Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Pečieme s Korzárom: Ruské zemiakové buchty, briošky s makom, syrové žemle

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Ruské buchty so zemiakmi

Potrebujeme na cesto: 600 g hladkej múky, 1 droždie, 200 g masla, 3 vajcia, ½ hrnčeka kr. cukru, 250 ml kefíru alebo mlieka. Na náplň: 5 zemiakov, 250 ml mlieka, 1 cibuľu, 1 PL oleja, 3 PL kyslej smotany, strúhaný syr, 1 vajíčko na potretie

Postup: Do trošky teplého kefíru alebo mlieka dáme malú lyžičku cukru, droždie a trochu múky. Zamiešame necháme vzísť kvások.

Zatiaľ vo veľkej mise zmiešame zvyšnú múku, cukor a soľ, potom pridáme vajce, zvyšok kefíru či mlieka, roztopené maslo a kvások. Spracujeme pevné a hladké cesto, ktoré potom necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Ak sa nám zvýšili varené zemiaky z iného jedla, pokojne ich môžeme využiť.

Uvarené zemiaky popučíme, pridáme mlieko a vymiešame. Na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k zemiakom a dobre ich osolíme a okoreníme.

Keď už nám cesto nabralo poriadny objem, môžeme ho vybrať z misky na dosku, ešte ho trochu prehnetieme a potom z neho odlamujeme kúsky veľké asi ako tenisová loptička, ktoré trochu vyformujeme a poukladáme na plech. Každú guľku zatlačíme, aby vznikol priestor na náplň, a tak na každý koláčik dáme trochu zemiakovej náplne, potrieme ju kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a ešte ich necháme aspoň 15 minút kysnúť. Napokon koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme. Po vybratí z rúry ich ešte potrieme rozpusteným maslom.

Parmezánové žemličky

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 1 droždie, 200 ml mlieka, 1 vajce, 30 g masla, nastrúhaný parmezán, nastrúhaný čedar, lyžičku cukru, lyžičku soli

Postup: Začneme prípravou kvásku – trochu mlieka zohrejeme a zmiešame ho s cukrom a namrveným droždím. Keď nám kvások narastie, dáme ho do misky spolu s múkou, soľou, zvyšným mliekom, vajcom a parmezánom.

Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Potom cesto vyberieme na dosku, vytvarujeme ho do valčeka, z ktorého potom budeme odkrajovať guľky s priemerom asi 3 cm. Každú trochu rozpučíme, dáme na ňu nastrúhaný čedar, ktorý do nej akoby zabalíme a znovu vytvarujeme guľky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť a upečieme pri teplote 180 stupňov. Keď už začnú mať zlatistú farbu, posypeme ich zvyšným čedarom a dopečieme.

Makové briošky

Potrebujeme: 500 g chlebovej múky, 1 PL krupicového cukru, 1 vrecúško sušeného droždia, lyžičku soli, cca 350 ml vlažnej vody, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, 1 PL mlieka, mak na posypanie

Postup: V miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Uprostred urobíme jamku a do nej prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s roztopeným a vychladnutým maslom. Spracujeme mäkké cesto.

Hnetieme ho aspoň 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Potom veľkú misu potrieme rozpusteným maslom, dáme do nej cesto a pootáčame ho tak, aby bolo nakoniec celé pokryté maslom. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým poriadne nenarastie.

Potom cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku, ešte ho asi 3 minúty premiesime a potom ho podelíme na rovnaké kúsky, ktoré spracujeme do guľatého tvaru. Poukladáme ich na maslom vymastený plech v dostatočnom odstupe, aby mali kde rásť a ešte ich necháme trochu kysnúť.

Zatiaľ si vyšľaháme žĺtok s mliekom a potrieme ním povrch briošiek. Posypeme ich makom a upečieme v stredne vyhriatej rúre.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop