Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom vianočné špeciality: Voňavé kurča, plnená hus, medová pečienka

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voňavé vianočné kuriatko

Potrebujeme: celé kurča, soľ, mleté čierne korenie, 3-4 jablká, med, hrozienka, orechy.

Na marinádu: olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL medu, mletú červenú papriku, zmes byliniek a korenia určeného na kurča

Postup: Kurča si najskôr starostlivo umyjeme a očistíme. Potom ho osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku a necháme postáť. Zatiaľ si v miske zmiešame med, pretlačený cesnak, olej bylinky a mletú červenú papriku a touto marinádou potrieme zvnútra kura. Potom doň dáme umyté a na štvrtinky prekrojené jablká zmiešané s hrozienkami a orechmi. Kurča zaistíme, aby náplň nevypadla a kurča ešte zvonku potrieme medovou marinádou. Trochu ho podlejeme a dáme ho piecť do vyhriatej rúry asi na hodinu a pol, pričom ho priebežne polievame výpekom

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná medová pečienka

Potrebujeme: bravčové stehno, klinčeky, 200 ml suchého červeného vína, 150 ml medu, 1 PL balzamického octu, pomarančovú šťavu

Postup: Začneme prípravou medovej glazúry. Do hrnca dáme víno, med, šťavu z jedného pomaranča aj balzamikový ocot a za priebežného miešania ho varíme, kým sa nezačne redukovať a vznikne glazúra. Keď bude mať krémovú konzistenciu glazúru odstavíme.

Mäso umyjeme, osušíme a na hornej časti trochu narežeme do mriežky tak, aby sme mohli do vzniknutých otvorov napichať niekoľko klinčekov.

Potom stehno dáme na pekáč, polejeme ho polovicou glazúry, podlejeme trochou vody a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Vodu prilievame podľa potreby. Asi po polhodine mäso vyberieme, potrieme ho zvyškom glazúry a dáme ešte dopiecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hus s kapustovo-jablkovou plnkou

Potrebujeme: 1 väčšiu hus, cca 600 g kyslej kapusty (ak je hus veľká, možno bude potrebné viac kapusty), 400 g jabĺk, 3 cibule, maslo, 1 pór, maslo, med, kúsok zázvoru, 3-4 zemiaky, 3-4 mrkvy, bravčovú alebo husaciu masť, soľ, mleté biele korenie, koriander, jablkový džem

Postup: Hus starostlivo očistíme zvnútra aj zvonku a potom ju zo všetkých strán poriadne osolíme.

Vyžmýkanú kyslú kapustu trochu prekrojíme, cibuľu nakrájame nadrobno a pór na kolieska.

V hrnci zohrejeme maslo alebo masť a najskôr na nej orestujeme cibuľu a pór, potom pridáme asi dve lyžice medu a necháme ich skaramelizovať.

Keď bude mať cibuľa zlatistú farbu, dáme do hrnca kyslú kapustu a všetko spolu chvíľku dusíme. Potom pridáme nahrubo nastrúhané jablká, mrkvy aj zemiaky. Ochutíme koriandrom, soľou, aj korením a dodáme aj trochu jablkového džemu.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi po desiatich minútach zmes odstavíme a naplníme ňou pripravenú hus. Dobre ju uzavrieme, dáme na pekáč prsiami nahor. Okolo husi môžeme poukladať ďalšiu nakrájanú mrkvu, petržlen či pór a aj drobky z husi. Podlejeme ju približne pollitrom vody a dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov.

Po uplynutí 45 minút potrieme hus slanou vodou, popicháme vidličkou a ďalej pečieme približne 45 minút. Podľa potreby hus podlievame vodou a počas pečenia výpekom potierame hus.

Po uplynutí druhej trištvrte hodiny hus otočíme a pečieme ju ešte asi 20 minút. Výpek precedíme, dolejeme k nemu trochu vody, prevaríme a podľa potreby dochutíme a servírujeme ju k húske.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  5. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  6. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  9. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 651
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 249
  3. Stiahnite si stovky e-kníh 5 974
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 898
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 730
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 507
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 403
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 392
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 160
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 039
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Jozef Brhel po príchode na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Za Brhela ručil kňaz, hoci ho nepozná.


3 h

Podpora Windows 10 skončí v roku 2025.


1 h
Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a prezident finančnej správy František Imrecze.

Analýza Nadácie Zastavme korupciu.


a 1 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop