Korzár logo Korzár
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar

Varíme s Korzárom: Leto chutí ako egrešový koláč, čatní či ryba s egrešovou omáčkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Koláč z lístkového cesta s egrešmi

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 350 g mlieka, 70 g kr. cukru, 1 vrecúško vanilkového pudingového prášku, 100 g masla, 250 g syra ricotta, 400 g egrešov (môžu byť červené aj zelené), 1 vrecúško číreho tortového želé

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme ho na dno aj boky koláčovej formy alebo na plech.

Cesto popicháme vidličkou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme a zatiaľ si pripravíme krém.

Z mlieka, cukru a pugingu uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť, stále ho však miešame, aby sa nám nevytvorila šupka.

Potom ho rozšľaháme mixérom a rozdelíme na polovice.

Do jednej zašľaháme maslo a krém natrieme na upečený korpus. Do druhej polovice zašľaháme ricottu a rozotrieme ju na maslový krém.

Potom na plnku poukladáme umyté a osušené egreše a koláč necháme chvíľu chladnúť.

Tortové želé si pripravíme podľa návodu, polejeme ním koláč a necháme ho dobre zatuhnúť v chlade.

Egrešové čatní

Potrebujeme: 1 kg egrešov, 0,2 dl klasického octu, 1 lyžička soli, 500 g kr. cukru, 2 strúčiky cesnaku, štipka rasce, 1/2 lyžičky zázvoru, štipka mletého klinčeka, škorica, čierne korenie, podľa chuti čili

Postup: Očistené a umyté egreše rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, prelisovaný cesnak a mleté korenie a za stáleho miešania 20 minút povaríme. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme, postavíme hore dnom a necháme vychladnúť. Čatní je skvelá príloha k teplému i studenému mäsu, či už pečenému alebo grilovanému.

Ryba na egrešoch

Potrebujeme: filety z pražmy alebo zubáča, 300 g egrešov, 100 g parmskej alebo schwarzwaldskej šunky, 2 dl bieleho vína, 1 šalotku, olivový olej, limetkovú šťavu, trochu cukru, mleté korenie, soľ

Postup: Očistenú rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme limetkovou šťavou. Kým bude trochu odpočívať, na panvici zohrejeme asi lyžicu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú šalotku.

Pridáme asi dve tretiny očistených egrešov, lyžičku curku a biele víno. Premiešame a varíme, kým sa asi polovica tekutiny neodparí. Potom omáčku rozmixujeme a udržiavame v teple, kým pripravíme rybu.

Ryby opečieme na panvici najskôr zo strany, kde je koža, potom ich otočíme a poukladáme k nim plátky šunky a zvyšné egreše.

Všetko dáme do rúry asi na tri minúty a môžeme podávať preliate omáčkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  4. It’s not about what a company does, but how it behaves
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. Dell offers multifaceted careers
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  8. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Prečo stále veríme v talizmany?
  4. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. It’s not about what a company does, but how it behaves
  7. Dell offers multifaceted careers
  8. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  9. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  10. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 12 315
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 12 160
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 644
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 10 372
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 9 405
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 8 916
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 877
  8. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 544
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 019
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 886

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košický magistrát avizuje šetrenie na platoch zamestnancov

Odísť by mala väčšina dôchodcov, nových ľudí nechcú na uvoľnené miesta prijímať.

Vedenie Košíc na stretnutí s novinármi - zľava viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH), primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) a riaditeľ magistrátu Marcel Čop.
Primátor hovorí, že sa na Jarmočnej nerobí, niečo sa však od októbra spravilo.

Matka s druhom utýrali a dobili trojročné dieťa na smrť

Košický súd im za zločin a prečin vymeral 10-ročné tresty.

Mário T. a Radka Ž. (obaja s páskou) na košickom súde.

Staromestskí poslanci schválili nové nájomné za Löfflerovu vilu

Ide o kompromisné riešenie, ktoré navrhlo OZ Rovás.

Historická vila ostáva k dispozícii občianskemu združeniu Rovás. Pôsobia tu najmä výtvarníci.

Hlavné správy zo Sme.sk

Glváč dohadoval stretnutie so Zsuzsovou v Chorvátsku

Podpredseda Smeru sa opakovane pokúšal o stretnutie so Zsuzsovou.

Fotografie, ktoré Martin Glváč posielal Alene Zsuzsovej a zaistila ich polícia v jej mobile.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ešte nie je čas na paniku z koronavírusu

Aká je situácia okolo šíriacej sa epidémie.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Ako Zsuzsová rozvášnila Danka

Za obeť mu padli nevinné výložky.

Peter Tkačenko
Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop