Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marlenkové guľky

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák Čítajte 

„Tento recept je jednoduchý, rýchly, bez pečenia a naozaj veľmi chutný. My ich milujeme.“

Potrebujeme: 350 g medových plátov alebo medovníkov, 8 PL vlašských orechov, 1 salko, 1 PL medu

Postup: Orechy aj medové pláty či medovníky pomelieme, prípadne rozsekáme najjemnejšie ako sa dá. Dáme ich do misky, premiešame a asi 6 lyžíc z tejto zmesi dáme bokom na záverečné obaľovanie guliek.

K podrvenej zmesi pridáme salko aj med. Niekto pridáva aj maslo, no je to zbytočné, guľky sú chutné aj bez neho. Dobre premiešame. Marlenka guľky sú chutnejšie, ak salko predtým v plechovke povaríme a skaramelizujeme.

Hmotu dáme schladiť, aby stuhla. V dlaniach potom sformujeme menšie guľky, ktoré môžeme naplniť krémom zo salka s mascarpone. Potom ich obalíme v odloženej posýpke a skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Adriana Tauberová, vedúca kancelárie predaja inzercie, novín a časopisov

Špaldové linecké pečivo

Potrebujeme: 300 g špaldovej hladkej múky, 200 g tuku alebo masla, 80 g trstinového cukru, dva vaječné žĺtky, jeden vanilkový cukor, džem

Postup: Prísady bez džemu zmiešame a rukou vypracujeme cesto. Necháme cez noc odstáť v chladničke, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a vykrajujeme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 10 až 15 minút. Vychladnuté zlepujeme džemom.

Sušienky z bielkov

Potrebujeme: 5 bielkov, 25 dag práškového cukru, 25 dag orechov

Postup: Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a orechy. Cesto vylejeme do formy srnčí chrbát a pečieme asi 10 min. Po vychladnutí koláč nakrájame na tenké plátky.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníková roláda

„Milujem orechy, sušené ovocie a medovníčky. Tento recept je ideálna a úžasná kombinácia všetkého a pripravujem ho už 10 rokov.“

Potrebujeme: 600 g hladkej múky (ja používam špaldovú), 3 vajíčka, 4 PL medu, 100 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny.

Zmes na plnenie: slivkový lekvár, orechy, mandle – celé, (ja ich kvôli štruktúre nesekám) sušené ovocie (hrozienka, brusnice, ananás...)

Postup: Cesto vymiesime, necháme tri hodiny postáť, potom ho rozdelíme na tri časti.

Každý diel rozvaľkáme, štedro natrieme výrazným lekvárom a posypeme pripravenou zmesou orechov a sušeného ovocia. Cesto stočíme do štrúdle. Všetky diely dáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 160° C asi 40 minút. Približne 5 minút pred dopečením koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Po vychladnutí ho zabalíme do alobalu a takto vydrží aj 3 mesiace. Už sa mi stalo, že som našla nedojedený kúsok vo februári a ku káve chutil úžasne.

Slávka Dulebová, obchodná manažérka

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 615
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 130
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 381
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 348
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 149
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 005
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 886
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 630
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 353
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 3 h
Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Žiadne "naučiť sa žiť s covidom" neexistuje a oni to dobre vedia.


2 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.

Chýbalo mu už len olympijské zlato.


Boris Vanya 5 h

Matovič sa dal zaočkovať až na poslednú chvíľu. Ľudsky je jeho správanie úplne pochopiteľné.


Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop