Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom sezónne polievky: Rukolová s bryndzou, z pečených červených paprík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Rukolová polievka s bryndzou

Potrebujeme: balenie rukoly, 1 menšiu cibuľu, 2 zemiaky, cca 50 g slaniny bez kože, zeleninový vývar alebo vodu, bryndzu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rukolu umyjeme, preberieme a necháme odkvapkať. Slaninu nakrájanú na malé kúsky dáme do hrnca roztopiť. Keď pustí tuk pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju a potom k nej pridáme zemiaky nakrájané na celkom malé kúsky, alebo nastrúhané na hrubom strúhadle. Keď ich orestujeme, zalejeme ich vývarom, prípadne vodou, ak nemáme vývar. Varíme, kým zemiaky nebudú mäkké a potom do polievky dáme nakrájanú odkvapkanú rukolu a povaríme ju asi len 5 minút. Potom polievku osolíme, okoreníme a rozmixujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Sevírujeme s nadrobenou bryndzou, kto má rád kozí syr, môže ním bryndzu nahradiť.

Zemiakovo-pórová polievka

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 700 g póru, maslo, soľ, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, zeleninový vývar, 150 ml smotany na varenie

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a orestujeme v hrnci na roztopenom masle.

Pór pokrájame na kolieska a bielu časť pridáme k opraženým zemiakom. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian, bobkový list a všetko zalejeme vývarom.

Varíme kým zemiaky a pór nezmäknú.

Potom vyberieme z polievky bobkový list a ak používame čerstvý tymian tak aj ten vyberieme a polievku rozmixujeme. Prilejeme smotanu, ak je veľmi hustá, ešte ju môžeme rozriediť vývarom, necháme prevrieť a v prípade potreby ju dochutíme.

Zelené časti póru nakrájame na kolieska, orestujeme ich na masle a osolíme ich, budeme ich používať na zdobenie polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka z pečenej červenej papriky

Potrebujeme: 1 kg sladkej červenej papriky, olivový olej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sušený majorán, čerstvý tymian, zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, balsamicový ocot, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý rozmarín

Postup: Papriky umyjeme, osušíme, poukladáme na plech a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme dovtedy, kým ich šupka celkom nesčernie. Potom ich ešte horúce dáme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 5 minút spariť.

Takto by nám šupka z paprík mala ľahko zísť dole a môžeme ich zbaviť jadierok a nakrájať na kúsky.

V hrnci zohrejeme trochu oleja, orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu aj cesnak, pridáme nakrájané papriky, korenie a bylinky. Všetko premiešame a zalejeme vývarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievku varíme asi 20 minút a potom ju rozmixujeme a zalejeme smotanou. Necháme prevrieť, dochutíme balsamicom a v prípade potreby aj soľou a korením.

TIP: Z pečených paprík si môžeme kúsok odložiť bokom, nakrájať ho na maličké kúsky a potom nimi ozdobiť tanier.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 382
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 643
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 483
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 422
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 881
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 283
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 252
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 113
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 027
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 763
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ako sa v Európe obchádzajú cestovné obmedzenia

Pustili by Američana na Slovensko?

Turisti v Palma de Mallorca.
Píše Daniel Staruch

Poďme vyvetrať je povera o prokuratúre

Inštitúcia vnútorne trpí veľkou absenciou garancie nezávislosti pre jednotlivcov.

Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop