Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Ruské zemiakové buchty, briošky s makom, syrové žemle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Ruské buchty so zemiakmi

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 1 droždie, 200 g masla, 3 vajcia, ½ hrnčeka kr. cukru, 250 ml kefíru alebo mlieka. Na náplň: 5 zemiakov, 250 ml mlieka, 1 cibuľu, 1 PL oleja, 3 PL kyslej smotany, strúhaný syr, 1 vajíčko na potretie

Postup: Do trošky teplého kefíru alebo mlieka dáme malú lyžičku cukru, droždie a trochu múky. Zamiešame necháme vzísť kvások.

Zatiaľ vo veľkej mise zmiešame zvyšnú múku, cukor a soľ, potom pridáme vajce, zvyšok kefíru či mlieka, roztopené maslo a kvások. Spracujeme pevné a hladké cesto, ktoré potom necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ak sa nám zvýšili varené zemiaky z iného jedla, pokojne ich môžeme využiť.

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme mlieko a vymiešame. Na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k zemiakom a dobre ich osolíme a okoreníme.

Keď už nám cesto nabralo poriadny objem, môžeme ho vybrať z misky na dosku, ešte ho trochu prehnetieme a potom z neho odlamujeme kúsky veľké asi ako tenisová loptička, ktoré trochu vyformujeme a poukladáme na plech. Každú guľku zatlačíme, aby vznikol priestor na náplň, a tak na každý koláčik dáme trochu zemiakovej náplne, potrieme ju kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a ešte ich necháme aspoň 15 minút kysnúť. Napokon koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Po vybratí z rúry ich ešte potrieme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Parmezánové žemličky

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, 1 vajce, 30 g masla, nastrúhaný parmezán, nastrúhaný čedar, lyžičku cukru, lyžičku soli

Postup: Začneme prípravou kvásku – trochu mlieka zohrejeme a zmiešame ho s cukrom a namrveným droždím. Keď nám kvások narastie, dáme ho do misky spolu s múkou, soľou, zvyšným mliekom, vajcom a parmezánom.

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Potom cesto vyberieme na dosku, vytvarujeme ho do valčeka, z ktorého potom budeme odkrajovať guľky s priemerom asi 3 cm. Každú trochu rozpučíme, dáme na ňu nastrúhaný čedar, ktorý do nej akoby zabalíme a znovu vytvarujeme guľky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť a upečieme pri teplote 180 stupňov. Keď už začnú mať zlatistú farbu, posypeme ich zvyšným čedarom a dopečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Makové briošky

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL krupicového cukru, 1 vrecúško sušeného droždia, lyžičku soli, cca 350 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: V miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Uprostred urobíme jamku a do nej prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s roztopeným a vychladnutým maslom. Spracujeme mäkké cesto.

Hnetieme ho aspoň 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom veľkú misu potrieme rozpusteným maslom, dáme do nej cesto a pootáčame ho tak, aby bolo nakoniec celé pokryté maslom. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým poriadne nenarastie.

Potom cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku, ešte ho asi 3 minúty premiesime a potom ho podelíme na rovnaké kúsky, ktoré spracujeme do guľatého tvaru. Poukladáme ich na maslom vymastený plech v dostatočnom odstupe, aby mali kde rásť a ešte ich necháme trochu kysnúť.

Zatiaľ si vyšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme ním povrch briošiek. Posypeme ich makom a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 938
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 517
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 312
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 794
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner s obhajcom Michalom Mandzákom.

V máji 2023 Kočnera oslobodili a Zsuzsovú odsúdili.


4
Slovenskí hokejisti v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji 2025.

Fínsko dnes zdolalo Slovensko v skupine A na MS v hokeji 2025. Pozrite si priebeh, výsledok, tabuľku a góly.


a 1 ďalší
Gustáv Murín, šéf Slovenského literárneho centra, vyvolal na festivale Svet knihy Praha medzinárodný škandál. Riaditeľ festivali Radovan Auer napísal ministerke kultúry, aby ho už do Česka neposielala.

Murín by nemal reprezentovať spisovateľov ani len v stánku pre zlacnené knihy.


5
Maskovaný gang v Bratislave.

Počet zadržaných nemusí byť konečný.


32

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu