Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bryndzový podplamenník, jablkový koláč s ciderom, hubový stroganoff

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bryndzový podplamenník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, trochu cukru, 2 vajíčka, soľ, 1 väčší zemiak, 100 ml oleja. Na náplň: bryndzu, kyslú smotanu, kôpor, anglickú slaninu

Postup: Z mlieka odoberieme asi 1 dcl, dáme lyžičku cukru, zamiešame droždie a necháme vzísť kvások. Zemiak uvaríme v šupke, necháme ho vychladiť a potom ho najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, asi lyžičku soli, vajíčka, zvyšné mlieko, nastrúhaný zemiak aj kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho podkysnúť, aby zdvojnásobilo objem.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ vymiešame bryndzu so smotanou a nasekaným kôprom.

Vykysnuté cesto rukami rozťaháme na plech a natrieme bryndzovou plnkou. Na povrchu rozložíme kúsky slaniny a upečieme v rúre.

Hubový Stroganoff

Potrebujeme: 500 g lesných húb (môžu byť čerstvé aj sušené), olej, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, vývar, lyžičku mletej červenej papriky, 3 PL kyslej pochúťkovej smotany, 4 PL petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme huby – ak používame sušené, musíme ich vopred namočiť do vody.

Za stáleho miešania huby a cibuľu orestujeme, potom ich poprášime paprikou a zalejeme vývarom. Dusíme ich asi 10 minút a keď už budú hotové, vmiešame kyslú smotanu a podľa potreby huby osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred podávaním jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Koláč s jablkovým ciderom

Potrebujeme: 1 š jablkového cideru, 3 – 4 ks jabĺk (napríklad Granny Smith), 1 celý citrón, 1/4 š zmäknutého masla, 1 š + 3 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 š múky, 1 a 1/2 š prášku do pečiva 1/2 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1/2 š šľahačkovej smotany, 1 ČL škorice, 3 PL

Na glazúru: 1 š jablkového cideru, 1 š práškového cukru, 1 – 2 PL smotany alebo mlieka. Vanilková zmrzlina na ozdobu.

Postup: Šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým nezredkuje svoj objem na jednu štvrtinu. Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a každé nakrájame na 16 častí (ak sú jablká menšie, môže byť aj menej kusov). Do väčšej misky s vodou vytlačíme celý citrón a na krátku chvíľku dáme do nej nakrájané jablká. Vyberieme ich na tanier, aby vyschli – to zabráni ich zhnednutiu.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V ďalšej nádobe zmiešame 1/2 šálky smotany s vychladeným ciderom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech 23 x 23 centimetrov vymastíme tukom. Vo väčšej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Do maslovej zmesi postupne zašľaháme po jednom vajíčka a všetko dobre premiešame. Potom pridávame striedavo suchú zmes a smotanu a miešame, kým nevznikne jednoliate cesto. To vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme jablká vonkajším okrajom smerom hore a posypeme ich cukrom a škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút až 1 hodinu. Po upečení necháme koláč vychladiť na izbovú teplotu a pokrájame ho.

Medzitým si pripravíme glazúru. Druhú šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým objem neredukuje na približne dve polievkové lyžice. Do misky dáme práškový cukor a naň vylejeme zredukovaný jablkový cider spolu s lyžicou mlieka alebo smotany a dobre zamiešame. Ak je glazúra prihustá, pridáme ešte jednu lyžicu mlieka. Hotovú vylejeme na každý kúsok koláča tak, aby čiastočne stiekla aj po okrajoch. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 230
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 882
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 857
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 917
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 312
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 936
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 643
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop