Korzár logo Korzár
Streda, 1. apríl, 2020 | Meniny má Hugo

Varíme s Korzárom: Kačacie stehná so zeleninou, hroznová galetka s kozím syrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hroznová galetka s kozím syrom

Potrebujeme na cesto: 2 š hladkej múky, 1 ČL cukru, 1/4 ČL soli, 12 PL masla, 7 PL ľadovej vody

Na plnku: 680 g hrozna, 3 PL opečených píniových orieškov, sezamových alebo slnečnicových semiačok, 2 ČL najemno nasekaného rozmarínu, mleté čierne korenie, 225 g kozieho syra, 2 ČL medu, 1 PL roztopeného masla

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do múky zamiesime 4 lyžice masla tak, aby zmes nadobudla konzistenciu hrubej kukuričnej múky. Potom vmiesime aj zvyšné maslo tak, aby mali časti cesta veľkosť hrášku. Postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, pričom cesto zakaždým zľahka rukou premiešame.

Na konci by mala zmes držať pohromade. Pokiaľ cesto vyzerá príliš suché, pridáme ešte vodu. Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti, každú z nich vytvarujeme do gule a mierne ju roztlačíme do hrubého disku.

Cestá zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

Po vychladení ich vyberáme vždy po jednom a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske do hladkého tenkého kruhu.

Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút pred pečením.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Veľké bobuľky hrozna pokrájame na polovice, menšie môžu zostať celé. V miske ich zmiešame so semiačkami, rozmarínom a štipkou čierneho korenia. V druhej miske vymiešame kozí syr s medom. Na vychladené cesto rozotrieme jednu štvrtinu osladeného syra tak, aby sme nechali od okraja aspoň 2,5 centimetra voľný priestor.

Na syr poukladáme štvrtinu hroznových bobúľ. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme ich roztopeným maslom. Postup zopakujeme aj s ďalšími kusmi cesta. Pečieme v rozohriatej rúre asi 40 minút dozlatista.

Kačacie stehná s pivom, medom a zeleninou

Potrebujeme: 750 ml piva, 500 ml kuracieho vývaru, 400 g mrkvy, 200 g paštrnáku, 6 kačacích stehien, soľ a mleté čierne korenie, 3 PL tekutého medu, 4 vetvičky tymianu, 2 stredne veľké cibule

Postup: Cibule rozpoltíme na polovice a každú z nich pokrájame na 4 časti. V dvoch panviciach na vysokom plameni zredukujeme samostatne pivo a vývar na objem asi 250 mililitrov. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na polovice alebo tretiny.

Rúru zahrejeme na 150 stupňov. Z kože na kačacích stehnách odstránime všetky nepekné časti a mäso posypeme ich korením a soľou. Na veľkom plameni poriadne rozohrejeme panvicu a položíme na ňu stehná kožou smerom dole. Okamžite znížime plameň na nižšiu teplotu a pečieme približne 5 minút, alebo kým koža nechytí zlatú farbu. Stehná otočíme na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Následnej ich vyberieme z panvice a roztopený tuk zlejeme (uchovaný sa môže použiť na vyprážanie). Do zapekacej nádoby dáme zredukované pivo, vývar, mrkvu, paštrnák, tymian a 2 lyžice medu a na to položíme stehná kožou smerom hore. Kúsky cibule poukladáme okolo mäsa a dáme zapiecť na 1,5 hodiny. Nádobu vyberieme z rúry a zvýšime teplotu rúry na 180 stupňov. Z vrchu mäsa odstránime všetok tuk a potrieme ho zvyšným medom. Pečieme nezakryté ďalších 15 minút. Kačacie stehná by mali byť mäkké s tmavozlatou kožou a zredukovanou omáčkou.

Poznámka: Stehná by mali byť v nádobe položené tak, aby tekutina kožu neprekrývala, tak sa mäso dobre upečie a koža zostane chrumkavá.

Ryžový puding s pečenými slivkami

Potrebujeme na puding: 160 g ryže, 100 ml smotany na šľahanie, 600 ml plnotučného mlieka, 1 vanilkový struk, 1 ČL mletého kardamónu, 1 ČL pomarančovej šťavy, vody, 1 PL medu

Na pečené slivky: 4 rozpoltené a odkôstkované slivky, 1 celá škorica, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL hnedého cukru

Na vrch: osladený biely jogurt, nasekané pistácie

Postup: Malý plech vyložíme papierom a slivky naň poukladáme reznou stranou hore. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou a posypeme cukrom. Celú škoricu polámeme na menšie kúsky a poukladáme pomedzi slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Medzitým dáme ryžu do hlbšej panvice alebo do hrnca spolu s mliekom, šľahačkovou smotanou a kardamónom. Vanilkový struk prekrojíme na polovicu, vyškrabeme z neho semiačka a všetko spolu vhodíme k ryži. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pomarančovú šťavu a med, prípadne aj vodu, ak je nutné ryžu zriediť.

Podávame s pečenými slivkami, osladeným jogurtom a pistáciami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  2. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  3. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár, Sulík a ďalší?
  4. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár, Sulík a ďalší?
  3. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  4. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  6. Bude dobre!
  7. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  8. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  9. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  10. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 29 990
  2. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 21 425
  3. "Škoda riskovať!" 16 577
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 14 009
  5. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 428
  6. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 11 236
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 946
  8. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 9 872
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 9 423
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 311

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Väčšina poslancov košického sídliska odmietla prísť na zastupiteľstvo

Jeden sa obrátil na políciu, tá to posunula hygienikom.

Starosta Ihnát sa nadpolovičnej väčšiny poslancov nedočkal.

V automatoch majú byť aj respirátory. Antik ich nazýva rúškami

Podľa rezortu zdravotníctva je ich predaj verejnosti neetický.

Vykladanie škatúľ z lietadla letky ministertva vnútra SR, ktoré priviezlo stotisíc respirátorov FFP3 z Turecka.

Sudkyňa Diana Chlebovič Solčányová odmieta konšpiračné teórie

Prezidentke poslala list s vysvetlením, prečo sa vzdala funkcie.

Takto Dianu Chlebovič Solčányovú už neuvidíme. 31. marca 2020 o 24.00 hod. sa jej mandát sudcu skončil.

Košice očakávajú výpadok v príjmoch vyše 40 miliónov

Výrazne menej dostanú od štátu a klesne aj výber miestnych daní.

Vedenie mesta Košice.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop