriežky tak, aby sme mohli do vzniknutých otvorov napichať niekoľko klinčekov.

Potom stehno dáme na pekáč, polejeme ho polovicou glazúry, podlejeme trochou vody a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Vodu prilievame podľa potreby. Asi po polhodine mäso vyberieme, potrieme ho zvyškom glazúry a dáme ešte dopiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Hus s kapustovo-jablkovou plnkou

Potrebujeme: 1 väčšiu hus, cca 600 g kyslej kapusty (ak je hus veľká, možno bude potrebné viac kapusty), 400 g jabĺk, 3 cibule, maslo, 1 pór, maslo, med, kúsok zázvoru, 3-4 zemiaky, 3-4 mrkvy, bravčovú alebo husaciu masť, soľ, mleté biele korenie, koriander, jablkový džem

Postup: Hus starostlivo očistíme zvnútra aj zvonku a potom ju zo všetkých strán poriadne osolíme.

Vyžmýkanú kyslú kapustu trochu prekrojíme, cibuľu nakrájame nadrobno a pór na kolieska.

V hrnci zohrejeme maslo alebo masť a najskôr na nej orestujeme cibuľu a pór, potom pridáme asi dve lyžice medu a necháme ich skaramelizovať.

Keď bude mať cibuľa zlatistú farbu, dáme do hrnca kyslú kapustu a všetko spolu chvíľku dusíme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká, mrkvy aj zemiaky. Ochutíme koriandrom, soľou, aj korením a dodáme aj trochu jablkového džemu.

SkryťVypnúť reklamu

Asi po desiatich minútach zmes odstavíme a naplníme ňou pripravenú hus. Dobre ju uzavrieme, dáme na pekáč prsiami nahor. Okolo husi môžeme poukladať ďalšiu nakrájanú mrkvu, petržlen či pór a aj drobky z husi. Podlejeme ju približne pollitrom vody a dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov.

Po uplynutí 45 minút potrieme hus slanou vodou, popicháme vidličkou a ďalej pečieme približne 45 minút. Podľa potreby hus podlievame vodou a počas pečenia výpekom potierame hus.

Po uplynutí druhej trištvrte hodiny hus otočíme a pečieme ju ešte asi 20 minút. Výpek precedíme, dolejeme k nemu trochu vody, prevaríme a podľa potreby dochutíme a servírujeme ju k húske.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  3. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 484
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 415
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 842
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 448
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 354
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 317
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 834
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 243
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 572
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 275
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 944
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 963
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum amerického finančníctva Wall Street

Matematici a ekonómia v tom majú jasno už dlho: trh sa správa náhodne, prekonať sa nedá.


14. sep
Za Slovensko. Za Rusko. Brat za brata. Za slobodu. Za mier. (Protest strán Smer a Republika pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022.)

Rusko vraždí a Ukrajina sa bráni. Stred neexistuje


25. sep
Protest proti štátnemu pohrebu pre expremiéra.

Náklady na pohreb oberajú vládu o dôveru.


Miloslava Némová 6 h
Ruskí žoldnieri bojovali aj na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 22 h

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 243
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 572
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 275
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 944
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 963
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu