Korzár logo Korzár
Piatok, 28. február, 2020 | Meniny má Zlatica

Varíme s Korzárom: Bryndzový podplamenník, jablkový koláč s ciderom, hubový stroganoff

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzový podplamenník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, trochu cukru, 2 vajíčka, soľ, 1 väčší zemiak, 100 ml oleja. Na náplň: bryndzu, kyslú smotanu, kôpor, anglickú slaninu

Postup: Z mlieka odoberieme asi 1 dcl, dáme lyžičku cukru, zamiešame droždie a necháme vzísť kvások. Zemiak uvaríme v šupke, necháme ho vychladiť a potom ho najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, asi lyžičku soli, vajíčka, zvyšné mlieko, nastrúhaný zemiak aj kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho podkysnúť, aby zdvojnásobilo objem.

Zatiaľ vymiešame bryndzu so smotanou a nasekaným kôprom.

Vykysnuté cesto rukami rozťaháme na plech a natrieme bryndzovou plnkou. Na povrchu rozložíme kúsky slaniny a upečieme v rúre.

Hubový Stroganoff

Potrebujeme: 500 g lesných húb (môžu byť čerstvé aj sušené), olej, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, vývar, lyžičku mletej červenej papriky, 3 PL kyslej pochúťkovej smotany, 4 PL petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme huby – ak používame sušené, musíme ich vopred namočiť do vody.

Za stáleho miešania huby a cibuľu orestujeme, potom ich poprášime paprikou a zalejeme vývarom. Dusíme ich asi 10 minút a keď už budú hotové, vmiešame kyslú smotanu a podľa potreby huby osolíme a okoreníme.

Pred podávaním jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Koláč s jablkovým ciderom

Potrebujeme: 1 š jablkového cideru, 3 – 4 ks jabĺk (napríklad Granny Smith), 1 celý citrón, 1/4 š zmäknutého masla, 1 š + 3 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 š múky, 1 a 1/2 š prášku do pečiva 1/2 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1/2 š šľahačkovej smotany, 1 ČL škorice, 3 PL

Na glazúru: 1 š jablkového cideru, 1 š práškového cukru, 1 – 2 PL smotany alebo mlieka. Vanilková zmrzlina na ozdobu.

Postup: Šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým nezredkuje svoj objem na jednu štvrtinu. Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a každé nakrájame na 16 častí (ak sú jablká menšie, môže byť aj menej kusov). Do väčšej misky s vodou vytlačíme celý citrón a na krátku chvíľku dáme do nej nakrájané jablká. Vyberieme ich na tanier, aby vyschli – to zabráni ich zhnednutiu.

V miske preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V ďalšej nádobe zmiešame 1/2 šálky smotany s vychladeným ciderom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech 23 x 23 centimetrov vymastíme tukom. Vo väčšej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Do maslovej zmesi postupne zašľaháme po jednom vajíčka a všetko dobre premiešame. Potom pridávame striedavo suchú zmes a smotanu a miešame, kým nevznikne jednoliate cesto. To vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme jablká vonkajším okrajom smerom hore a posypeme ich cukrom a škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút až 1 hodinu. Po upečení necháme koláč vychladiť na izbovú teplotu a pokrájame ho.

Medzitým si pripravíme glazúru. Druhú šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým objem neredukuje na približne dve polievkové lyžice. Do misky dáme práškový cukor a naň vylejeme zredukovaný jablkový cider spolu s lyžicou mlieka alebo smotany a dobre zamiešame. Ak je glazúra prihustá, pridáme ešte jednu lyžicu mlieka. Hotovú vylejeme na každý kúsok koláča tak, aby čiastočne stiekla aj po okrajoch. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Angličtina nielen pre maturantov
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  1. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  2. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  3. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  4. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  5. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  6. Môže ťa štúdium baviť?
  7. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  8. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  9. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  10. Angličtina nielen pre maturantov
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 22 033
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 713
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 776
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 8 480
  5. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 7 210
  6. Ktorá farba je tá tvoja? 6 737
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 473
  8. Angličtina nielen pre maturantov 5 719
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 932
  10. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí 4 858

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Poslanci: Župan ide proti odporúčaniu protikorupčného auditu

Nové pravidlá pre prideľovanie dotácií Trnkovi opäť neprešli.

Trnka nemá v zastupiteľstve podporu.
Obce čaká miestne referendum.

Obyvatelia Letanoviec sa sťažujú na nízke prelety vrtuľníkov

Výcviková škola z Košíc na Spiši realizuje časť výcviku.

Tieto vrtuľníky prelietavajú nad obcou v Slovenskom raji.

Urbanovu vežu zahalilo lešenie

Na budúci rok by už mala mať opravenú strechu i fasádu.

Dostala nový šat. Oprava národnej kultúrnej pamiatky by mala trvať rok.

Hlavné správy zo Sme.sk

Obvinený Štefan Agh sleduje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek.
Dobré ráno

Dobré ráno: Čo bude nasledovať po rozsudku v zmenkovom procese?

Obaja obžalovaní dostali po 19 rokov.

Podcast Dobré Ráno.
Marian Kočner odchádza zo súdu 27. februára 2020 pred rozhodnutím o vine a treste za falšovanie zmeniek TV Markíza.

Vo Viedni potvrdili ďalšie dve nákazy koronavírusom

Koronavírus sa ďalej šíri, v Európe už má dve desiatky obetí.

Polícia pred školou vo Viedni.

Už ste čítali?

Voľby 2020