Korzár logo Korzár
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Vianočné pečenie s Korzárom: Kokosové crinkles, špaldové medovníky, Rudko-Paľko

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Rudko – Paľko

Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g margarínu, 1 vanilku, 1 prášok do pečiva, 2 vaječné žĺtky, 2 PL práškového cukru, trochu mlieka na spracovanie cesta.

Na polevu: 2 bielky, 200 g práškového cukru

Postup: Z uvedených ingrediencií zmiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, potrieme polevou vymiešanou z bielkov a práškového cukru.

Narežeme rovnomerné obdĺžniky, na stred každého dáme vlašský orech a dáme piecť pri nižšej teplote. Jednotlivé obdĺžniky potom spájame lekvárom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Katarína Szénayová, obchodná manažérka

Kokosové crinkles s pomarančom

Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 90 g kokosu, 240 g hladkej pšeničnej múky, pol balíčka kypriaceho prášku, dve vajíčka, 60 g masla, šťavu z polovice pomaranča, kôru z jedného pomaranča a na obaľovanie misku s práškovým cukrom

Postup: V miske zmiešame sypké suroviny – kokos, múku a kypriaci prášok. Vmiešame kôru a šťavu z pomaranča a vajíčka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a do tejto zmesi postupne vmiešavame kokosovú. Hotové cesto zachladíme, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Z chladného cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre. Ukladáme na plech s väčšími odstupmi. Pečieme na 180 stupňov približne 15 až 20 minút.

Monika Almášiová, redaktorka

Špaldové medovníčky

Potrebujeme: 400 g hladkej špaldovej múky (možno zmiešať špaldovú múku – cca 300 g s ražnou hladkou – cca 100 g), 120 g medu, 160 g trstinového cukru, 60 g tuku, dve vajcia, jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny, jednu kávovú lyžičku perníkového korenia (lepšie je vyrobiť si vlastné, základ tvoria rozdrvené klinčeky so škoricou, možno pridať aníz, badián, mletý zázvor, kardamon, nové korenie či muškátový orech), kôru z jedného citróna (poriadne umytá)

Postup: Suroviny zmiešame a urobíme cesto, ktoré by malo aspoň 12 hodín oddychovať v chladničke. Potom stačí rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Medovníčky sú hneď mäkké.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  5. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  10. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 714
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 445
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 660
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 630
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 894
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 691
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 615
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 246
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 181
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 168

Téma: Vianoce


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónovú firmu bývalej čašníčky z cukrárne sme našli v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Dotovanie elektriny z hnedého uhlia má o tri roky na Hornej Nitre skončiť.
Komentár Zuzany Kepplovej

Zelená je nové politické platidlo

Zelené témy sa stali povinnou výbavou politických programov naprieč spektrom.

Zuzana Kepplová
Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop