Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Varíme s Korzárom pirohy: Zo zemiakového cesta s bryndzou, hubové, tvarohové perky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: archív)
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, cca 350 g hrubej múky (ak budú zemiaky vodnatejšie, môžu si žiadať viac múky), údenú slaninu, kyslú smotanu, soľ. Na plnku: 200 g zemiakov, 200 g bryndze, pažítku, soľ

Postup: Všetky zemiaky uvaríme v šupke a dáme vychladnúť, potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme. Z celkového množstva odoberieme zemiaky určené na plnku a dáme ich do misky. Pridáme k nim bryndzu, soľ aj nasekanú pažítku a vymiešame.

K ostatným zemiakom pridáme múku aj soľ a vypracujeme cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme kolieska alebo štvorčeky, na ktoré rozdelíme plnku.

Preložíme ich, poriadne uzatvoríme a uvaríme v osolenej vode. Keď zovrie voda, po jednom do nej dáme pirohy a keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich deravou naberačkou.

Zatiaľ si vyškvaríme slaninu a polejeme ňou hotové pirohy.

Hubové pirohy

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 3 zemiaky, bravčovú masť, soľ, 1 cibuľu, 300 g sušených lesných húb (prípadne môžu byť šampiňóny), slaninu, mletú rascu, čierne mleté korenie,

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich postrúhame, pridáme múku, vajíčko, lyžičky masti a soli vypracujeme polotuhé cesto. Vodu pridávame len v prípade, že bude príliš tvrdé.

Huby nakrájame na drobno opláchneme a necháme v sitku odkvapkať. Na panvici opražíme nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj huby. Všetko dobre osolíme a okoreníme a chvíľu restujeme.

Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce alebo vykrojíme kolieska a naplníme hubovou zmesou. Pomocou vidličky ich dobre zatlačíme a uvaríme v osolenej vode. Keď už plávajú na hladine, môžu ísť z vody von do misky a podávame poliate opraženou slaninou.

Sladké perky z tvarohového cesta

Potrebujeme: 250gr hrudkovitého tvarohu, 3 PL detskej krupice, 1 vajce, 1 PL strúhanky, štipku soli, obľúbený lekvár, práškový cukor (pri zdravšej verzii môžeme použiť hnedý cukor)

Postup: Všetky suroviny spolu spracujeme na vláčne cesto. V prípade, že bude príliš mäkké a nebude dobre držať tvar, pridáme krupicu.

Cesto vyvaľkáme na plát a nakrájame ho na pravidelné štvorce. Do prostriedku každého dáme lekvár, prehneme a po krajoch pritlačíme vidličkou. Uvaríme v osolenej vode.

Kým sa varia dáme do misky lyžicu masla a 3 lyžice cukru. Uvarené pirohy vyberáme priamo do misky a prípadne ich môžeme podávať aj s opraženou strúhankou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 887
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 721
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 197
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 927
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 006
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 707
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 631
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 427
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 247

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Česká firma zbúra špeciálnym strojom bytovku v Prešove zdarma

Povedali nám presný postup, ako pôjde panelák k zemi.

Búracie práce so špeciálnym 68-metrovým ramenom.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop