Nátierka z červenej šošovice
Potrebujeme: červenú šošovicu, kurkumu, mletú rascu, štipku čili, soľ, 2 strúčiky cesnaku, olej, sušené paradajky
Postup: Šošovicu uvaríme vo vode, bude hotová rýchlo, približne za 15 minút a potom ju scedíme. Na horúcom oleji si orestujeme na maličké kúsky nakrájaný alebo pretlačený cesnak, ku ktorému pridáme k nemu uvarenú šošovicu a všetko ochutíme kurkumou, mletou rascou, soľou a čili korením. Za stáleho miešania podusíme, čím sa nám šošovica celkom rozvarí a vznikne nám kašovitá konzistencia. Na záver do nátierky môžeme pridať nakrájané sušené paradajky, všetko ešte dochutíme a môžeme servírovať k hriankam.
Šošovicové fašírky
Potrebujeme: 150 g červenej šošovice, 2 mrky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajíčka, trochu strúhanky, ovsené vločky, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, maslo, olej
Postup: Šošovicu zalejme vodou a asi 20 minút ju povaríme. Zatiaľ si na masle dozlatista opečieme najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Potom spolu zmiešame vychladnutú varenú šošovicu, opraženú cibuľu s cesnakom, vajcia a nastrúhanú mrkvu a trochu strúhanky. Ak je zmes veľmi riedka pridáme trochu ovsených vločiek a všetko dochutíme soľou aj koreninami.
Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré poukladáme na papierom vystlaný plech a upečieme v rúre dozlatista.
Šošovicovo-mrkvová polievka
Potrebujeme: 2 hrnčeky červenej šošovice, kurací alebo zeleninový vývar, 4 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, drvenú rímsku rascu, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, štipku čili, maslo, biely jogurt
Postup: Asi na lyžici masla orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu s nasekaným cesnakom. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, posypeme rascou a po chvíli pridáme šošovicu. Minútku všetko restujeme a potom nalejeme do hrnca vývar. Polievku varíme asi 15-20 minút a na záver všetko rozmixujeme pri servírovaní si môžeme dať do taniera za lyžičku bieleho jogurtu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.