Článok pokračuje pod video reklamou
„Kočičí svatba“
Toto jedlo so zvláštnym názvom patrí do tradičného českého jedálnička, je zaujímavé a aj veľmi chutné.
Potrebujeme: 200 g jačmenných krúp, 300 g hrachu, bravčovú masť, 1 menšiu cibuľu, 200 g slaniny, soľ, drvenú rascu, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, mleté čierne korenie
Postup: Hrach večer varením dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bol ponorený a necháme no takto celú noc. Na druhý deň odstátu vodu zlejeme, nalejeme do hrnca čistú a hrach uvaríme domäkka.
Krúpy prepláchneme, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby jej bolo dvakrát viac, než máme krúp. Pridáme k nim asi lyžicu masti a varíme, kým nebudú krúpy mäkké. Potom ich scedíme.
Na ďalšej lyžici masti opečieme najemno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Pretlačíme k nej cesnak, posypeme mletou rascou a restujeme. Potom zmiešame krúpy, hrach, cibuľu so slaninou, posypeme majoránkou a nakoniec osolíme.
Zapekané špaldové krúpy so špenátom
Potrebujeme: 120 g špaldových krúp, 100 g syra riccota, 300 g mrazeného špenátu, zopár sušených paradajok, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, maslo, soľ, zmes byliniek
Postup: Krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka, potom ich zlejeme cez sitko, prepláchneme a odložíme na chvíľu bokom.
Do panvice dáme maslo a opečieme na ňom cesnak nakrájaný na plátky. Potom k nemu pridáme špenát, soľ, korenie a obľúbenú zmes byliniek. Keď bude špenát orestovaný, dáme k nemu riccotu a necháme ju rozpustiť, potom dáme k špenátu uvarené krúpy, pokrájané sušené paradajky a všetko osolíme aj okoreníme podľa chuti. Ak máme panvicu, ktorá je vhodná do rúry, tak to všetko takto môžeme dať zapiecť asi na 20 minút. V opačnom prípade jedlo premiestnime do zapekacej misky a až potom dáme do rúry.
Krúpový šalát s kuracími prsiami
Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 500 g kuracích (morčacích) pŕs, 400 g čerstvého baby špenátu, asi 10 reďkoviek, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie
Postup: Celé prsia umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, dáme ich na plech a upečieme v rúre.
Krúpy prepláchneme a dáme variť do osolenej vody, hotové by mali byť asi za 20 – 25 minút.
Reďkovky umyjeme, nakrájame a dáme do misky. Pridáme k nim umyté a osušené lístky špenátu, uvarené krúpy, všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme nakrájané pečené mäso a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.