Korzár logo Korzár
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Leto chutí ako egrešový koláč, čatní či ryba s egrešovou omáčkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koláč z lístkového cesta s egrešmi

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 350 g mlieka, 70 g kr. cukru, 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku, 100 g masla, 250 g syra ricotta, 400 g egrešov (môžu byť červené aj zelené), 1 vrecúško číreho tortového želé

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme ho na dno aj boky koláčovej formy alebo na plech.

Cesto popicháme vidličkou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme a zatiaľ si pripravíme krém.

Skryť Vypnúť reklamu

Z mlieka, cukru a pugingu uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť, stále ho však miešame, aby sa nám nevytvorila šupka.

Potom ho rozšľaháme mixérom a rozdelíme na polovice.

Do jednej zašľaháme maslo a krém natrieme na upečený korpus. Do druhej polovice zašľaháme ricottu a rozotrieme ju na maslový krém.

Potom na plnku poukladáme umyté a osušené egreše a koláč necháme chvíľu chladnúť.

Tortové želé si pripravíme podľa návodu, polejeme ním koláč a necháme ho dobre zatuhnúť v chlade.

Egrešové čatní

Potrebujeme: 1 kg egrešov, 0,2 dl klasického octu, 1 lyžička soli, 500 g kr. cukru, 2 strúčiky cesnaku, štipka rasce, 1/2 lyžičky zázvoru, štipka mletého klinčeka, škorica, čierne korenie, podľa chuti čili

Postup: Očistené a umyté egreše rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, prelisovaný cesnak a mleté korenie a za stáleho miešania 20 minút povaríme. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť. Čatní je skvelá príloha k teplému i studenému mäsu, či už pečenému alebo grilovanému.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba na egrešoch

Potrebujeme: filety z pražmy alebo zubáča, 300 g egrešov, 100 g parmskej alebo schwarzwaldskej šunky, 2 dl bieleho vína, 1 šalotku, olivový olej, limetkovú šťavu, trochu cukru, mleté korenie, soľ

Postup: Očistenú rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme limetkovou šťavou. Kým bude trochu odpočívať, na panvici zohrejeme asi lyžicu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú šalotku.

Pridáme asi dve tretiny očistených egrešov, lyžičku curku a biele víno. Premiešame a varíme, kým sa asi polovica tekutiny neodparí. Potom omáčku rozmixujeme a udržiavame v teple, kým pripravíme rybu.

Ryby opečieme na panvici najskôr zo strany, kde je koža, potom ich otočíme a poukladáme k nim plátky šunky a zvyšné egreše.

Všetko dáme do rúry asi na tri minúty a môžeme podávať preliate omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  2. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 117
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 985
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 344
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 584
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 363
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 651
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 848
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 126
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Urgentný príjem košickej nemocnice na Triede SNP zažíva nápor.

Kedy otvoria poškodený urgent, je zatiaľ nejasné.


a 1 ďalší 5 h
Zatvorenie mosta spôsobilo problémy celej obci. Ľudia musia rok vydržať.

Starosta hovorí o ďalšom údere pre chudobný východ.


5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop