Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom dánske jedlá: fašírky Frikadeller, sladký chlieb, zemiakový šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko stále žije hokejom, hoci naši reprezentanti do štvrťfinále nepostúpili. A tak trochu hokejovo je naladený aj náš receptár, pretože vám prinášame špeciality, ktoré pochádzajú z krajín našich hokejových súperov. A keďže zajtra nás čaká posledný zápas šampionátu s Dánskom, tentoraz si môžeme navariť typické jedlá tejto krajiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Wienerbrød

V preklade to síce znamená viedenský chlieb, no ide o dánsku sladkú dobrotu, po anglicky nazývanú „danish pastry“, ktorej základom je nadýchané maslové cesto. Pečivo vraj vzniklo v roku 1850, kedy štrajkovali zamestnanci pekární, a tak ich majitelia nahradili pekármi zo zahraničia. Boli medzi nimi aj Rakúšania, ktorí napiekli túto dobrotu a tá sa najskôr uchytila v Dánsku a potom aj v iných krajinách. Cesto zvykne mať tie najrôznejšie tvary a vo vnútri býva naplnené džemom, pudingom, alebo marcipánom a poliate čokoládou alebo cukrovou polevou.

Potrebujeme na cesto: 500 g polohrubej výberovej múky, ¼ litra mlieka, kocku droždia, 60 g cukru, 2 vajcia, 250 g masla, štipku soli

Postup: Do trošky vlažného mlieka nadrobíme droždie, pridáme 4 PL múky, zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misky zatiaľ preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajcia, asi 2 PL masla, zvyšok vlažného mlieka a kvások. Vypracujeme cesto, zakryjeme ho a necháme asi 2 hodiny kysnúť.

Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Maslo, ktoré nesmie byť veľmi mäkké tiež pomúčime a rozvaľkáme ho tak, ako len pôjde a preložíme ho na pripravené cesto. Maslo doň zabalíme ako obálku, potom ho rozvaľkáme a postup môžeme ešte niekoľkokrát zopakovať. Potom ho môžeme znovu rozvaľkať, naplniť a urobiť závin, alebo ho rozdelíme na menšie bochníky, ktoré tiež naplníme podľa vlastnej chuti.

Dánsky zemiakový šalát

Potrebujeme: zemiaky varný typ A, 1 malú cibuľu, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, 2 PL majonézy, 2 ČL karí korenia, 2 ČL cukru, cca 2 PL nasekanej pažítky, soľ, korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a keď budú mäkké, ochladíme ich, očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nastrúhame, pridáme k nej smotanu, majonézu, karí, cukor a pažítku. Pripravíme si tak omáčku, ktorou polejeme uvarené zemiaky. Šalát osolíme, okoreníme a pred samotným podávaním necháme vychladnúť.

Frikadeller – mäsové fašírky

Potrebujeme: ½ kg mletého bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 1 cibuľu, 1 dcl mlieka, olej, hladkú múku

Postup: Mäso osolíme a asi tri minúty ho premiešavame. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, vajce, mlieko a korenie a opäť dobre premiešame, aby nám vznikla hladká mäsová hmota. Namočíme si ruky a tvarujeme z nich guľky, ktoré potom prstom trochu sploštíme a vypražíme ich na horúcom oleji. Keď už sú fašírky z oboch strán opečené do zlatohneda, pridáme do panvice trochu hladkej múky, podlejeme trochu vody, potom mäso vyberieme a jedlo je pripravené.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 810
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 922
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 456
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 470
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 427
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 050
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 382
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop