Korzár logo Korzár
Pondelok, 9. december, 2019 | Meniny má Izabela

Pečieme s Korzárom: Jahodové pirôžky, marhule s mandľami, Schwarzwaldská torta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené marhule s mandľami a pistáciami

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 40 g masla, 50 g cukru, šťavu z 1 citrónu, 2 PL mandľových lupienkov, 2 PL nasekaných lúpaných pistácií

Postup: Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovičky a vyberieme z nich kôstky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame to dohladka.

Potom do panvice vhodíme pripravené polovice marhúľ a chvíľku ich zohrievame.

Napokon ovocie posypeme mandľovými lupienkami, nasekanými pistáciami, premiešame a môžeme nadeliť do misiek a podávať.

Pirôžky s jahodovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 1/2 š zmäknutého masla, 120 g krémového syra izbovej teploty, 1 š hladkej múky

Na plnku: 1 š jahôd nakrájaných na kúsky, 1/4 š cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vanilkovým cukrom), kôra z 1/2 citróna, 2 PL kukuričného škrobu, 1 vyšľahané vajíčko

Na ozdobu: šľahačka, zmrzlina alebo práškový cukor

Postup: Mixérom si vymiešame maslo a krémový syr tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme do nej múku a zľahka mixujeme, kým nevznikne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme zachladiť na 30 až 60 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech si vyložíme papierom na pečenie a odložíme na chvíľu bokom.

Podložku na vaľkanie cesta si pomúčime a posypeme práškovým cukrom. Cesto vyberieme z potravinovej fólie a hnetieme ho dovtedy, kým nebude mať hladký povrch. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrubého asi pol centimetra. Z neho potom vykrajujeme okrúhlou formičkou s priemerom asi 7 centimetrov čo najviac menších kruhov. Malo by ich vyjsť asi 12.

V menšej miske premiešame nakrájané jahody s cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a kukuričným škrobom. Vzniknutou zmesou plníme kúsky cesta tak, že plnku položíme na jednu polovicu kruhu a druhou polovicou ho zhora prekryjeme, aby vznikla kapsa. Vidličkou popritláčame okraje, aby sa konce cesta spojili a do prostriedku ňou urobíme dierky, aby mala kam unikať para.

Hotové pirôžky poukladáme na pripravený plech, potrieme ich zvrchu vyšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme asi 30 až 35 minút, alebo až kým nebudú koláčiky zlatohnedé. Podávame so zmrzlinou a šľahačkou, posypané práškovým cukrom.

Schwarzwaldská torta

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 š hladkej múky, 2/3 š a 3 PL kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL jedlej sódy, štipku soli, 2 š cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 gréckeho jogurtu, 1/2 š roztopeného a vychladeného masla, 2/3 a 3 PL horúcej vody, 1 ČL instantnej kávy alebo rozmiešanej v horúcej vode, 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy

Na plnku: 500 g krémového syra, 6 až 8 PL práškového cukru, 2/3 s a 3 PL šľahačkovej smotany, vanilkový extrakt

Na čerešne: 500 g odkôstkovaných čerešní, 1/2 š čerešňového likéru, 1/2 š cukru

Na čokoládovú polevu: 100 g horkej čokolády. 1/2 š šľahačkovej smotany, čerstvé čerešne na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Vo veľkej miske preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešame a odložíme bokom.

V druhej miske vymiešame maslo a cukor tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme vajíčka a znova premixujeme, kým sa všetko neprepojí.

Pomaly za stáleho miešania pridávame suchú zmes. Nakoniec prilejeme horúcu vodu a kávu a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do pripravenej formy – z jednej dávky by mali vyjsť tri samostatné cestá. Pečieme v rúre asi 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry najprv necháme cestá chladnúť vo forme desať minút, potom ich vyberieme na mriežku vychladnúť úplne.

Medzitým si pripravíme plnku, čerešne a polevu. Do panvice dáme odkôstkované čerešne, likér a cukor. Zmes privedieme k varu, znížime teplotu a necháme za častého miešania variť asi desať minút, kým sa omáčka nezredukuje a čerešne nezostanú mäkké, ale nie rozvarené. Zo zmesi povyberáme čerešne a odložíme ich bokom a omáčkou potrieme chladnúce cestá.

Do misky nalámeme horkú čokoládu. V menšom hrnci povaríme šľahačkovú smotanu a nalejeme ju na čokoládu. Počkáme asi dve minúty a všetko spolu premiešame tak, aby bola poleva úplne hladká a bez hrudiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Krémový syr s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme smotanu a extrakt a opäť premixujeme. Plnka by mala byť hutná, ale roztierateľná.

Na spodné cesto rozotrieme asi polovicu plnky, na ktorú poukladáme čerešne a jemne ich do nej zatlačíme. Na ne položíme druhé cesto a zopakujeme vrstvenie. Nakoniec položíme na vrch aj tretie cesto, ktoré polejeme štedrou dávkou čokoládovej polevy a na vrch poukladáme čerstvé čerešne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deti potrebujú na Vianoce rodinu. Drahé dary ju nenahradia
  2. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  3. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  5. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  8. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  9. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  10. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  1. Čo znamená spomalenie hospodárskeho rastu pre Slovensko?
  2. Deti potrebujú na Vianoce rodinu. Drahé dary ju nenahradia
  3. Zálohovanie PET fliaš je úspech, stopka výrubom bola prioritou
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  5. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  6. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  7. Tipy na darčeky z Tokaja...
  8. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  9. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  10. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 15 032
  2. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 12 029
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 11 668
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 9 598
  5. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 8 746
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 8 582
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 316
  8. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 7 765
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 7 079
  10. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 6 799

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Ingrid zo zhoreného bloku: Ľudia sú úžasní, pomáhajú

Tŕpla, kým sa podarilo zachrániť jej 75-ročnú mamu mrznúcu na balkóne.

Poškodená bytovka, búrať sa budú minimálne tri vrchné poschodia.
Poškodenú bytovku zrejme začnú búrať čo najskôr, keďže ohrozuje okolie.

Rozpočet Košíc lepia úvermi, zvýšením daní i rezervou

Vedenie mesta tvrdí, že za to môžu sociálne balíčky vládnej koalície.

Vedenie mesta čaká búrlivá rozprava o mestskom rozpočte.

Košickí starostovia sa chystajú kúriť, svietiť a prepúšťať

Ihnát pripomenul, že finančná komisia neodporučila schváliť mestský rozpočet.

Osud mestského rozpočtu majú v rukách aj poslanci, ktorí sú zároveň starostami. Ako zahlasujú?

Hlavné správy zo Sme.sk

Poškodenú bytovku zrejme začnú búrať čo najskôr, keďže ohrozuje okolie.
Stĺpček Petra Schutza

Exodus rozumu z NAKA dosiahol level Sýria

U Lučanského zrejme pravá ruka nevie, čo robí ľavá.

Komentátor SME Peter Schutz.
Dobré ráno

Denný podcast: Zabil otca, ktorý týral celú rodinu

Čo hovorí príbeh Dávida o domácom násilí.

Podcast Dobré Ráno

V Bratislave zomrel ďalší cudzinec, zrejme po bitke

Polícia pátra po neznámom páchateľovi.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop