Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kačka pečená na zemiakoch a hubách, staročeská zelňačka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Staročeská zelňačka s údenými rebrami

Potrebujeme: cca ½ kg údených rebier, 2 cibule, 2 PL sladkej červenej papriky, 1 lyžička mletej rasce, 1 údená klobása, ½ kg kyslej kapusty, celé čierne korenie, jalovec, zopár bobuliek nového korenia, bobkový list, soľ, masť, olej, hladkú múku

Postup: Umyté rebrá uvaríme pomaly domäkka, čím si vyrobíme údený vývar, ktorý budeme potrebovať.

V hrnci roztopíme masť a opečieme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Poprášime ju sladkou paprikou, pridáme mletú rascu a klobásu nakrájanú na kolieska. Zalejeme to údeným vývarom a potom do polievky pridáme na menši časti prekrojenú kapustu. Varíme, kým kapusta trochu nezmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu

V menšom hrnci v troche vody povaríme jalovec, nové korenie, celé čierne korenie a tento korenený vývar potom cez sitko vlejeme do polievky.

Pridáme tam aj mäso obraté z rebier a na záver si z trochy oleja a múky urobíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky a na záver ešte doladíme všetky chute.

Pečená kačka na zemiakoch a hubách

Potrebujeme: 1 kačka v celku (aspoň 2 kg), 1/4 ČL mletého čierneho korenia, soľ podľa chuti, 1 ČL sušenej papriky, 1 veľký pomaranč, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 PL sušenej petržlenovej vňate, 6 strúčikov cesnaku, 1 š červeného vína, čerstvá paprika, zemiaky, šampiňóny

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pripravíme si dostatočne veľkú zapekaciu nádobu.

Z rozmrazenej kačky vyberieme všetky drobky, umyjeme ju a osušíme utierkou. Odstránime prebytočnú kožu i tuk a kuchynským špagátom zviažeme nôžky dohromady. Ostrým nožom urobíme malé zárezy do kože, dávajúc pozor, aby sme nenarezali aj mäso. Po povrchu rozotrieme nastrúhanú pomarančovú kôru a polejeme vytlačenou šťavou. Zvyšok z pomaranča dáme dovnútra spolu so strúčikmi cesnaku. Zvnútra i zvonku mäso štedro posypeme soľou, mletým čiernym korením, sušenou paprikou, sušeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Do zapekacej misy nalejeme víno, položíme doň kačku bruchom hore a pečieme v rozohriatej rúre 1 hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa kačka pečie, ošúpeme zemiaky a spolu s paprikou a šampiňónmi ich nakrájame na kúsky. Po upečení opatrne vyberieme mäso a do zapekacej nádoby dáme zemiaky, papriku a huby. Mäso položíme na túto zmes chrbtom hore, polejeme ho šťavou z dna zapekacej nádoby a ešte posypeme soľou, mletým čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Nádobu vrátime do rúry a pečieme ďalších 30 minút. Potom kačku vyberieme na tanier, zemiaky, papriku a huby pootáčame na opačnú stranu, mäso vrátime späť bruchom hore, polejeme šťavou z dna nádoby, všetko prekryjeme alobalom a pečieme ešte 30 minút. Po upečení premiestnime mäso na dosku a necháme chladiť aspoň 15 minút. Z vnútra odstránime pomaranč, mäso naporciujeme a podávame.

Hroznový koláč s posýpkou

Potrebujeme na cesto: 2 PL oleja, 1 a 1/2 š hladkej múky, 1/2 š cukru, 2 a 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1 vajíčko, 1/2 š mlieka, vanilkový cukor

Skryť Vypnúť reklamu

Na vrch: 2 š rozpoltených a odkôstkovaných hroznových bobúľ, 1 a 1/4 š hladkej múky, 1 š hnedého cukru, 1/2 š roztopeného masla

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech s rozmermi 20 x 30 centimetrov vyložíme papierom na pečenie. V miske preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľaháme vajíčka s mliekom a olejom. Sypké suroviny vmiešame do tekutých a cesto premiestnime do pripraveného plechu.

V miske zmiešame dokopy múku, cukor a maslo tak, aby sa vytvorili malé hrudky. Na vrch cesta rovnomerne poukladáme hroznové bobule a posypeme ich posýpkou. Koláč pečieme v rúre približne 30 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 239
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 182
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 927
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 116
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 887
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 699
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 213
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 986
  9. Po Slovensku na motorke 5 439
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 859
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


4 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop