Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Polievka z haluškovej vody, černicová čili koža, cviklový hummus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne

Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z haluškovej vody

Potrebujeme: vodu po uvarení halušiek, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 4 ružičky karfiolu, 2 zemiaky, soľ, biele mleté korenie, petržlenovú vňať.

Postup: Do vody, ktorá zostane po uvarení halušiek, dáme nasekané ružičky karfiolu, prípadne aj brokolice, na kolieska nakrájanú mrkvu, nadrobno narezanú cibuľu a na jemno nastrúhané zemiaky. Varíme, kým nie je mrkva mäkká. Dochutíme soľou (ak treba), bielym mletým korením. Na tanieri posypeme sekanou vňaťou.

Hummus z cvikly s kozím syrom

Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovaného cíceru (pokojne vymeňte aj za doma uvarený), šťava z 1/2 citróna, 2 uvarené cvikly, strúčik cesnaku, 1 PL sezamovej pasty tahini, soľ a mleté čierne korenie.

Na podávanie: kozí syr, rukola, chlieb

Postup: Zliaty a prepláchnutý cícer, cviklu, cesnak, citrónovú šťavu a tahini rozmixujeme do hladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Hotový hummus natrieme na chlieb, posypeme rozdrobeným kozím syrom a ozdobíme rukolou.

Černicová čili koža

Potrebujeme: 680 g rozmrazených černíc, 1/3 š kryštálového cukru, 2 čili papričky odstopkované a nahrubo pokrájané, štipka soli, 2 ČL citrónovej šťavy

Postup: Rúru si zahrejeme na 80 °C a plochý veľký plech si vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do kuchynského robota dáme černice, čili papričky, cukor a soľ a vymixujeme dohladka. Zmes precedíme cez jemné sitko do menšieho hrnca tak, aby v sitku zostali len kôstky.

Pyré v hrnci zahrievame za stáleho miešania na strednom ohni, kým nezačne pri krajoch bublať. Plameň stíšime na minimum a necháme mierne vrieť asi 20 minút, kým omáčka nestuhne. Následne odstránime z plameňa a vmiešame citrónovú šťavu.

Opatrne nalejeme černicovú omáčku na plech v tenkej vrstve tak, aby sme nechali voľný priestor asi 2 cm od okrajov. Vnútro nie je nutné zalievať celé, stačí vyliať omáčku na podložku alebo papier v cik-cakovitom pohybe a potom stierkou natenko rozotrieť. Plech vložíme do rúry a pečieme dovtedy, kým koža nebude na dotyk jemne lepkavá, ale prsty už nezanechajú na jej povrchu otlačok. Môže to trvať 4 – 7 hodín. Potom plech vyberie z rúry a necháme na kovovej mriežke úplne vychladnúť.

Silikónovú podložku alebo papier na pečenie z plechu vyberieme a odstránime z ovocnej vrstvy. Kožu následne zrolujeme a nakrájame na menšie kúsky. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe 2 týždne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop