Korzár logo Korzár
Piatok, 25. september, 2020 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom šípkové špeciality: Sirup, mafiny, mrazený jogurt s jahodami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šípkový sirup

Potrebujeme: 225 g šípok, 4 š teplej vody, 1 – 2 š prírodného cukru

Postup: Šípky umyjeme, odstránime z nich stopky a dáme ich do kuchynského mixéra. Pridáme k nim jednu šálku teplej vody a všetko rozmixujeme dohladka. Ďalšiu šálku vody dáme zovrieť a pridáme k nej rozmixované šípky. Keď zmes opäť zovrie, znížime plameň na minimum a necháme ju pomaly variť asi 15 minút, kým nezhustne. Odstavíme ju z plameňa a precedíme do misky cez sito vyložené utierkou alebo hustou gázou. Sirup necháme stiecť, nežmýkame. Oddelenú dreň dáme do panvice, zmiešame s ďalšími dvoma šálkami vody a opäť necháme precediť. Tentoraz môžeme zmes poriadne vyžmýkať. Zvyšnú dreň vyhodíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekutinu prelejeme do hrnca, zmiešame ju s cukrom a necháme chvíľu povrieť. Skladujeme v čistej sklenenej fľaši.

Šípkovo-jablkové mafiny

Potrebujeme: 2 š najemno rozmixovaných ovsených vločiek alebo ovsenej múky, 1 PL prášku do pečiva, 1 ČL mletého zázvoru alebo škorice,1/4 ČL mletého kardamónu alebo muškátového orieška, 1/4 ČL soli, 1/2 š odkôstkovaných šípok, 1/4 š sušených hrozienok, 1 balíček vanilkového cukru,1/2 š vody, 1/3 š medu, javorového sirupu alebo koncentrovanej ovocnej šťavy, 2 vajíčka, 1 PL oleja, 1 veľké jablko

Postup: Rúru zahrejeme na 190 stupňov a plech na mafiny vymastíme. Do veľkej misky preosejeme rozmixované vločky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, koreniny a soľ. K sypkej zmesi pridáme šípky a hrozienka.

V druhej miske zmiešame vodu, sirup, med alebo ovocnú šťavu, vajíčka a olej. Tekutú zmes vlejeme k sypkej zmesi a dobre premiešame. Jablko ošúpeme, odkôstkujeme, nastrúhame a jemne vmiešame do cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové cesto nadávkujeme do pripraveného mafinového plechu a pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút alebo kým špáradlo nezostane po zapichnutí do cesta čisté.

Šípkovo-jahodový mrazený jogurt

Potrebujeme: 1 a 1/2 š plnotučného mlieka, 1/2 š medu, 2 PL šípok alebo 2 vrecúška šípkového čaju, 1 ČL semiačok vanilky (2 strúčiky vanilky), 3 š čerstvých alebo mrazených jahôd, 3 š nízkotučného bieleho jogurtu

Postup: Mlieko a med dáme do malej rajnice a zahrievame ich, kým mlieko nezačne na okrajoch mierne bublať, nesmie však začať vrieť. Pridáme k nemu šípky alebo šípkový čaj a vanilkové semienka. Rajnicu prikryjeme a necháme lúhovať asi 10 minút. Zmes precedíme cez jemné sito a všetko, čo v ňom zostalo, vyhodíme.

Mlieko spolu s dvoma šálkami jahôd rozmixujeme dohladka. Pridáme jogurt a opäť premixujeme. Zvyšné jahody nasekáme na malé kúsky, vmiešame do jogurtu a všetko položíme do mrazničky cez noc zatuhnúť. Zmrazenú zmes vytiahneme a rozmixujeme v kuchynskom mixéri dohladka. Podávame okamžite.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  5. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  7. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  8. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  9. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  10. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  1. Mobilný zdvihák pre pacienta
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  3. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  5. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  6. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  7. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  8. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  9. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  10. Kreatívne učenie
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 29 104
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 18 496
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 074
  4. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 11 035
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 678
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 10 126
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 994
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 403
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 226
  10. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 8 018
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V krompašskej nemocnici stúpol počet nakazených na 19

Pätnásti sú z personálu chirurgie, štyria sú pacienti.

Nemocnica v Krompachoch.

Medzi Kostoľanmi nad Hornádom a Košicami nepremávali vlaky

Problém spôsobila porucha trakčného vedenia.

Ilustračné foto.

V Orlove je nakazených 20 ľudí, obec dezinfikujú

Starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu.

V obci Orlov vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Na východe pribudlo 87 nakazených. Slovensko ich má 419

Ide o najvyššie číslo od začiatku pandémie.

Ilustračná fotografia.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hospitalizovaných do mesiaca výrazne pribudne, nemocnice nebudú stačiť

Nemocnica v Trenčíne je prvá, ktorá začala rozširovať kapacity infektológie.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo rekordných 419 nových prípadov (minúta po minúte)

Slovensko eviduje celkovo 8 048 prípadov nákazy koronavírusom. Pandémia si doteraz vyžiadala 41 obetí.

Testovanie na koronavírus vysokoškolského internátu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.
Juraj Melichár

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop