Korzár logo Korzár
Štvrtok, 9. júl, 2020 | Meniny má LujzaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bryndzový podplamenník, jablkový koláč s ciderom, hubový stroganoff

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bryndzový podplamenník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, trochu cukru, 2 vajíčka, soľ, 1 väčší zemiak, 100 ml oleja. Na náplň: bryndzu, kyslú smotanu, kôpor, anglickú slaninu

Postup: Z mlieka odoberieme asi 1 dcl, dáme lyžičku cukru, zamiešame droždie a necháme vzísť kvások. Zemiak uvaríme v šupke, necháme ho vychladiť a potom ho najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, asi lyžičku soli, vajíčka, zvyšné mlieko, nastrúhaný zemiak aj kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho podkysnúť, aby zdvojnásobilo objem.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ vymiešame bryndzu so smotanou a nasekaným kôprom.

Vykysnuté cesto rukami rozťaháme na plech a natrieme bryndzovou plnkou. Na povrchu rozložíme kúsky slaniny a upečieme v rúre.

Hubový Stroganoff

Potrebujeme: 500 g lesných húb (môžu byť čerstvé aj sušené), olej, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, vývar, lyžičku mletej červenej papriky, 3 PL kyslej pochúťkovej smotany, 4 PL petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme huby – ak používame sušené, musíme ich vopred namočiť do vody.

Za stáleho miešania huby a cibuľu orestujeme, potom ich poprášime paprikou a zalejeme vývarom. Dusíme ich asi 10 minút a keď už budú hotové, vmiešame kyslú smotanu a podľa potreby huby osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred podávaním jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Koláč s jablkovým ciderom

Potrebujeme: 1 š jablkového cideru, 3 – 4 ks jabĺk (napríklad Granny Smith), 1 celý citrón, 1/4 š zmäknutého masla, 1 š + 3 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 š múky, 1 a 1/2 š prášku do pečiva 1/2 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1/2 š šľahačkovej smotany, 1 ČL škorice, 3 PL

Na glazúru: 1 š jablkového cideru, 1 š práškového cukru, 1 – 2 PL smotany alebo mlieka. Vanilková zmrzlina na ozdobu.

Postup: Šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým nezredkuje svoj objem na jednu štvrtinu. Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a každé nakrájame na 16 častí (ak sú jablká menšie, môže byť aj menej kusov). Do väčšej misky s vodou vytlačíme celý citrón a na krátku chvíľku dáme do nej nakrájané jablká. Vyberieme ich na tanier, aby vyschli – to zabráni ich zhnednutiu.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V ďalšej nádobe zmiešame 1/2 šálky smotany s vychladeným ciderom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech 23 x 23 centimetrov vymastíme tukom. Vo väčšej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Do maslovej zmesi postupne zašľaháme po jednom vajíčka a všetko dobre premiešame. Potom pridávame striedavo suchú zmes a smotanu a miešame, kým nevznikne jednoliate cesto. To vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme jablká vonkajším okrajom smerom hore a posypeme ich cukrom a škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút až 1 hodinu. Po upečení necháme koláč vychladiť na izbovú teplotu a pokrájame ho.

Medzitým si pripravíme glazúru. Druhú šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým objem neredukuje na približne dve polievkové lyžice. Do misky dáme práškový cukor a naň vylejeme zredukovaný jablkový cider spolu s lyžicou mlieka alebo smotany a dobre zamiešame. Ak je glazúra prihustá, pridáme ešte jednu lyžicu mlieka. Hotovú vylejeme na každý kúsok koláča tak, aby čiastočne stiekla aj po okrajoch. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  2. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  3. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  8. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  9. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  2. Morské oko vzniklo pred miliónmi rokov
  3. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  4. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  5. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  6. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  7. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  8. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  9. Discover even more with the Spectacular Slovakia bundle offer
  10. Najviac slovenských dodávateľov vlastnej značky má COOP Jednota
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 40 569
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 16 842
  3. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 15 083
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 14 959
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 14 449
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 029
  7. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 12 649
  8. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 675
  9. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 126
  10. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 8 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Tunel smrti pri Ťahanovciach zavrú. Možno tam pustia cyklistov alebo turistov

Železnice urobia nový, dlhší vďaka projektu za 377 miliónov.

Tunel smrti pri Ťahanovciach v rámci modernizácie trate uzatvoria a vyhĺbia nový.
Súčasný prednosta Lazár nechcel komentovať nomináciu hnutia OĽaNO, ktoré si vybralo na túto pozíciu v Košiciach Mikulišina.

Žalujú zástupcu primára a lekárku. Sudcovia ich nechcú súdiť

Prípad smrti pacienta pendluje medzi Michalovcami a Košicami.

Ilustračné.
Analýza

Smer v prešovskej politike vždy ťahal za kratší koniec

Čo bude s aktuálne najsilnejším klubom?

Robert Fico.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bonul Security.
Dobré ráno

Dobré ráno: Na Iránske jadrové zariadenia ktosi zaútočil

Ako napreduje iránsky jadrový program.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Expremiér nie je pri Dobytkárovi nezaujatý

Roberta Fica ani nemusíme k celej veci vyvolávať, hlási sa sám.

Zuzana Kepplová
Film Hookejový sen je o Lacovi Nagyovi.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop