Pórová polievka so šošovicou
Potrebujeme: 2 veľké zemiaky, 1 hrnček červenej šošovice, 1 pór, 1 PL oleja, mletú rascu, ligurček, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, dáme do hrnca a zalejeme ich vodou. Osolíme, pridáme niekoľko lístkov ligurčeka aj mletú rascu a uvaríme ich domäkka.
Zemiaky scedíme a chvíľu ich necháme bokom.
Kým sa budú zemiaky variť, preberieme červenú šošovicu, prepláchneme ju, dáme do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:3. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nezmäkne, v prípade potreby môžeme doliať vodu.
Pór očistíme, nakrájame na kolieska a na lyžici oleja ju orestujeme na panvici, dávame však pozor na pripálenie, inak bude horký.
Restovaný pór aj uvarené zemiaky pridáme do hrnca k variacej sa šošovici a polievku dochutíme soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
Pečená tekvica s kuracím mäsom
Potrebujeme: tekvicu Hokkaidó, 4 kuracie stehná, 1 PL medu, 6 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 citróny, soľ, mleté čierne korenie, 1 červenú papriku, zopár menších zemiakov, hlávku cesnaku, petržlenovú vňať
Na dip: 4 PL olivového oleja, 1 PL medu, ½ lyžice dijonskej horčice
Postup: Kuracie stehná rozdelíme na dve časti, umyjeme ich a osušíme. Potrieme ich marinádou z 1 lyžice medu, 6 lyžíc olivového oleja, soli a pretlačeného strúčika cesnaku. Pripravené mäso necháme chvíľu odležať a zatiaľ si pripravíme tekvicu.
Rozdelíme ju na polovice, odstránime semienka a nakrájame ju na mesiačiky a potom ešte na väčšie kusy a dáme ich na plech. Pridáme očistenú a nakrájanú papriku, umyté a prekrojené zemiaky a marinované stehná.
K tomu dodáme priečne prekrojenú hlávku cesnaku, umyté a na kolieska nakrájané citróny a všetko ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi hodinu, pričom mäso priebežne prelievame výpekom.
Kým sa jedlo pečie, pripravíme si dip. Olej zmiešame s medom, horčicou a pretlačíme cesnak z polovice pečenej hlávky.
Jablkové sušienky bez cukru
Potrebujeme: 1 veľké jablko, 70 g strúhaného kokosu, 60 g ovsených vločiek, 150 g hrozienok, ½ lyžičky škorice, soľ, trochu oleja
Postup: Jablko ošúpeme, vyberieme jadierka a nastrúhame ho na hrubom strúhadle. Hrozienka posekáme na menšie kúsky. Zmiešame spolu všetky ingrediencie – jablko, kokos, vločky, hrozienka, škoricu a štipku soli.
Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Premiešame ich a vzniknutú kašu necháme aspoň 3 hodiny postáť, aby napučali vločky.
Zo zmesi potom tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom, každú trochu zatlačíme, potrieme olejom a upečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.