Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom dánske jedlá: fašírky Frikadeller, sladký chlieb, zemiakový šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko stále žije hokejom, hoci naši reprezentanti do štvrťfinále nepostúpili. A tak trochu hokejovo je naladený aj náš receptár, pretože vám prinášame špeciality, ktoré pochádzajú z krajín našich hokejových súperov. A keďže zajtra nás čaká posledný zápas šampionátu s Dánskom, tentoraz si môžeme navariť typické jedlá tejto krajiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Wienerbrød

V preklade to síce znamená viedenský chlieb, no ide o dánsku sladkú dobrotu, po anglicky nazývanú „danish pastry“, ktorej základom je nadýchané maslové cesto. Pečivo vraj vzniklo v roku 1850, kedy štrajkovali zamestnanci pekární, a tak ich majitelia nahradili pekármi zo zahraničia. Boli medzi nimi aj Rakúšania, ktorí napiekli túto dobrotu a tá sa najskôr uchytila v Dánsku a potom aj v iných krajinách. Cesto zvykne mať tie najrôznejšie tvary a vo vnútri býva naplnené džemom, pudingom, alebo marcipánom a poliate čokoládou alebo cukrovou polevou.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme na cesto: 500 g polohrubej výberovej múky, ¼ litra mlieka, kocku droždia, 60 g cukru, 2 vajcia, 250 g masla, štipku soli

Postup: Do trošky vlažného mlieka nadrobíme droždie, pridáme 4 PL múky, zamiešame a necháme vzísť kvások. Do misky zatiaľ preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, vajcia, asi 2 PL masla, zvyšok vlažného mlieka a kvások. Vypracujeme cesto, zakryjeme ho a necháme asi 2 hodiny kysnúť.

Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Maslo, ktoré nesmie byť veľmi mäkké tiež pomúčime a rozvaľkáme ho tak, ako len pôjde a preložíme ho na pripravené cesto. Maslo doň zabalíme ako obálku, potom ho rozvaľkáme a postup môžeme ešte niekoľkokrát zopakovať. Potom ho môžeme znovu rozvaľkať, naplniť a urobiť závin, alebo ho rozdelíme na menšie bochníky, ktoré tiež naplníme podľa vlastnej chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Dánsky zemiakový šalát

Potrebujeme: zemiaky varný typ A, 1 malú cibuľu, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, 2 PL majonézy, 2 ČL karí korenia, 2 ČL cukru, cca 2 PL nasekanej pažítky, soľ, korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a keď budú mäkké, ochladíme ich, očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nastrúhame, pridáme k nej smotanu, majonézu, karí, cukor a pažítku. Pripravíme si tak omáčku, ktorou polejeme uvarené zemiaky. Šalát osolíme, okoreníme a pred samotným podávaním necháme vychladnúť.

Frikadeller – mäsové fašírky

Potrebujeme: ½ kg mletého bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 1 cibuľu, 1 dcl mlieka, olej, hladkú múku

Postup: Mäso osolíme a asi tri minúty ho premiešavame. Potom pridáme pokrájanú cibuľu, vajce, mlieko a korenie a opäť dobre premiešame, aby nám vznikla hladká mäsová hmota. Namočíme si ruky a tvarujeme z nich guľky, ktoré potom prstom trochu sploštíme a vypražíme ich na horúcom oleji. Keď už sú fašírky z oboch strán opečené do zlatohneda, pridáme do panvice trochu hladkej múky, podlejeme trochu vody, potom mäso vyberieme a jedlo je pripravené.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 931
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 639
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 213
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 116
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 788
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 620
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu