Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom dánske jedlá: fašírky Frikadeller, sladký chlieb, zemiakový šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko stále žije hokejom, hoci naši reprezentanti do štvrťfinále nepostúpili. A tak trochu hokejovo je naladený aj náš receptár, pretože vám prinášame špeciality, ktoré pochádzajú z krajín našich hokejových súperov. A keďže zajtra nás čaká posledný zápas šampionátu s Dánskom, tentoraz si môžeme navariť typické jedlá tejto krajiny.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Wienerbrød

V preklade to síce znamená viedenský chlieb, no ide o dánsku sladkú dobrotu, po anglicky nazývanú „danish pastry“, ktorej základom je nadýchané maslové cesto. Pečivo vraj vzniklo v roku 1850, kedy štrajkovali zamestnanci pekární, a tak ich majitelia nahradili pekármi zo zahraničia. Boli medzi nimi aj Rakúšania, ktorí napiekli túto dobrotu a tá sa najskôr uchytila v Dánsku a potom aj v iných krajinách. Cesto zvykne mať tie najrôznejšie tvary a vo vnútri býva naplnené džemom, pudingom, alebo marcipánom a poliate čokoládou alebo cukrovou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme na cesto: 500 g polohrubej výberovej múky, ¼ litra mlieka, kocku droždia, 60 g cukru, 2 vajcia, 250 g masla, štipku soli

Postup: Do trošky vlažného mlieka nadrobíme droždie, pridáme 4 PL múky, zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misky zatiaľ preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajcia, asi 2 PL masla, zvyšok vlažného mlieka a kvások. Vypracujeme cesto, zakryjeme ho a necháme asi 2 hodiny kysnúť.

Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Maslo, ktoré nesmie byť veľmi mäkké tiež pomúčime a rozvaľkáme ho tak, ako len pôjde a preložíme ho na pripravené cesto. Maslo doň zabalíme ako obálku, potom ho rozvaľkáme a postup môžeme ešte niekoľkokrát zopakovať. Potom ho môžeme znovu rozvaľkať, naplniť a urobiť závin, alebo ho rozdelíme na menšie bochníky, ktoré tiež naplníme podľa vlastnej chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Dánsky zemiakový šalát

Potrebujeme: zemiaky varný typ A, 1 malú cibuľu, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, 2 PL majonézy, 2 ČL karí korenia, 2 ČL cukru, cca 2 PL nasekanej pažítky, soľ, korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a keď budú mäkké, ochladíme ich, očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nastrúhame, pridáme k nej smotanu, majonézu, karí, cukor a pažítku. Pripravíme si tak omáčku, ktorou polejeme uvarené zemiaky. Šalát osolíme, okoreníme a pred samotným podávaním necháme vychladnúť.

Frikadeller – mäsové fašírky

Potrebujeme: ½ kg mletého bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 1 cibuľu, 1 dcl mlieka, olej, hladkú múku

Postup: Mäso osolíme a asi tri minúty ho premiešavame. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, vajce, mlieko a korenie a opäť dobre premiešame, aby nám vznikla hladká mäsová hmota. Namočíme si ruky a tvarujeme z nich guľky, ktoré potom prstom trochu sploštíme a vypražíme ich na horúcom oleji. Keď už sú fašírky z oboch strán opečené do zlatohneda, pridáme do panvice trochu hladkej múky, podlejeme trochu vody, potom mäso vyberieme a jedlo je pripravené.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 361
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 013
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 996
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 177
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 958
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 661
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 047
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 915
  9. Po Slovensku na motorke 5 446
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 890
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop