Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bryndzový podplamenník, jablkový koláč s ciderom, hubový stroganoff

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzový podplamenník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, trochu cukru, 2 vajíčka, soľ, 1 väčší zemiak, 100 ml oleja. Na náplň: bryndzu, kyslú smotanu, kôpor, anglickú slaninu

Postup: Z mlieka odoberieme asi 1 dcl, dáme lyžičku cukru, zamiešame droždie a necháme vzísť kvások. Zemiak uvaríme v šupke, necháme ho vychladiť a potom ho najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, asi lyžičku soli, vajíčka, zvyšné mlieko, nastrúhaný zemiak aj kvások a vypracujeme cesto. Necháme ho podkysnúť, aby zdvojnásobilo objem.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ vymiešame bryndzu so smotanou a nasekaným kôprom.

Vykysnuté cesto rukami rozťaháme na plech a natrieme bryndzovou plnkou. Na povrchu rozložíme kúsky slaniny a upečieme v rúre.

Hubový Stroganoff

Potrebujeme: 500 g lesných húb (môžu byť čerstvé aj sušené), olej, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, vývar, lyžičku mletej červenej papriky, 3 PL kyslej pochúťkovej smotany, 4 PL petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme huby – ak používame sušené, musíme ich vopred namočiť do vody.

Za stáleho miešania huby a cibuľu orestujeme, potom ich poprášime paprikou a zalejeme vývarom. Dusíme ich asi 10 minút a keď už budú hotové, vmiešame kyslú smotanu a podľa potreby huby osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pred podávaním jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.

Koláč s jablkovým ciderom

Potrebujeme: 1 š jablkového cideru, 3 – 4 ks jabĺk (napríklad Granny Smith), 1 celý citrón, 1/4 š zmäknutého masla, 1 š + 3 PL kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 š múky, 1 a 1/2 š prášku do pečiva 1/2 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL soli, 1/2 š šľahačkovej smotany, 1 ČL škorice, 3 PL

Na glazúru: 1 š jablkového cideru, 1 š práškového cukru, 1 – 2 PL smotany alebo mlieka. Vanilková zmrzlina na ozdobu.

Postup: Šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým nezredkuje svoj objem na jednu štvrtinu. Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a každé nakrájame na 16 častí (ak sú jablká menšie, môže byť aj menej kusov). Do väčšej misky s vodou vytlačíme celý citrón a na krátku chvíľku dáme do nej nakrájané jablká. Vyberieme ich na tanier, aby vyschli – to zabráni ich zhnednutiu.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. V ďalšej nádobe zmiešame 1/2 šálky smotany s vychladeným ciderom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech 23 x 23 centimetrov vymastíme tukom. Vo väčšej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Do maslovej zmesi postupne zašľaháme po jednom vajíčka a všetko dobre premiešame. Potom pridávame striedavo suchú zmes a smotanu a miešame, kým nevznikne jednoliate cesto. To vylejeme na vymastený plech, na vrch poukladáme jablká vonkajším okrajom smerom hore a posypeme ich cukrom a škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút až 1 hodinu. Po upečení necháme koláč vychladiť na izbovú teplotu a pokrájame ho.

Medzitým si pripravíme glazúru. Druhú šálku jablkového cideru dáme do hrnca a varíme, kým objem neredukuje na približne dve polievkové lyžice. Do misky dáme práškový cukor a naň vylejeme zredukovaný jablkový cider spolu s lyžicou mlieka alebo smotany a dobre zamiešame. Ak je glazúra prihustá, pridáme ešte jednu lyžicu mlieka. Hotovú vylejeme na každý kúsok koláča tak, aby čiastočne stiekla aj po okrajoch. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop