Jarná príroda nám ponúka množstvo zelených darov, ktoré sa dajú využiť v kuchyni a pripravíte si z nich chutné jarné menu. A navyše môžu po veľkonočnom prejedaní sa pôsobiť ako skvelá očista.
Šťaveľ
Je to liečivá bylina, ktorá má kyslejšiu chuť. Zbierajú sa mladé zelené listy, ktoré majú kopijovitý tvar. Šťaveľ obsahuje množstvo prospešných látok ako kyselinu šťaveľovú, bielkoviny, vlákninu, sacharidy, tuk, vitamíny A, B, C, E, K, draslík, horčík, vápnik, síru, sodík, fosfor, betakarotén, chlorofyl, aminokyseliny, omega 3, omega 6 mastné kyseliny. Podporuje obranyschopnosť organizmu, trávenie a chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, podporuje prečistenie tráviaceho traktu a zmierňuje aj bolesť, upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku.
Skorocel
Skorocel kopijovitý patrí medzi rastliny, ktoré sú známe hojivými účinkami, dobre však poslúži aj pri príprave jedál. Mladé listy skorocelu pridávame do paradajkových šalátov a do šalátu z chuťovo menej výraznej zeleniny, je pikantne horkastý. Zaujímavo doplní jarné zeleninové polievky. Nerozkvitnuté úbory podusené na masle chutia trochu ako šampiňóny.
Šťaveľový prívarok
Potrebujeme: 300 g šťaveľa, 3 zemiaky, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 0,5 l mlieka, 1 PL olivový olej, soľ, čierne mleté korenie, sušenú majoránku, kôpor, červenú sladkú papriku. varené vajíčka
Postup: Umyjeme šťaveľ a pokrájame ho na menšie kúsky. Cibuľu očistíme a pokrájame na menšie kúsky a orestujeme ju na oleji. Pridáme k nej šťaveľ a necháme dusiť 5 minút. Potom prilejeme mlieko, soľ, kôpor, majoránku, čierne korenie, sladkú papriku, pretlačený cesnak, na jemno postrúhaný zemiak a na miernom ohni varíme 10 minút.
Vyprážané skorocelové listy
Mladé listy skorocelu dôkladne umyjeme, trochu osolíme a ešte vlhké obalíme v múke, vajíčku a v strúhanke. Smažíme v oleji.
Ďalšou alternatívou je, že listy osušíme, obalíme v cestíčku (pivné, vínne, syrové alebo len vajcia s múkou) a vysmažíme.
Zemiakový šalát so šťaveľom
Potrebujeme: zemiaky na šalát, asi 2 hrste lístkov šťaveľa, kyslé uhorky, vajíčka, olivový olej, soľ, korenie, mladú jarnú cibuľku
Potrebujeme: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť a potom ich nakrájame na hrubšie kolieska do misky. Pridáme nakrájanú cibuľku, nasekané lístky šťaveľa a asi dve uhorky. Šalát osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Na záver pridáme vajíčka uvarené natvrdo a môžeme podávať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.