Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Jahodové pirôžky, marhule s mandľami, Schwarzwaldská torta

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečené marhule s mandľami a pistáciami

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 40 g masla, 50 g cukru, šťavu z 1 citrónu, 2 PL mandľových lupienkov, 2 PL nasekaných lúpaných pistácií

Postup: Marhule umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovičky a vyberieme z nich kôstky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame to dohladka.

Potom do panvice vhodíme pripravené polovice marhúľ a chvíľku ich zohrievame.

Napokon ovocie posypeme mandľovými lupienkami, nasekanými pistáciami, premiešame a môžeme nadeliť do misiek a podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Pirôžky s jahodovou plnkou

Potrebujeme na cesto: 1/2 š zmäknutého masla, 120 g krémového syra izbovej teploty, 1 š hladkej múky

Na plnku: 1 š jahôd nakrájaných na kúsky, 1/4 š cukru, 1 ČL vanilkového extraktu (dá sa nahradiť vanilkovým cukrom), kôra z 1/2 citróna, 2 PL kukuričného škrobu, 1 vyšľahané vajíčko

Na ozdobu: šľahačka, zmrzlina alebo práškový cukor

Postup: Mixérom si vymiešame maslo a krémový syr tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme do nej múku a zľahka mixujeme, kým nevznikne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme zachladiť na 30 až 60 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Plech si vyložíme papierom na pečenie a odložíme na chvíľu bokom.

Podložku na vaľkanie cesta si pomúčime a posypeme práškovým cukrom. Cesto vyberieme z potravinovej fólie a hnetieme ho dovtedy, kým nebude mať hladký povrch. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrubého asi pol centimetra. Z neho potom vykrajujeme okrúhlou formičkou s priemerom asi 7 centimetrov čo najviac menších kruhov. Malo by ich vyjsť asi 12.

SkryťVypnúť reklamu

V menšej miske premiešame nakrájané jahody s cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a kukuričným škrobom. Vzniknutou zmesou plníme kúsky cesta tak, že plnku položíme na jednu polovicu kruhu a druhou polovicou ho zhora prekryjeme, aby vznikla kapsa. Vidličkou popritláčame okraje, aby sa konce cesta spojili a do prostriedku ňou urobíme dierky, aby mala kam unikať para.

Hotové pirôžky poukladáme na pripravený plech, potrieme ich zvrchu vyšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme asi 30 až 35 minút, alebo až kým nebudú koláčiky zlatohnedé. Podávame so zmrzlinou a šľahačkou, posypané práškovým cukrom.

Schwarzwaldská torta

Potrebujeme na cesto: 2 a 1/2 š hladkej múky, 2/3 š a 3 PL kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL jedlej sódy, štipku soli, 2 š cukru, 2 veľké vajíčka, 1 a 1/3 gréckeho jogurtu, 1/2 š roztopeného a vychladeného masla, 2/3 a 3 PL horúcej vody, 1 ČL instantnej kávy alebo rozmiešanej v horúcej vode, 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku: 500 g krémového syra, 6 až 8 PL práškového cukru, 2/3 s a 3 PL šľahačkovej smotany, vanilkový extrakt

Na čerešne: 500 g odkôstkovaných čerešní, 1/2 š čerešňového likéru, 1/2 š cukru

Na čokoládovú polevu: 100 g horkej čokolády. 1/2 š šľahačkovej smotany, čerstvé čerešne na vrch

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Vo veľkej miske preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešame a odložíme bokom.

V druhej miske vymiešame maslo a cukor tak, aby bola zmes nadýchaná. Pridáme vajíčka a znova premixujeme, kým sa všetko neprepojí.

Pomaly za stáleho miešania pridávame suchú zmes. Nakoniec prilejeme horúcu vodu a kávu a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme do pripravenej formy – z jednej dávky by mali vyjsť tri samostatné cestá. Pečieme v rúre asi 25 až 30 minút. Po vytiahnutí z rúry najprv necháme cestá chladnúť vo forme desať minút, potom ich vyberieme na mriežku vychladnúť úplne.

Medzitým si pripravíme plnku, čerešne a polevu. Do panvice dáme odkôstkované čerešne, likér a cukor. Zmes privedieme k varu, znížime teplotu a necháme za častého miešania variť asi desať minút, kým sa omáčka nezredukuje a čerešne nezostanú mäkké, ale nie rozvarené. Zo zmesi povyberáme čerešne a odložíme ich bokom a omáčkou potrieme chladnúce cestá.

Do misky nalámeme horkú čokoládu. V menšom hrnci povaríme šľahačkovú smotanu a nalejeme ju na čokoládu. Počkáme asi dve minúty a všetko spolu premiešame tak, aby bola poleva úplne hladká a bez hrudiek. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Krémový syr s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme smotanu a extrakt a opäť premixujeme. Plnka by mala byť hutná, ale roztierateľná.

Na spodné cesto rozotrieme asi polovicu plnky, na ktorú poukladáme čerešne a jemne ich do nej zatlačíme. Na ne položíme druhé cesto a zopakujeme vrstvenie. Nakoniec položíme na vrch aj tretie cesto, ktoré polejeme štedrou dávkou čokoládovej polevy a na vrch poukladáme čerstvé čerešne.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  1. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  2. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  3. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  4. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  5. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  6. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 14 281
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 5 805
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 020
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 461
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 3 061
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 250
  7. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 172
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 009
  1. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu!
  2. Jaroslav Liptak: Fico nie je Slovensko: Prečo premiér blokuje sankcie, ktoré sme ako krajina nikdy neodmietli
  3. Michal Porubän: Kamoši s RuZZkým režimom na Slovensku - Matúš Zataj Rusko
  4. Martin Fronk: Kráľ maďarského pera zo Sklabinej: Kálmán Mikszáth, na ktorého sme doma skoro zabudli
  5. Zuzana Valachovičová: David Nicholls – Tu a teraz
  6. Irena Šimuneková: Liptov – Važec a Važecká jaskyňa
  7. Radovan Čipka: Nemoderne, nedemokraticky, nekresťansky, ale aspoň s Ficom
  8. Jozef Huljak: Washington verzus Brusel. Dva svety v boji o vzácne zeminy.
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 607
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 436
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 145
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 281
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 260
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 069
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 564
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 525
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu!
  2. Jaroslav Liptak: Fico nie je Slovensko: Prečo premiér blokuje sankcie, ktoré sme ako krajina nikdy neodmietli
  3. Michal Porubän: Kamoši s RuZZkým režimom na Slovensku - Matúš Zataj Rusko
  4. Martin Fronk: Kráľ maďarského pera zo Sklabinej: Kálmán Mikszáth, na ktorého sme doma skoro zabudli
  5. Zuzana Valachovičová: David Nicholls – Tu a teraz
  6. Irena Šimuneková: Liptov – Važec a Važecká jaskyňa
  7. Radovan Čipka: Nemoderne, nedemokraticky, nekresťansky, ale aspoň s Ficom
  8. Jozef Huljak: Washington verzus Brusel. Dva svety v boji o vzácne zeminy.
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 607
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 436
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 145
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 281
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 260
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 069
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 564
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 525
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu