Viedenské veľkonočné kurča
Potrebujeme: 1 kurča, 60 g masla, 1 cibuľu, soľ. Na plnku: 150 g hydinovej pečene, maslo, 2 cibule, 3 vajíčka, 150 g strúhanky, 2 PL sladkej smotany, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie
Postup: Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme nakrájanú hydinovú pečeň. Pražíme ju asi 7-10 minút, potom ju necháme vychladnúť. Studenú pečeň nasekáme nadrobno, pridáme strúhanku, žĺtky, smotanu, petržlenovú vňať, soľ, korenie. Všetko dobre premiešame a napokon zľahka pridáme sneh z bielkov.
Touto zmesou naplníme umyté, osušené a osolené kurča. Zašijeme ho a dáme do pekáča. Roztopíme maslo a dobre ním kurča popolievame. Podlejeme vodou a upečieme.
Hovädzia chrenová roláda
Potrebujeme: 1 veľký plát zadného hovädzieho mäsa, 400 g chrenu, 125 g masla, 200 ml smotany, 2 PL hladkej múky, 1 cibuľu, soľ
Postup: Mäso vcelku rozprestrieme na dosku, naklepeme ho a osolíme. Do misky dáme nastrúhaný čerstvý chren a zmiešame ho s maslom. Natrieme ním mäso, zvinieme ho ako roládu a dobre previažeme niťou.
V pekáči na masle opražíme narezanú cibuľu, dáme k nej hovädzí závin, podlejeme ho vodou a dáme piecť do rúry. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, výpek zahustíme trochou múky, ktorú zmiešame so smotanou a omáčku podávame k mäsu, ktoré chutí teplé i studené.
Voňavé jahňacie pliecko
Potrebujeme: jahňacie pliecko, 2 PL medu, 2 strúčiky cesnaku, olej, maslo, biele víno, kyslú smotanu, mleté čierne korenie, tymian
Postup: Med trochu zohrejeme a pridáme doň pretlačený cesnak. Necháme ho chvíľu povariť a potom ním potrieme jahňacie mäso.
Okoreníme ho, osolíme a dáme do vymasteného pekáča. Podlejeme vodou a dáme piecť. Pliecko priebežne prelievame výpekom a pečieme asi 50 minút. Potom na mäso poukladáme plátky masla, podlejeme ho bielym vínom, posypeme tymianom a necháme zapiecť dozlatista.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.