Korzár logo Korzár
Sobota, 27. február, 2021 | Meniny má AlexanderKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pórová polievka so šošovicou, pečená tekvica s kuracími stehnami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pórová polievka so šošovicou

Potrebujeme: 2 veľké zemiaky, 1 hrnček červenej šošovice, 1 pór, 1 PL oleja, mletú rascu, ligurček, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, dáme do hrnca a zalejeme ich vodou. Osolíme, pridáme niekoľko lístkov ligurčeka aj mletú rascu a uvaríme ich domäkka.

Zemiaky scedíme a chvíľu ich necháme bokom.

Kým sa budú zemiaky variť, preberieme červenú šošovicu, prepláchneme ju, dáme do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:3. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nezmäkne, v prípade potreby môžeme doliať vodu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pór očistíme, nakrájame na kolieska a na lyžici oleja ju orestujeme na panvici, dávame však pozor na pripálenie, inak bude horký.

Restovaný pór aj uvarené zemiaky pridáme do hrnca k variacej sa šošovici a polievku dochutíme soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Pečená tekvica s kuracím mäsom

Potrebujeme: tekvicu Hokkaidó, 4 kuracie stehná, 1 PL medu, 6 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 citróny, soľ, mleté čierne korenie, 1 červenú papriku, zopár menších zemiakov, hlávku cesnaku, petržlenovú vňať

Na dip: 4 PL olivového oleja, 1 PL medu, ½ lyžice dijonskej horčice

Postup: Kuracie stehná rozdelíme na dve časti, umyjeme ich a osušíme. Potrieme ich marinádou z 1 lyžice medu, 6 lyžíc olivového oleja, soli a pretlačeného strúčika cesnaku. Pripravené mäso necháme chvíľu odležať a zatiaľ si pripravíme tekvicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozdelíme ju na polovice, odstránime semienka a nakrájame ju na mesiačiky a potom ešte na väčšie kusy a dáme ich na plech. Pridáme očistenú a nakrájanú papriku, umyté a prekrojené zemiaky a marinované stehná.

K tomu dodáme priečne prekrojenú hlávku cesnaku, umyté a na kolieska nakrájané citróny a všetko ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.

V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi hodinu, pričom mäso priebežne prelievame výpekom.

Kým sa jedlo pečie, pripravíme si dip. Olej zmiešame s medom, horčicou a pretlačíme cesnak z polovice pečenej hlávky.

Jablkové sušienky bez cukru

Potrebujeme: 1 veľké jablko, 70 g strúhaného kokosu, 60 g ovsených vločiek, 150 g hrozienok, ½ lyžičky škorice, soľ, trochu oleja

Postup: Jablko ošúpeme, vyberieme jadierka a nastrúhame ho na hrubom strúhadle. Hrozienka posekáme na menšie kúsky. Zmiešame spolu všetky ingrediencie – jablko, kokos, vločky, hrozienka, škoricu a štipku soli.

Skryť Vypnúť reklamu

Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Premiešame ich a vzniknutú kašu necháme aspoň 3 hodiny postáť, aby napučali vločky.

Zo zmesi potom tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom, každú trochu zatlačíme, potrieme olejom a upečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 645
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 12 273
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 649
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 7 446
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 921
  6. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 6 899
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 306
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 829
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 884
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 4 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Svedčí proti nemu bývalý námestník SIS Boris Beňa.

12 h

Ktorá stratégia je tá správna?

13 h

Rok od prvého prípadu zaznamenali takmer dvadsaťtisíc mŕtvych.

8 h
Robbie Williams.

Michael Gracey napísal scenár z osobných rozhovorov.

25. feb

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop