Korzár logo Korzár
Nedeľa, 9. august, 2020 | Meniny má ĽubomíraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Poľovnícke kurča, šalát plný vitamínov, holandský jablkový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Poľovnícke kurča

Potrebujeme: 1 celé kurča, olej, 1 cibuľu, polovicu zeleru, 2 strúčiky cesnaku, 100 g húb (môžu byť lesné alebo šampiňóny), soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, 2 dl bieleho vína, 3 paradajky, vývar

Postup: Kurča naporciujeme, osolíme, okoreníme a jednotlivé kúsky opečieme na oleji dozlatista. Mäso na chvíľu vyberieme preč a do výpeku dáme na kocky nakrájaný zeler, keď zhnedne, pridáme nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, huby, rozmarín, opečené mäso a všetko dobre orestujeme. Po chvíľke prilejeme víno a necháme ho odpariť. Nakoniec pridáme ošúpané a jadierok zbavené paradajky, ktoré nakrájame na kocky. Všetko podlejeme vývarom a dusíme na miernom ohni, kým nebude kurča mäkké.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapustová vitamínová bomba

Potrebujeme: menšiu hlávku bielej kapusty, 2 mrkvy, zväzok lahôdkovej cibuľky, kus čerstvého chrenu, soľ, majoránku, 2 PL octu, 2 PL kr. cukru, slnečnicový olej, mleté čierne korenie

Postup: Kapustu nastrúhame na rezance, dáme do misky a mierne postláčame, aby pustila šťavu. Potom k nej pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Potom do šalátu dodáme nastrúhaný chren, soľ, korenie, majoránku, ocot, olej, cukor a dôkladne premiešame.

Šalát necháme cez noc odležať v chlade a môžeme konzumovať samostatne alebo ako prílohu.

Holandský jablkový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL soli, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 š masla izbovej teploty, 1 š kryštálového cukru + 1/4 š na posypanie, 1 balíček vanilkového cukru, 3 veľké vajíčka, 1/4 š kyslej smotany, 1/4 š cmaru, 400 g natenko nakrájaných jabĺk (približne 3 až 4 jablká)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 350 stupňov a vymastíme tortovú formu s priemerom 23 alebo 25 centimetrov. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a korenie a zmes dáme na chvíľu bokom. V druhej miske zmiešame cmar a kyslú smotanu. V tretej miske vyšľaháme maslo s klasickým aj vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom po jednom vmiešame vajíčka. Striedavo pridávame múčnu a smotanovú zmes tak, aby sme začínali aj končili sypkými surovinami, kým nebude všetko dobre vmiešané do jednotného cesta. Nakoniec pridáme nakrájané jablká a zmes premiestnime do pripravenej formy. Vrch posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 až 45 minút, alebo kým je koláč pevný a na vrchu zlatistý. Ak by sa však vrch rýchlo pripaľoval, môžeme ho zakryť alobalom. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 21 619
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 16 460
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 509
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 15 063
  5. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 12 404
  6. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 449
  7. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 293
  8. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 243
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 095
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 046
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Umelci po katastrofálnej jari veria v lepšiu jeseň

Tabačka využíva umenie na dvore, divadelníci pracujú na novej scéne.

Rady sa tvoria pred amfiteátrom, kde sa o program sa postaralo Kino Úsmev.
Tabačka získala najväčšiu dotáciu, program zatiaľ sústreďuje do vonkajšieho dvora.
Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková.
Záhady a príbehy z východoslovenských múzeí

Z hosťovskej izby kaštieľa v Michalovciach utekala návšteva preč

Podľa posledného majiteľa kaštieľa v izbe straší.

Kaštieľ v Michalovciach, sídlo Zemplínskeho múzea, má izbu, v ktorej straší.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Kollár: Za ľudí zrejme ostane okrajová strana

Kollár prehral s Veronikou Remišovou.

Miroslav Kollár.
Ilustračné foto.

V prvej slovenskej kuchárke sa varili raky aj holuby

Recepty a rady k stolu spred vyše sto rokov.

Recepty prastarej matere podľa Vansovej kuchárky vychádzajú v pravidelných odstupoch dodnes.
Lionel Messi z FC Barcelona.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop