Korzár logo Korzár
Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Varíme s Korzárom: Česká štrachanda, hubové palacinky, koláč s údeným a hubami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štrachanda

Potrebujeme: kilo stredne veľkých zemiakov, 100 g sušených húb, 3 vajíčka, 150 ml šľahačkovej smotany, 3 PL detskej krupice, 200 g slaniny (neprerastanú), 1 cibuľu, bravčovú masť, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, strúhanku na vysypanie pekáča

Postup: Vajíčka rozšľaháme so smotanou a krupicou a do zmesi namočíme huby asi na hodinu. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na plátky.

Slaninu nakrájame a vypražíme ju na škvarky. Pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme všetko korenie a chvíľku restujeme.

Pekáč vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a na dno poukladáme asi dve tretiny zemiakov. Potrieme škvarkovo-cibuľovou zmesou. Potom nasleduje vrstva zemiakov a dáme piecť do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov.

Do hubovej zmesi dáme tymian a asi po desiatich minútach pečenia ju vylejeme na zemiaky. Pri teplote 160 stupňov štrachandu pozvoľna dopečieme, čo by malo trvať asi 15 minút.

Zapekané palacinky s hubami

Potrebujeme na palacinky: 500 ml mlieka, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, soľ. Na hubovú plnku: 400 g lesných húb, maslo, cibuľu, syr na strúhanie, mletú rascu, hrsť petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Z mlieka, múky, vajec a soli vymiešame cesto a upečieme palacinky.

Zatiaľ si očistíme a nakrájame huby – nemusia byť celkom malé, očistíme a nakrájame si aj cibuľu, ktorú potom orestujeme na masle. Pridáme k nej huby a rascu. Najskôr ich necháme dusiť vo vlastnej šťave a keď sa voda odparí, osolíme ich, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Hubovou zmesou naplníme palacinky, ktoré zrolujeme a poukladáme do vymastenej zapekacej misky. Posypeme ich syrom a dáme na pár minút zapiecť do rúry.

Koláč s údeným a hubami

Potrebujeme: 150 g bravčovej údenej šunky, 170 g húb, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 250 g polohrubej múky, 1 sušené droždie, 100 ml bieleho vína, 100 g strúhaného ementálu, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Šunku nakrájame na prúžky a huby na plátky. V panvici roztopíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme huby a opečieme ich dozlatista. V miske zmiešame múku, droždie, vajce, 20 g rozpusteného masla, biele víno, strúhaný syr, šunku, huby a orestovanú cibuľu. Všetko osolíme aj okoreníme, dobre premiešame a vylejeme do vymastenej formy. Koláč pečieme asi 45 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Rozhovor

Poslanec Košíc odstúpil a už otvorene hovorí: Primátor sa bojí dvoch ľudí

Burdigu šokovalo, čo Polaček povedal vo volebnú noc.

Rezali spolu volebnú tortu. Primátor Polaček (vľavo) vidí podľa exposlanca Burdigu (v strede) v ňom a poslancovi Lörincovi (vpravo) nepochopiteľne už teraz rivalov v ďalších voľbách.

Viceprimátorka Košíc spojila pracovné cesty s vlastnou kampaňou

Transparency odporúča dary zo straníckej centrály, nie z mesta.

Viceprimátorka má v kompetencii školstvo a sociálne témy, pred voľbami sa venuje aj cestám. Na snímke so starostom Košickej Belej Jozefom Petkačom.
Starosta Lörinc nevylučuje, že spor medzi sídliskom a stavebníkom skončí na súde.
Obecný úrad vo Veľkej Ide.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando kontra sledoval niekto ďalší

Ľudia od Petra Tótha mali tajné tiene.

Miroslav Kriak na súde.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Jakuba Fila

Kto sledoval Kočnerovo komando? Bola to SIS?

Chýbajúce odpovede budú naznačovať, že nezlyhala len polícia.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

Voľby 2020