Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. október, 2019 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Kačacie stehná so zeleninou, hroznová galetka s kozím syrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hroznová galetka s kozím syrom

Potrebujeme na cesto: 2 š hladkej múky, 1 ČL cukru, 1/4 ČL soli, 12 PL masla, 7 PL ľadovej vody

Na plnku: 680 g hrozna, 3 PL opečených píniových orieškov, sezamových alebo slnečnicových semiačok, 2 ČL najemno nasekaného rozmarínu, mleté čierne korenie, 225 g kozieho syra, 2 ČL medu, 1 PL roztopeného masla

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do múky zamiesime 4 lyžice masla tak, aby zmes nadobudla konzistenciu hrubej kukuričnej múky. Potom vmiesime aj zvyšné maslo tak, aby mali časti cesta veľkosť hrášku. Postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, pričom cesto zakaždým zľahka rukou premiešame.

Na konci by mala zmes držať pohromade. Pokiaľ cesto vyzerá príliš suché, pridáme ešte vodu. Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti, každú z nich vytvarujeme do gule a mierne ju roztlačíme do hrubého disku.

Cestá zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

Po vychladení ich vyberáme vždy po jednom a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske do hladkého tenkého kruhu.

Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút pred pečením.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Veľké bobuľky hrozna pokrájame na polovice, menšie môžu zostať celé. V miske ich zmiešame so semiačkami, rozmarínom a štipkou čierneho korenia. V druhej miske vymiešame kozí syr s medom. Na vychladené cesto rozotrieme jednu štvrtinu osladeného syra tak, aby sme nechali od okraja aspoň 2,5 centimetra voľný priestor.

Na syr poukladáme štvrtinu hroznových bobúľ. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme ich roztopeným maslom. Postup zopakujeme aj s ďalšími kusmi cesta. Pečieme v rozohriatej rúre asi 40 minút dozlatista.

Kačacie stehná s pivom, medom a zeleninou

Potrebujeme: 750 ml piva, 500 ml kuracieho vývaru, 400 g mrkvy, 200 g paštrnáku, 6 kačacích stehien, soľ a mleté čierne korenie, 3 PL tekutého medu, 4 vetvičky tymianu, 2 stredne veľké cibule

Postup: Cibule rozpoltíme na polovice a každú z nich pokrájame na 4 časti. V dvoch panviciach na vysokom plameni zredukujeme samostatne pivo a vývar na objem asi 250 mililitrov. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na polovice alebo tretiny.

Rúru zahrejeme na 150 stupňov. Z kože na kačacích stehnách odstránime všetky nepekné časti a mäso posypeme ich korením a soľou. Na veľkom plameni poriadne rozohrejeme panvicu a položíme na ňu stehná kožou smerom dole. Okamžite znížime plameň na nižšiu teplotu a pečieme približne 5 minút, alebo kým koža nechytí zlatú farbu. Stehná otočíme na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Následnej ich vyberieme z panvice a roztopený tuk zlejeme (uchovaný sa môže použiť na vyprážanie). Do zapekacej nádoby dáme zredukované pivo, vývar, mrkvu, paštrnák, tymian a 2 lyžice medu a na to položíme stehná kožou smerom hore. Kúsky cibule poukladáme okolo mäsa a dáme zapiecť na 1,5 hodiny. Nádobu vyberieme z rúry a zvýšime teplotu rúry na 180 stupňov. Z vrchu mäsa odstránime všetok tuk a potrieme ho zvyšným medom. Pečieme nezakryté ďalších 15 minút. Kačacie stehná by mali byť mäkké s tmavozlatou kožou a zredukovanou omáčkou.

Poznámka: Stehná by mali byť v nádobe položené tak, aby tekutina kožu neprekrývala, tak sa mäso dobre upečie a koža zostane chrumkavá.

Ryžový puding s pečenými slivkami

Potrebujeme na puding: 160 g ryže, 100 ml smotany na šľahanie, 600 ml plnotučného mlieka, 1 vanilkový struk, 1 ČL mletého kardamónu, 1 ČL pomarančovej šťavy, vody, 1 PL medu

Na pečené slivky: 4 rozpoltené a odkôstkované slivky, 1 celá škorica, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL hnedého cukru

Na vrch: osladený biely jogurt, nasekané pistácie

Postup: Malý plech vyložíme papierom a slivky naň poukladáme reznou stranou hore. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou a posypeme cukrom. Celú škoricu polámeme na menšie kúsky a poukladáme pomedzi slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Medzitým dáme ryžu do hlbšej panvice alebo do hrnca spolu s mliekom, šľahačkovou smotanou a kardamónom. Vanilkový struk prekrojíme na polovicu, vyškrabeme z neho semiačka a všetko spolu vhodíme k ryži. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pomarančovú šťavu a med, prípadne aj vodu, ak je nutné ryžu zriediť.

Podávame s pečenými slivkami, osladeným jogurtom a pistáciami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestarnú, ale dozrievajú
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  4. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  7. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  8. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. Levanduľa pre zamestnancov
  3. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  4. Kvalitné Vianočné osvetlenie
  5. Unikát medzi značkami. CUPRA
  6. A new, ultra - modern logistics park with an ideal location
  7. Bezpečnosť pri práci je priorita, pomáhajú i moderné technológie
  8. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  9. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  10. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 16 948
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 16 534
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 15 282
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 10 382
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 736
  6. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 8 666
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 990
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 433
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 6 057
  10. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy 5 687

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Stíhaný košický podnikateľ rozpredáva vozový park cez inzertný portál

Ponúka pár luxusných porsche, vodný skúter aj terénnu štvorkolku.

Za dve zachovalé autá porsche pýta spolu takmer 70-tisíc eur.
Petrovčik postupne prichádza o verejné i politické funkcie.

Dal gól, vylúčili ho a zbil rozhodcu. Dostal dištanc a s futbalom končí

Osemnásťročného arbitra napadol 34-ročný futbalista. Incidentov pribúda.

„Rozhodca nedostal 4 rany do tváre, to by mal rozbitý nos a monokel. Dostal otcovské zaucho, dve alebo tri,“  tvrdí hráč.

V Abranovciach horel autobus, cestujúci stihli včas ujsť

Len nedávno sa podobný incident stal v Šarišských Sokolovciach a v Košiciach.

Horiaci autobus.

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Zvláštny príbeh Bašternákovej vily na Slavíne: Kočner, Počiatek i sudkyne z Threemy

Úrady stavbu opakovane blokovali, až raz zrazu všetko potvrdili.

Bašternákova vila na Havlíčkovej ulici pri Slavíne
Autorská strana Samuela Marca

Mečiar to vybudoval, Dzurinda využíval a Fico zdokonalil (píše Samo Marec)

Áno, Slovensko je mafiánsky štát.

Bez komentára.
Píše Ivan Mikloš

Čia kauza je Gorila? (píše Ivan Mikloš)

Za Ficových vlád sa nepohlo s vyšetrovaním. Nie je to náhoda.

Ivan Mikloš.
Komentár Petra Schutza

Pelleho okrúhly stôl bol skôr potemkinovou dedinou

Nikto nikdy netvrdil, že na polícii a prokuratúre nie sú štyria slušní ľudia.

Peter Schutz

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop