Korzár logo Korzár
Štvrtok, 2. júl, 2020 | Meniny má BertaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Leto chutí ako egrešový koláč, čatní či ryba s egrešovou omáčkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Koláč z lístkového cesta s egrešmi

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 350 g mlieka, 70 g kr. cukru, 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku, 100 g masla, 250 g syra ricotta, 400 g egrešov (môžu byť červené aj zelené), 1 vrecúško číreho tortového želé

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme ho na dno aj boky koláčovej formy alebo na plech.

Cesto popicháme vidličkou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme a zatiaľ si pripravíme krém.

Skryť Vypnúť reklamu

Z mlieka, cukru a pugingu uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť, stále ho však miešame, aby sa nám nevytvorila šupka.

Potom ho rozšľaháme mixérom a rozdelíme na polovice.

Do jednej zašľaháme maslo a krém natrieme na upečený korpus. Do druhej polovice zašľaháme ricottu a rozotrieme ju na maslový krém.

Potom na plnku poukladáme umyté a osušené egreše a koláč necháme chvíľu chladnúť.

Tortové želé si pripravíme podľa návodu, polejeme ním koláč a necháme ho dobre zatuhnúť v chlade.

Egrešové čatní

Potrebujeme: 1 kg egrešov, 0,2 dl klasického octu, 1 lyžička soli, 500 g kr. cukru, 2 strúčiky cesnaku, štipka rasce, 1/2 lyžičky zázvoru, štipka mletého klinčeka, škorica, čierne korenie, podľa chuti čili

Postup: Očistené a umyté egreše rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, prelisovaný cesnak a mleté korenie a za stáleho miešania 20 minút povaríme. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť. Čatní je skvelá príloha k teplému i studenému mäsu, či už pečenému alebo grilovanému.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba na egrešoch

Potrebujeme: filety z pražmy alebo zubáča, 300 g egrešov, 100 g parmskej alebo schwarzwaldskej šunky, 2 dl bieleho vína, 1 šalotku, olivový olej, limetkovú šťavu, trochu cukru, mleté korenie, soľ

Postup: Očistenú rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme limetkovou šťavou. Kým bude trochu odpočívať, na panvici zohrejeme asi lyžicu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú šalotku.

Pridáme asi dve tretiny očistených egrešov, lyžičku curku a biele víno. Premiešame a varíme, kým sa asi polovica tekutiny neodparí. Potom omáčku rozmixujeme a udržiavame v teple, kým pripravíme rybu.

Ryby opečieme na panvici najskôr zo strany, kde je koža, potom ich otočíme a poukladáme k nim plátky šunky a zvyšné egreše.

Všetko dáme do rúry asi na tri minúty a môžeme podávať preliate omáčkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  4. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  9. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Štart sezóny F1 je za dverami
  2. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  3. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  4. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  5. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  6. Hrdinovia bez potlesku
  7. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  8. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 23 906
  2. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 16 452
  3. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 11 120
  4. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 821
  5. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 10 634
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 10 620
  7. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 495
  8. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 9 660
  9. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 276
  10. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 139
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Papierové výmenné lístky pretrvávajú u lekárov aj napriek tomu, že pracujú v systéme elektronického zdravotníctva. Napríklad predpisy na lieky zvyčajne pacienti dostávajú v elektronickej forme.
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) a nová námestníčka pre ošetrovateľstvo prešovskej fakultnej nemocnice Monika Smolnická.
Dom na Dreveníku, kde je karanténa.

Šéf prešovských lesov: Nechajte nás lesné cesty dokončiť

Vývoz sutiny zo stavby tunela vyvolal búrlivú diskusiu.

Diskusia o využívaní mestských lesov v Prešove. Ondrej Matej (vľavo) a šéf mestských lesov Juraj Hurný (vpravo).
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Čo si myslíte, že ste (píše Michal Havran)

Nikde v Európe sa politici netvária tak bohorovne napriek svojim mizerným výsledkom.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár.
Premiér Matovič ukazuje plné tribúny na štadióne v Dunajskej Strede.
Koronavírus: Premiér Matovič ukazuje mapu menej rizikových krajín.
Lucia Ďuriš Nicholsonová v relácii Rozhovory ZKH.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop