Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Jahodové pirôžky, marhule s mandľami, Schwarzwaldská torta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené marhule s mandľami a pistáciami

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 40 g masla, 50 g cukru, šťavu z 1 citrónu, 2 PL mandľových lupienkov, 2 PL nasekaných lúpaných pistácií

Postup: Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovičky a vyberieme z nich kôstky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame to dohladka.

Potom do panvice vhodíme pripravené polovice marhúľ a chvíľku ich zohrievame.

Napokon ovocie posypeme mandľovými lupienkami, nasekanými pistáciami, premiešame a môžeme nadeliť do misiek a podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pirôžky s jahodovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 1/2 š zmäknutého masla, 120 g krémového syra izbovej teploty, 1 š hladkej múky

Na plnku: 1 š jahôd nakrájaných na kúsky, 1/4 š cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vanilkovým cukrom), kôra z 1/2 citróna, 2 PL kukuričného škrobu, 1 vyšľahané vajíčko

Na ozdobu: šľahačka, zmrzlina alebo práškový cukor

Postup: Mixérom si vymiešame maslo a krémový syr tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme do nej múku a zľahka mixujeme, kým nevznikne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme zachladiť na 30 až 60 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech si vyložíme papierom na pečenie a odložíme na chvíľu bokom.

Podložku na vaľkanie cesta si pomúčime a posypeme práškovým cukrom. Cesto vyberieme z potravinovej fólie a hnetieme ho dovtedy, kým nebude mať hladký povrch. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrubého asi pol centimetra. Z neho potom vykrajujeme okrúhlou formičkou s priemerom asi 7 centimetrov čo najviac menších kruhov. Malo by ich vyjsť asi 12.

SkryťVypnúť reklamu

V menšej miske premiešame nakrájané jahody s cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a kukuričným škrobom. Vzniknutou zmesou plníme kúsky cesta tak, že plnku položíme na jednu polovicu kruhu a druhou polovicou ho zhora prekryjeme, aby vznikla kapsa. Vidličkou popritláčame okraje, aby sa konce cesta spojili a do prostriedku ňou urobíme dierky, aby mala kam unikať para.

Hotové pirôžky poukladáme na pripravený plech, potrieme ich zvrchu vyšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme asi 30 až 35 minút, alebo až kým nebudú koláčiky zlatohnedé. Podávame so zmrzlinou a šľahačkou, posypané práškovým cukrom.

Schwarzwaldská torta

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 š hladkej múky, 2/3 š a 3 PL kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL jedlej sódy, štipku soli, 2 š cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 gréckeho jogurtu, 1/2 š roztopeného a vychladeného masla, 2/3 a 3 PL horúcej vody, 1 ČL instantnej kávy alebo rozmiešanej v horúcej vode, 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku: 500 g krémového syra, 6 až 8 PL práškového cukru, 2/3 s a 3 PL šľahačkovej smotany, vanilkový extrakt

Na čerešne: 500 g odkôstkovaných čerešní, 1/2 š čerešňového likéru, 1/2 š cukru

Na čokoládovú polevu: 100 g horkej čokolády. 1/2 š šľahačkovej smotany, čerstvé čerešne na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Vo veľkej miske preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešame a odložíme bokom.

V druhej miske vymiešame maslo a cukor tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme vajíčka a znova premixujeme, kým sa všetko neprepojí.

Pomaly za stáleho miešania pridávame suchú zmes. Nakoniec prilejeme horúcu vodu a kávu a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do pripravenej formy – z jednej dávky by mali vyjsť tri samostatné cestá. Pečieme v rúre asi 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry najprv necháme cestá chladnúť vo forme desať minút, potom ich vyberieme na mriežku vychladnúť úplne.

Medzitým si pripravíme plnku, čerešne a polevu. Do panvice dáme odkôstkované čerešne, likér a cukor. Zmes privedieme k varu, znížime teplotu a necháme za častého miešania variť asi desať minút, kým sa omáčka nezredukuje a čerešne nezostanú mäkké, ale nie rozvarené. Zo zmesi povyberáme čerešne a odložíme ich bokom a omáčkou potrieme chladnúce cestá.

Do misky nalámeme horkú čokoládu. V menšom hrnci povaríme šľahačkovú smotanu a nalejeme ju na čokoládu. Počkáme asi dve minúty a všetko spolu premiešame tak, aby bola poleva úplne hladká a bez hrudiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Krémový syr s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme smotanu a extrakt a opäť premixujeme. Plnka by mala byť hutná, ale roztierateľná.

Na spodné cesto rozotrieme asi polovicu plnky, na ktorú poukladáme čerešne a jemne ich do nej zatlačíme. Na ne položíme druhé cesto a zopakujeme vrstvenie. Nakoniec položíme na vrch aj tretie cesto, ktoré polejeme štedrou dávkou čokoládovej polevy a na vrch poukladáme čerstvé čerešne.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu