Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. september, 2022 | Meniny má Michal, Michaela

Pečieme s Korzárom: Ruské zemiakové buchty, briošky s makom, syrové žemle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Ruské buchty so zemiakmi

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 1 droždie, 200 g masla, 3 vajcia, ½ hrnčeka kr. cukru, 250 ml kefíru alebo mlieka. Na náplň: 5 zemiakov, 250 ml mlieka, 1 cibuľu, 1 PL oleja, 3 PL kyslej smotany, strúhaný syr, 1 vajíčko na potretie

Postup: Do trošky teplého kefíru alebo mlieka dáme malú lyžičku cukru, droždie a trochu múky. Zamiešame necháme vzísť kvások.

Zatiaľ vo veľkej mise zmiešame zvyšnú múku, cukor a soľ, potom pridáme vajce, zvyšok kefíru či mlieka, roztopené maslo a kvások. Spracujeme pevné a hladké cesto, ktoré potom necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ak sa nám zvýšili varené zemiaky z iného jedla, pokojne ich môžeme využiť.

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme mlieko a vymiešame. Na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k zemiakom a dobre ich osolíme a okoreníme.

Keď už nám cesto nabralo poriadny objem, môžeme ho vybrať z misky na dosku, ešte ho trochu prehnetieme a potom z neho odlamujeme kúsky veľké asi ako tenisová loptička, ktoré trochu vyformujeme a poukladáme na plech. Každú guľku zatlačíme, aby vznikol priestor na náplň, a tak na každý koláčik dáme trochu zemiakovej náplne, potrieme ju kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a ešte ich necháme aspoň 15 minút kysnúť. Napokon koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Po vybratí z rúry ich ešte potrieme rozpusteným maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Parmezánové žemličky

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, 1 vajce, 30 g masla, nastrúhaný parmezán, nastrúhaný čedar, lyžičku cukru, lyžičku soli

Postup: Začneme prípravou kvásku – trochu mlieka zohrejeme a zmiešame ho s cukrom a namrveným droždím. Keď nám kvások narastie, dáme ho do misky spolu s múkou, soľou, zvyšným mliekom, vajcom a parmezánom.

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Potom cesto vyberieme na dosku, vytvarujeme ho do valčeka, z ktorého potom budeme odkrajovať guľky s priemerom asi 3 cm. Každú trochu rozpučíme, dáme na ňu nastrúhaný čedar, ktorý do nej akoby zabalíme a znovu vytvarujeme guľky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť a upečieme pri teplote 180 stupňov. Keď už začnú mať zlatistú farbu, posypeme ich zvyšným čedarom a dopečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Makové briošky

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL krupicového cukru, 1 vrecúško sušeného droždia, lyžičku soli, cca 350 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: V miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Uprostred urobíme jamku a do nej prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s roztopeným a vychladnutým maslom. Spracujeme mäkké cesto.

Hnetieme ho aspoň 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom veľkú misu potrieme rozpusteným maslom, dáme do nej cesto a pootáčame ho tak, aby bolo nakoniec celé pokryté maslom. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým poriadne nenarastie.

Potom cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku, ešte ho asi 3 minúty premiesime a potom ho podelíme na rovnaké kúsky, ktoré spracujeme do guľatého tvaru. Poukladáme ich na maslom vymastený plech v dostatočnom odstupe, aby mali kde rásť a ešte ich necháme trochu kysnúť.

Zatiaľ si vyšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme ním povrch briošiek. Posypeme ich makom a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  5. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  1. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  3. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  4. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  5. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  6. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 596
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 293
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 112
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 713
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 289
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 591
  7. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 2 467
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 451

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Vízie televízie. Inscenácie na obrazovke boli aj kompromisom
  2. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  3. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  4. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  7. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  8. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 957
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 685
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 363
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 472
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 248
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 929
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
  8. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Vízie televízie. Inscenácie na obrazovke boli aj kompromisom
  2. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  3. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  4. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  7. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  8. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 957
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 685
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 363
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 472
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 248
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 929
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
  8. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu