Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Jahodové pirôžky, marhule s mandľami, Schwarzwaldská torta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Pečené marhule s mandľami a pistáciami

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 40 g masla, 50 g cukru, šťavu z 1 citrónu, 2 PL mandľových lupienkov, 2 PL nasekaných lúpaných pistácií

Postup: Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovičky a vyberieme z nich kôstky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame to dohladka.

Potom do panvice vhodíme pripravené polovice marhúľ a chvíľku ich zohrievame.

Napokon ovocie posypeme mandľovými lupienkami, nasekanými pistáciami, premiešame a môžeme nadeliť do misiek a podávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pirôžky s jahodovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 1/2 š zmäknutého masla, 120 g krémového syra izbovej teploty, 1 š hladkej múky

Na plnku: 1 š jahôd nakrájaných na kúsky, 1/4 š cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vanilkovým cukrom), kôra z 1/2 citróna, 2 PL kukuričného škrobu, 1 vyšľahané vajíčko

Na ozdobu: šľahačka, zmrzlina alebo práškový cukor

Postup: Mixérom si vymiešame maslo a krémový syr tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme do nej múku a zľahka mixujeme, kým nevznikne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme zachladiť na 30 až 60 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech si vyložíme papierom na pečenie a odložíme na chvíľu bokom.

Podložku na vaľkanie cesta si pomúčime a posypeme práškovým cukrom. Cesto vyberieme z potravinovej fólie a hnetieme ho dovtedy, kým nebude mať hladký povrch. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrubého asi pol centimetra. Z neho potom vykrajujeme okrúhlou formičkou s priemerom asi 7 centimetrov čo najviac menších kruhov. Malo by ich vyjsť asi 12.

Skryť Vypnúť reklamu

V menšej miske premiešame nakrájané jahody s cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a kukuričným škrobom. Vzniknutou zmesou plníme kúsky cesta tak, že plnku položíme na jednu polovicu kruhu a druhou polovicou ho zhora prekryjeme, aby vznikla kapsa. Vidličkou popritláčame okraje, aby sa konce cesta spojili a do prostriedku ňou urobíme dierky, aby mala kam unikať para.

Hotové pirôžky poukladáme na pripravený plech, potrieme ich zvrchu vyšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme asi 30 až 35 minút, alebo až kým nebudú koláčiky zlatohnedé. Podávame so zmrzlinou a šľahačkou, posypané práškovým cukrom.

Schwarzwaldská torta

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 š hladkej múky, 2/3 š a 3 PL kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL jedlej sódy, štipku soli, 2 š cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 gréckeho jogurtu, 1/2 š roztopeného a vychladeného masla, 2/3 a 3 PL horúcej vody, 1 ČL instantnej kávy alebo rozmiešanej v horúcej vode, 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy

Skryť Vypnúť reklamu

Na plnku: 500 g krémového syra, 6 až 8 PL práškového cukru, 2/3 s a 3 PL šľahačkovej smotany, vanilkový extrakt

Na čerešne: 500 g odkôstkovaných čerešní, 1/2 š čerešňového likéru, 1/2 š cukru

Na čokoládovú polevu: 100 g horkej čokolády. 1/2 š šľahačkovej smotany, čerstvé čerešne na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Vo veľkej miske preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešame a odložíme bokom.

V druhej miske vymiešame maslo a cukor tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme vajíčka a znova premixujeme, kým sa všetko neprepojí.

Pomaly za stáleho miešania pridávame suchú zmes. Nakoniec prilejeme horúcu vodu a kávu a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do pripravenej formy – z jednej dávky by mali vyjsť tri samostatné cestá. Pečieme v rúre asi 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry najprv necháme cestá chladnúť vo forme desať minút, potom ich vyberieme na mriežku vychladnúť úplne.

Medzitým si pripravíme plnku, čerešne a polevu. Do panvice dáme odkôstkované čerešne, likér a cukor. Zmes privedieme k varu, znížime teplotu a necháme za častého miešania variť asi desať minút, kým sa omáčka nezredukuje a čerešne nezostanú mäkké, ale nie rozvarené. Zo zmesi povyberáme čerešne a odložíme ich bokom a omáčkou potrieme chladnúce cestá.

Do misky nalámeme horkú čokoládu. V menšom hrnci povaríme šľahačkovú smotanu a nalejeme ju na čokoládu. Počkáme asi dve minúty a všetko spolu premiešame tak, aby bola poleva úplne hladká a bez hrudiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Krémový syr s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme smotanu a extrakt a opäť premixujeme. Plnka by mala byť hutná, ale roztierateľná.

Na spodné cesto rozotrieme asi polovicu plnky, na ktorú poukladáme čerešne a jemne ich do nej zatlačíme. Na ne položíme druhé cesto a zopakujeme vrstvenie. Nakoniec položíme na vrch aj tretie cesto, ktoré polejeme štedrou dávkou čokoládovej polevy a na vrch poukladáme čerstvé čerešne.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 573
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 315
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 632
  4. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 168
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 044
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 750
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 544
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 508
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 440
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 339
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košické rozprávkové Vianoce čakajú tohto roku viaceré zmeny

Účinkujúcich nahradí rádio, nebudú ani stánky s občerstvením.

Na adventnom venci sa prvá svieca rozsvieti 29. novembra.

Meteorológovia varujú pred hmlou i poľadovicou

SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa, trvajú rôzne.

Ilustračné.

Do Humenného chce prísť investor. Poslanci majú obavy

Firma plánuje preinvestovať vyše 12,5 milióna eur a zamestnať do 160 ľudí.

Priemyselný park Guttmanovo v Humennom.

Pri bitke odrezal súperovi časť nosa. Hrozí mu 15-ročné väzenie

Ku konfliktu medzi dvoma mužmi došlo vo Veľkom Šariši.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Opatrne s tou demisiou

Matovič zasa siahol po atómovom kufríku.

Peter Tkačenko
Autorská strana Samuela Marca

Privítajte Petra Pellegriniho, náhradného človeka (píše Samo Marec)

Môžete Pellegriniho vyhnať zo Smeru, ale nemôžete Smer vyhnať z Pellegriniho.

Peter Pellegrini.

Akcia Babylon: NAKA zadržala aj exšéfa kontrarozviedky SIS

Zadržaní čelia obvineniu pre pokračovací obzvlášť závažný zločin vydierania.

Ilustračná fotografia.
Cynická obluda

Matovičova paradigma

Keby žil v ére Edisona, tak sa hádže o zem a vyhráža až kým by sme nemali ústavný zákon o svietení petrolejkami.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop