Šunka vo vínovej omáčke
Potrebujeme: údenú šunku vcelku, 2 cibule, 5 guľôčok nového korenia, 1 PL octu, olej, hladkú múku, mäsový vývar, 1 dl bieleho vína, 100 ml smotany, 1 pór, petržlenovú vňať
Postup: Do hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, čerstvo rozdrvené nové korenie, ocot, 3 lyžice vody a všetko spolu povaríme, kým sa trochu tekutina neodparí.
Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom, chvíľu povaríme a potom pridáme víno a cibuľovú zmes. Osolíme a okoreníme podľa chuti a precedíme. Tento nálev zmiešame so smotanou.
Šunku nakrájame na hrubšie plátky, nasucho ich z oboch strán opečieme a poukladáme do jemne vymazaného pekáča. Polejeme ich omáčkou a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút.
Vyberieme ich z rúry, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a na tenučké kolieska nakrájaným pórom.
Údené mäso s orechovou perinkou
Potrebujeme: 1 kg vykosteného údeného mäsa, 2 cibule, 1 mrkvu, polovicu póru, mäsový vývar, 2 bobkové listy, 1 ČL mletého nového korenia, čierne celé korenie, jalovec, 500 g zemiakov, 2 vajcia, 80 g posekaných vlašských orechov, 50 g nasekaných tekvicových semienok, soľ, biele korenie, štipku kajenského korenia, muškátový oriešok
Postup: Mäso dáme do pekáča, pridáme k nemu očistenú a pokrájanú zeleninu, bobkový list, nové korenie, jalovec a celé korenie.
Podlejeme vývarom, prikryjeme a pečieme asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.
Surové zemiaky nahrubo nastrúhame, vytlačíme z nich vodu a dáme do misky. Pridáme k nim vajíčko, tekvicové semienka a orechy. Osolíme, okoreníme kajenským korením, bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Premiešame a zmes rovnomerne navrstvíme na predpečené mäso. Dobre pritlačíme a dáme piecť ešte na ďalších 15 – 20 minút.
Výpek prepasírujeme, aby sa doň dostali chute pečenej zeleniny, v prípade potreby dosolíme a dokoreníme a podávame s nakrájaným mäsom.
Kuracia roláda s údeným
Potrebujeme: 1 vykostené kurča, 150 g údeného syra, 1-2 žemle (alebo iné pečivo), 1 vajíčko, 1 stredne veľkú cibuľu, petržlenovú vňať, mlieko, olej, soľ, rascu, mleté čierne korenie
Postup: Údené mäso nakrájame na maličké kúsky a orestujeme ho spolu s cibuľou na troche oleja. Potom k nemu pridáme na malé kúsky nakrájané pečivo, nasekanú petržlenovú vňať, vajíčko, soľ, korenie a toľko mlieka, aby nám vznikla primerane hustá zmes.
Vykostené kurča rozprestrieme, potrieme ho touto údenou plnkou, zrolujeme, dobre previažeme, aby sa nerozpadlo a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.