Grilovaná zelenina so syrom
Potrebujeme: biele papriky, paradajky, väčšie šampiňóny, balkánsky syr, syr s modrou plesňou, 4 PL strúhanky, 4 plátky slaniny, olivový olej
Postup: Zeleninu umyte, paprikám odrežte vršok a opatrne vyrežte jadrovník. Z paradajok odkrojte vrchnú štvrtinu aj so stopkou, vydlabte vnútro, ktoré rozkrájajte na menšie kusy. Polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s balkánskym syrom, pofŕkajte olivovým olejom a naplňte do paprík. Druhú polovicu paradajkovej dužiny zmiešajte s rozdrobeným plesňovým syrom, pokvapkajte olejom a naplňte do paradajok. Šampiňóny nakrojte cez nožičku smerom ku klobúčiku, tak, aby držali pokope a neprekrojili ste ich úplne. Do rezu vložte plátok slaniny a pokvapkajte olivovým olejom. Zeleninu uložte na grilovaciu misku a ugrilujte do mäkka, približne 15 minút.
Losos na bylinkách
Potrebujeme: filety lososa, veľký pór, 3 menšie cibule, čerstvé vetvičky rozmarínu, vetvičky tymianu, bobkové listy, olivový olej, 2 PL citrónovej šťavy, soľ
Postup: Na mriežku z grilu rozložte bylinky tak, aby ste vytvorili „podušku“ na položenie ryby.
Na bylinky na bylinky položte plátky lososa, pomedzi rybu naukladajte na väčšie kúsky nakrájaný pór a cibuľu a všetko potrite zmesou soli, oleja a citrónovej šťavy. Grilujte pomaly 20 minút za stáleho potierania šťavou. Hotového lososa servírujte s grilovanou cibuľou, pórom a kúskami čerstvého chleba.
Vínové jablká so škoricou
Potrebujeme: väčšie jablká, citrón, 1 PL masla, 2 PL cukru, 2 PL medu, 1 PL mletej škorice, 100 ml červeného vína
Postup: Z jabĺk odstráňte šupku a jadrovníky. Nakrájajte ich na kolieska a naukladajte do hliníkovej misy na grilovanie. Posypte ich cukrom, škoricou, zalejte medom, vínom, citrónovou šťavou a grilujte niekoľko minút. Ak sa už vytvorí karamel a všetka šťava sa odparí, pridajte plátok masla a dopečte ich do požadovanej mäkkosti. Servírujte horúce.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.