Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Ruské zemiakové buchty, briošky s makom, syrové žemle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Ruské buchty so zemiakmi

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 1 droždie, 200 g masla, 3 vajcia, ½ hrnčeka kr. cukru, 250 ml kefíru alebo mlieka. Na náplň: 5 zemiakov, 250 ml mlieka, 1 cibuľu, 1 PL oleja, 3 PL kyslej smotany, strúhaný syr, 1 vajíčko na potretie

Postup: Do trošky teplého kefíru alebo mlieka dáme malú lyžičku cukru, droždie a trochu múky. Zamiešame necháme vzísť kvások.

Zatiaľ vo veľkej mise zmiešame zvyšnú múku, cukor a soľ, potom pridáme vajce, zvyšok kefíru či mlieka, roztopené maslo a kvások. Spracujeme pevné a hladké cesto, ktoré potom necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ak sa nám zvýšili varené zemiaky z iného jedla, pokojne ich môžeme využiť.

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme mlieko a vymiešame. Na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k zemiakom a dobre ich osolíme a okoreníme.

Keď už nám cesto nabralo poriadny objem, môžeme ho vybrať z misky na dosku, ešte ho trochu prehnetieme a potom z neho odlamujeme kúsky veľké asi ako tenisová loptička, ktoré trochu vyformujeme a poukladáme na plech. Každú guľku zatlačíme, aby vznikol priestor na náplň, a tak na každý koláčik dáme trochu zemiakovej náplne, potrieme ju kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a ešte ich necháme aspoň 15 minút kysnúť. Napokon koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Po vybratí z rúry ich ešte potrieme rozpusteným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Parmezánové žemličky

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, 1 vajce, 30 g masla, nastrúhaný parmezán, nastrúhaný čedar, lyžičku cukru, lyžičku soli

Postup: Začneme prípravou kvásku – trochu mlieka zohrejeme a zmiešame ho s cukrom a namrveným droždím. Keď nám kvások narastie, dáme ho do misky spolu s múkou, soľou, zvyšným mliekom, vajcom a parmezánom.

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Potom cesto vyberieme na dosku, vytvarujeme ho do valčeka, z ktorého potom budeme odkrajovať guľky s priemerom asi 3 cm. Každú trochu rozpučíme, dáme na ňu nastrúhaný čedar, ktorý do nej akoby zabalíme a znovu vytvarujeme guľky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť a upečieme pri teplote 180 stupňov. Keď už začnú mať zlatistú farbu, posypeme ich zvyšným čedarom a dopečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Makové briošky

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL krupicového cukru, 1 vrecúško sušeného droždia, lyžičku soli, cca 350 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: V miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Uprostred urobíme jamku a do nej prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s roztopeným a vychladnutým maslom. Spracujeme mäkké cesto.

Hnetieme ho aspoň 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom veľkú misu potrieme rozpusteným maslom, dáme do nej cesto a pootáčame ho tak, aby bolo nakoniec celé pokryté maslom. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým poriadne nenarastie.

Potom cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku, ešte ho asi 3 minúty premiesime a potom ho podelíme na rovnaké kúsky, ktoré spracujeme do guľatého tvaru. Poukladáme ich na maslom vymastený plech v dostatočnom odstupe, aby mali kde rásť a ešte ich necháme trochu kysnúť.

Zatiaľ si vyšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme ním povrch briošiek. Posypeme ich makom a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 411
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 235
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 949
  4. Po Slovensku na motorke 6 606
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 446
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 544
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 350
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 441
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop