Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Jahodové pirôžky, marhule s mandľami, Schwarzwaldská torta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené marhule s mandľami a pistáciami

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 40 g masla, 50 g cukru, šťavu z 1 citrónu, 2 PL mandľových lupienkov, 2 PL nasekaných lúpaných pistácií

Postup: Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovičky a vyberieme z nich kôstky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame to dohladka.

Potom do panvice vhodíme pripravené polovice marhúľ a chvíľku ich zohrievame.

Napokon ovocie posypeme mandľovými lupienkami, nasekanými pistáciami, premiešame a môžeme nadeliť do misiek a podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pirôžky s jahodovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 1/2 š zmäknutého masla, 120 g krémového syra izbovej teploty, 1 š hladkej múky

Na plnku: 1 š jahôd nakrájaných na kúsky, 1/4 š cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vanilkovým cukrom), kôra z 1/2 citróna, 2 PL kukuričného škrobu, 1 vyšľahané vajíčko

Na ozdobu: šľahačka, zmrzlina alebo práškový cukor

Postup: Mixérom si vymiešame maslo a krémový syr tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme do nej múku a zľahka mixujeme, kým nevznikne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme zachladiť na 30 až 60 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech si vyložíme papierom na pečenie a odložíme na chvíľu bokom.

Podložku na vaľkanie cesta si pomúčime a posypeme práškovým cukrom. Cesto vyberieme z potravinovej fólie a hnetieme ho dovtedy, kým nebude mať hladký povrch. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrubého asi pol centimetra. Z neho potom vykrajujeme okrúhlou formičkou s priemerom asi 7 centimetrov čo najviac menších kruhov. Malo by ich vyjsť asi 12.

SkryťVypnúť reklamu

V menšej miske premiešame nakrájané jahody s cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a kukuričným škrobom. Vzniknutou zmesou plníme kúsky cesta tak, že plnku položíme na jednu polovicu kruhu a druhou polovicou ho zhora prekryjeme, aby vznikla kapsa. Vidličkou popritláčame okraje, aby sa konce cesta spojili a do prostriedku ňou urobíme dierky, aby mala kam unikať para.

Hotové pirôžky poukladáme na pripravený plech, potrieme ich zvrchu vyšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme asi 30 až 35 minút, alebo až kým nebudú koláčiky zlatohnedé. Podávame so zmrzlinou a šľahačkou, posypané práškovým cukrom.

Schwarzwaldská torta

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 š hladkej múky, 2/3 š a 3 PL kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL jedlej sódy, štipku soli, 2 š cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 gréckeho jogurtu, 1/2 š roztopeného a vychladeného masla, 2/3 a 3 PL horúcej vody, 1 ČL instantnej kávy alebo rozmiešanej v horúcej vode, 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku: 500 g krémového syra, 6 až 8 PL práškového cukru, 2/3 s a 3 PL šľahačkovej smotany, vanilkový extrakt

Na čerešne: 500 g odkôstkovaných čerešní, 1/2 š čerešňového likéru, 1/2 š cukru

Na čokoládovú polevu: 100 g horkej čokolády. 1/2 š šľahačkovej smotany, čerstvé čerešne na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Vo veľkej miske preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešame a odložíme bokom.

V druhej miske vymiešame maslo a cukor tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme vajíčka a znova premixujeme, kým sa všetko neprepojí.

Pomaly za stáleho miešania pridávame suchú zmes. Nakoniec prilejeme horúcu vodu a kávu a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do pripravenej formy – z jednej dávky by mali vyjsť tri samostatné cestá. Pečieme v rúre asi 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry najprv necháme cestá chladnúť vo forme desať minút, potom ich vyberieme na mriežku vychladnúť úplne.

Medzitým si pripravíme plnku, čerešne a polevu. Do panvice dáme odkôstkované čerešne, likér a cukor. Zmes privedieme k varu, znížime teplotu a necháme za častého miešania variť asi desať minút, kým sa omáčka nezredukuje a čerešne nezostanú mäkké, ale nie rozvarené. Zo zmesi povyberáme čerešne a odložíme ich bokom a omáčkou potrieme chladnúce cestá.

Do misky nalámeme horkú čokoládu. V menšom hrnci povaríme šľahačkovú smotanu a nalejeme ju na čokoládu. Počkáme asi dve minúty a všetko spolu premiešame tak, aby bola poleva úplne hladká a bez hrudiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Krémový syr s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme smotanu a extrakt a opäť premixujeme. Plnka by mala byť hutná, ale roztierateľná.

Na spodné cesto rozotrieme asi polovicu plnky, na ktorú poukladáme čerešne a jemne ich do nej zatlačíme. Na ne položíme druhé cesto a zopakujeme vrstvenie. Nakoniec položíme na vrch aj tretie cesto, ktoré polejeme štedrou dávkou čokoládovej polevy a na vrch poukladáme čerstvé čerešne.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  3. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  4. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  7. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  1. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  2. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  3. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  4. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe
  6. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  7. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  8. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 212
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 569
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 087
  4. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 7 747
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 359
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 133
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 992
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 967
  1. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  2. Peter Hroško: Prečo si sami sabotujeme vlastné šťastie
  3. Štefan Šturdzík: Pán Zurian nehanbíte sa za svojich podriadených ?
  4. Ján Otčenáš: Konsolidácia z pohľadu kopáča
  5. Monika Albertiová: Nomen omen: Fiala, Fico a Orbán. Mená, ktoré hovoria o osude krajín. Prečo Česko bohatne a Slovensko s Maďarskom stráca dych
  6. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho
  7. Jaroslav Liptak: Aká je budúcnosť digitálnej meny?
  8. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 050
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 951
  3. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 17 150
  4. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 10 092
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 7 252
  6. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 443
  7. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 6 337
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 059
  1. Věra Tepličková: Demokrati sociálni a ich nápad genitálny
  2. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  3. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  4. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  5. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  6. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  7. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  8. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu