Korzár logo Korzár
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Polievka z haluškovej vody, černicová čili koža, cviklový hummus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z haluškovej vody

Potrebujeme: vodu po uvarení halušiek, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 4 ružičky karfiolu, 2 zemiaky, soľ, biele mleté korenie, petržlenovú vňať.

Postup: Do vody, ktorá zostane po uvarení halušiek, dáme nasekané ružičky karfiolu, prípadne aj brokolice, na kolieska nakrájanú mrkvu, nadrobno narezanú cibuľu a na jemno nastrúhané zemiaky. Varíme, kým nie je mrkva mäkká. Dochutíme soľou (ak treba), bielym mletým korením. Na tanieri posypeme sekanou vňaťou.

Hummus z cvikly s kozím syrom

Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovaného cíceru (pokojne vymeňte aj za doma uvarený), šťava z 1/2 citróna, 2 uvarené cvikly, strúčik cesnaku, 1 PL sezamovej pasty tahini, soľ a mleté čierne korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Na podávanie: kozí syr, rukola, chlieb

Postup: Zliaty a prepláchnutý cícer, cviklu, cesnak, citrónovú šťavu a tahini rozmixujeme do hladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Hotový hummus natrieme na chlieb, posypeme rozdrobeným kozím syrom a ozdobíme rukolou.

Černicová čili koža

Potrebujeme: 680 g rozmrazených černíc, 1/3 š kryštálového cukru, 2 čili papričky odstopkované a nahrubo pokrájané, štipka soli, 2 ČL citrónovej šťavy

Postup: Rúru si zahrejeme na 80 °C a plochý veľký plech si vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do kuchynského robota dáme černice, čili papričky, cukor a soľ a vymixujeme dohladka. Zmes precedíme cez jemné sitko do menšieho hrnca tak, aby v sitku zostali len kôstky.

Pyré v hrnci zahrievame za stáleho miešania na strednom ohni, kým nezačne pri krajoch bublať. Plameň stíšime na minimum a necháme mierne vrieť asi 20 minút, kým omáčka nestuhne. Následne odstránime z plameňa a vmiešame citrónovú šťavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Opatrne nalejeme černicovú omáčku na plech v tenkej vrstve tak, aby sme nechali voľný priestor asi 2 cm od okrajov. Vnútro nie je nutné zalievať celé, stačí vyliať omáčku na podložku alebo papier v cik-cakovitom pohybe a potom stierkou natenko rozotrieť. Plech vložíme do rúry a pečieme dovtedy, kým koža nebude na dotyk jemne lepkavá, ale prsty už nezanechajú na jej povrchu otlačok. Môže to trvať 4 – 7 hodín. Potom plech vyberie z rúry a necháme na kovovej mriežke úplne vychladnúť.

Silikónovú podložku alebo papier na pečenie z plechu vyberieme a odstránime z ovocnej vrstvy. Kožu následne zrolujeme a nakrájame na menšie kúsky. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe 2 týždne.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 666
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 725
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 175
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 582
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 207
  6. Po Slovensku na motorke 6 272
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 287
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 013
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 922
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 055
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


41m
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


31m
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop