Sterilizovaná kapusta v sladkokyslom náleve
Potrebujeme: ľubovoľné množstvo kapusty, soľ, cukor, ocot
Postup: Hlávky kapusty zbavíme vonkajších listov aj hlúbov a nastrúhame na strúhadle na úzke dlhé prúžky. Pripravíme si soľný roztok v pomere 20 g soli na 1 liter vody prevaríme ho a na jednu minútu doň namočíme nastrúhanú kapustu. Scedíme ju a necháme odkvapkať. Potom kapustu naložíme do fliaš a pripravíme si nálev v pomere 0,7 l vody, 26 g soli, 70 g cukru, 0,25 l octu (8-percentného). Nálev prevaríme a zalejeme kapustu.
Hotové fľaše zatvoríme a sterilizujeme 45 minút pri teplote 90 stupňov.
Takto pripravenú kapustu môžeme použiť na prípravu ďalších jedál, alebo aj ako prílohu alebo súčasť šalátov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.