Korzár logo Korzár
Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Pórová polievka so šošovicou, pečená tekvica s kuracími stehnami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pórová polievka so šošovicou

Potrebujeme: 2 veľké zemiaky, 1 hrnček červenej šošovice, 1 pór, 1 PL oleja, mletú rascu, ligurček, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, dáme do hrnca a zalejeme ich vodou. Osolíme, pridáme niekoľko lístkov ligurčeka aj mletú rascu a uvaríme ich domäkka.

Zemiaky scedíme a chvíľu ich necháme bokom.

Kým sa budú zemiaky variť, preberieme červenú šošovicu, prepláchneme ju, dáme do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:3. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nezmäkne, v prípade potreby môžeme doliať vodu.

Pór očistíme, nakrájame na kolieska a na lyžici oleja ju orestujeme na panvici, dávame však pozor na pripálenie, inak bude horký.

Restovaný pór aj uvarené zemiaky pridáme do hrnca k variacej sa šošovici a polievku dochutíme soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Pečená tekvica s kuracím mäsom

Potrebujeme: tekvicu Hokkaidó, 4 kuracie stehná, 1 PL medu, 6 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 2 citróny, soľ, mleté čierne korenie, 1 červenú papriku, zopár menších zemiakov, hlávku cesnaku, petržlenovú vňať

Na dip: 4 PL olivového oleja, 1 PL medu, ½ lyžice dijonskej horčice

Postup: Kuracie stehná rozdelíme na dve časti, umyjeme ich a osušíme. Potrieme ich marinádou z 1 lyžice medu, 6 lyžíc olivového oleja, soli a pretlačeného strúčika cesnaku. Pripravené mäso necháme chvíľu odležať a zatiaľ si pripravíme tekvicu.

Rozdelíme ju na polovice, odstránime semienka a nakrájame ju na mesiačiky a potom ešte na väčšie kusy a dáme ich na plech. Pridáme očistenú a nakrájanú papriku, umyté a prekrojené zemiaky a marinované stehná.

K tomu dodáme priečne prekrojenú hlávku cesnaku, umyté a na kolieska nakrájané citróny a všetko ešte osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.

V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi hodinu, pričom mäso priebežne prelievame výpekom.

Kým sa jedlo pečie, pripravíme si dip. Olej zmiešame s medom, horčicou a pretlačíme cesnak z polovice pečenej hlávky.

Jablkové sušienky bez cukru

Potrebujeme: 1 veľké jablko, 70 g strúhaného kokosu, 60 g ovsených vločiek, 150 g hrozienok, ½ lyžičky škorice, soľ, trochu oleja

Postup: Jablko ošúpeme, vyberieme jadierka a nastrúhame ho na hrubom strúhadle. Hrozienka posekáme na menšie kúsky. Zmiešame spolu všetky ingrediencie – jablko, kokos, vločky, hrozienka, škoricu a štipku soli.

Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Premiešame ich a vzniknutú kašu necháme aspoň 3 hodiny postáť, aby napučali vločky.

Zo zmesi potom tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom, každú trochu zatlačíme, potrieme olejom a upečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  6. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. SEAT predstavil e-Scooter
  2. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  3. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  4. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  5. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  6. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  7. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  8. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 833
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 618
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 727
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 292
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 721
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 270
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 5 891
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 4 868
  9. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 4 854
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 200

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Vodnú nádrž Ružín pokryli odpadky. Norné steny pretrhlo

Naplavený komunálny odpad hyzdí aj brehy Hornádu v Košiciach.

Odpad zachytený v nornej stene medzi obcami Jaklovce a Margecany.
Ku krvavému útoku došlo na tomto dvore.
Ubytovňa pred kolaudáciou i banská budova (v pozadí) rozdeľujú svojich majiteľov.
Hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Prešove v prípade pokusu o vraždu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Ako sme prestali byť súdružkami a súdruhmi

Sloboda nie je dedičné právo. Žiadna generácia ju nedostáva hotovú a dokonanú: pripravenú na konzumáciu.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.
Róbert Boženík strelil gól do siete Azerbajdžanu.
Futbalisti Walesu po góle do siete Maďarska.
Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop