Zálesácke rebierka
Potrebujeme: bravčové rebierka s mäsom, 1 cibuľu, 1 mrkvu, kúsok zeleru, 5 strúčikov cesnaku, 300 ml piva, 200 ml červeného vína, hovädzí vývar, 1 dl oleja, 150 g paradajkového pretlaku, trochu hladkej múky, štipku cukru, bobkový list, vetvičku rozmarínu aj tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Rebierka dáme predvariť do slanej vody a zatiaľ si pripravíme omáčku. V panvici na lyžici oleja orestujeme na plátky nakrájanú cibuľu, mrkvu aj zeler. Pretlačíme k nim cesnak, pridáme bylinky a všetko poprášime múkou. Potom zmes zalejeme pretlakom, premiešame a bude nasledovať pivo, víno aj vývar. Dochutíme korením, soľou aj cukrom.
Predvarené rebrá dáme do pekáča, zalejeme omáčkou, pridáme bobkový list a všetko dáme piecť pri teplote 180 stupňov do rúry.
Pikantné guľôčky
Potrebujeme: 600 g mletého mäsa podľa vlastného výberu, môže to byť hovädzie, bravčové, kuracie či morčacie, strúhaný syr podľa chuti, 1 menšiu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 čili papričku, 1 ČL kurkumy, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mleté mäso zmiešame s najemno nasekanou cibuľou, strúhaným syrom a pretlačeným cesnakom. Čili papričku nakrájame na drobné kúsky a pridáme k mäsu. Množstvo čili závisí od sily papričky, alebo od toho, ako veľmi pikantné jedlá majú hostia radi.
Všetko dochutíme soľou, korením a kurkumou. Všetko dobre premiešame a mokrými rukami vytvarujeme malé guľôčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre. Po upečení do guľôčok zapichneme ozdobné špáradlá a naservírujeme.
Hubové toasty
Potrebujeme: 1 veľkú bagetu, 400 g húb, 3 strúčiky cesnaku, 1 čili papričku, maslo, olivový olej, mletú rascu, syrovú nátierku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup: Na panvici zohrejeme asi dve lyžice masla, na ktorom najskôr opečieme nadrobno nasekanú čili papričku a rascu, potom pridáme na plátky pokrájané huby a opekáme. Na záver dochutíme na plátky nakrájaným cesnakom, ešte chvíľu restujeme a odstavíme.
Bagetu nakrájame na kolieska, ktoré pokvapkáme olivovým olejom a opečieme z jednej strany. Tú opečenú stranu natrieme syrovou nátierkou a navrstvíme na ňu hubovú zmes. Na záver všetko posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou..
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.