Korzár logo Korzár
Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Varíme s Korzárom: Zapekané krúpy so špenátom, krúpový šalát s kuracími prsiami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Kočičí svatba“

Toto jedlo so zvláštnym názvom patrí do tradičného českého jedálnička, je zaujímavé a aj veľmi chutné.

Potrebujeme: 200 g jačmenných krúp, 300 g hrachu, bravčovú masť, 1 menšiu cibuľu, 200 g slaniny, soľ, drvenú rascu, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, mleté čierne korenie

Postup: Hrach večer varením dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bol ponorený a necháme no takto celú noc. Na druhý deň odstátu vodu zlejeme, nalejeme do hrnca čistú a hrach uvaríme domäkka.

Krúpy prepláchneme, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby jej bolo dvakrát viac, než máme krúp. Pridáme k nim asi lyžicu masti a varíme, kým nebudú krúpy mäkké. Potom ich scedíme.

Na ďalšej lyžici masti opečieme najemno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Pretlačíme k nej cesnak, posypeme mletou rascou a restujeme. Potom zmiešame krúpy, hrach, cibuľu so slaninou, posypeme majoránkou a nakoniec osolíme.

Zapekané špaldové krúpy so špenátom

Potrebujeme: 120 g špaldových krúp, 100 g syra riccota, 300 g mrazeného špenátu, zopár sušených paradajok, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, maslo, soľ, zmes byliniek

Postup: Krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka, potom ich zlejeme cez sitko, prepláchneme a odložíme na chvíľu bokom.

Do panvice dáme maslo a opečieme na ňom cesnak nakrájaný na plátky. Potom k nemu pridáme špenát, soľ, korenie a obľúbenú zmes byliniek. Keď bude špenát orestovaný, dáme k nemu riccotu a necháme ju rozpustiť, potom dáme k špenátu uvarené krúpy, pokrájané sušené paradajky a všetko osolíme aj okoreníme podľa chuti. Ak máme panvicu, ktorá je vhodná do rúry, tak to všetko takto môžeme dať zapiecť asi na 20 minút. V opačnom prípade jedlo premiestnime do zapekacej misky a až potom dáme do rúry.

Krúpový šalát s kuracími prsiami

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 500 g kuracích (morčacích) pŕs, 400 g čerstvého baby špenátu, asi 10 reďkoviek, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie

Postup: Celé prsia umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, dáme ich na plech a upečieme v rúre.

Krúpy prepláchneme a dáme variť do osolenej vody, hotové by mali byť asi za 20 – 25 minút.

Reďkovky umyjeme, nakrájame a dáme do misky. Pridáme k nim umyté a osušené lístky špenátu, uvarené krúpy, všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme nakrájané pečené mäso a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  3. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  4. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  5. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  6. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  9. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  10. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 14 464
  2. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 10 970
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 10 879
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 9 035
  5. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 557
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 8 098
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 628
  8. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 7 009
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 734
  10. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 610

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Hlavné správy zo Sme.sk

O osude bytovky rozhodnú odborné posudky. Stále hlasnejšie sa  hovorí o nutnosti zbúrania.

Električky pre desaťtisíce ľudí blokuje Kočnerov kontakt

Podnikateľ Božek bráni prístupu k elektrickej stanici pre trať do Karlovej Vsi.

Vlastníci roky nebránili v prístupe do meniarne, zmenilo sa to až v uplynulých týždňoch.
Komentár Zuzany Kepplovej

Uvidíme, či na Pellegriniho presadla Ficova šťastena

Keď Pellegrini hovorí o „zbavení sa balastu, ktorý je brzdou pokroku“, predseda Smeru by sa mohol aj uraziť.

Zuzana Kepplová
Má 28 rokov a polovicu života prežil v zahraničí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop