Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom vianočné špeciality: Voňavé kurča, plnená hus, medová pečienka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Voňavé vianočné kuriatko

Potrebujeme: celé kurča, soľ, mleté čierne korenie, 3-4 jablká, med, hrozienka, orechy.

Na marinádu: olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL medu, mletú červenú papriku, zmes byliniek a korenia určeného na kurča

Postup: Kurča si najskôr starostlivo umyjeme a očistíme. Potom ho osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku a necháme postáť. Zatiaľ si v miske zmiešame med, pretlačený cesnak, olej bylinky a mletú červenú papriku a touto marinádou potrieme zvnútra kura. Potom doň dáme umyté a na štvrtinky prekrojené jablká zmiešané s hrozienkami a orechmi. Kurča zaistíme, aby náplň nevypadla a kurča ešte zvonku potrieme medovou marinádou. Trochu ho podlejeme a dáme ho piecť do vyhriatej rúry asi na hodinu a pol, pričom ho priebežne polievame výpekom

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná medová pečienka

Potrebujeme: bravčové stehno, klinčeky, 200 ml suchého červeného vína, 150 ml medu, 1 PL balzamického octu, pomarančovú šťavu

Postup: Začneme prípravou medovej glazúry. Do hrnca dáme víno, med, šťavu z jedného pomaranča aj balzamikový ocot a za priebežného miešania ho varíme, kým sa nezačne redukovať a vznikne glazúra. Keď bude mať krémovú konzistenciu glazúru odstavíme.

Mäso umyjeme, osušíme a na hornej časti trochu narežeme do mriežky tak, aby sme mohli do vzniknutých otvorov napichať niekoľko klinčekov.

Potom stehno dáme na pekáč, polejeme ho polovicou glazúry, podlejeme trochou vody a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Vodu prilievame podľa potreby. Asi po polhodine mäso vyberieme, potrieme ho zvyškom glazúry a dáme ešte dopiecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hus s kapustovo-jablkovou plnkou

Potrebujeme: 1 väčšiu hus, cca 600 g kyslej kapusty (ak je hus veľká, možno bude potrebné viac kapusty), 400 g jabĺk, 3 cibule, maslo, 1 pór, maslo, med, kúsok zázvoru, 3-4 zemiaky, 3-4 mrkvy, bravčovú alebo husaciu masť, soľ, mleté biele korenie, koriander, jablkový džem

Postup: Hus starostlivo očistíme zvnútra aj zvonku a potom ju zo všetkých strán poriadne osolíme.

Vyžmýkanú kyslú kapustu trochu prekrojíme, cibuľu nakrájame nadrobno a pór na kolieska.

V hrnci zohrejeme maslo alebo masť a najskôr na nej orestujeme cibuľu a pór, potom pridáme asi dve lyžice medu a necháme ich skaramelizovať.

Keď bude mať cibuľa zlatistú farbu, dáme do hrnca kyslú kapustu a všetko spolu chvíľku dusíme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká, mrkvy aj zemiaky. Ochutíme koriandrom, soľou, aj korením a dodáme aj trochu jablkového džemu.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi po desiatich minútach zmes odstavíme a naplníme ňou pripravenú hus. Dobre ju uzavrieme, dáme na pekáč prsiami nahor. Okolo husi môžeme poukladať ďalšiu nakrájanú mrkvu, petržlen či pór a aj drobky z husi. Podlejeme ju približne pollitrom vody a dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov.

Po uplynutí 45 minút potrieme hus slanou vodou, popicháme vidličkou a ďalej pečieme približne 45 minút. Podľa potreby hus podlievame vodou a počas pečenia výpekom potierame hus.

Po uplynutí druhej trištvrte hodiny hus otočíme a pečieme ju ešte asi 20 minút. Výpek precedíme, dolejeme k nemu trochu vody, prevaríme a podľa potreby dochutíme a servírujeme ju k húske.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  6. Home (ale aj) Office
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 372
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 975
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 632
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 537
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 574
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 956
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 744
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 714
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 636
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 127
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny, Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Ilustračné.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Turisti odhadzujú najmä plastové fľaše a papierové vreckovky

Zakladatelia iniciatívy #niesomprasa vyčistili vo Vysokých Tatrách trasu k Zelenému plesu.

Tatry sú po sobote opäť trochu čistejšie.

V Košickom a Prešovskom kraji bol o dištančné vzdelávanie najmenší záujem

Do tejto formy výučby sa nezapojilo takmer 52-tisíc žiakov.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tadej Pogačar (v bielom drese) a Primož Roglič (v žltom drese).
Premiér Igor Matovič.
Ivan Mikloš v relácii Rozhovory ZKH.
Komentár Petra Schutza

Diaľkový míting so Si Ťin-pchingom

Investičný kompromis medzi Úniou a Čínou sa nepriblížil ani o piaď.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop