Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Polievka z haluškovej vody, černicová čili koža, cviklový hummus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne

Polievka z haluškovej vody

Potrebujeme: vodu po uvarení halušiek, 2 mrkvy, 1 cibuľa, 4 ružičky karfiolu, 2 zemiaky, soľ, biele mleté korenie, petržlenovú vňať.

Postup: Do vody, ktorá zostane po uvarení halušiek, dáme nasekané ružičky karfiolu, prípadne aj brokolice, na kolieska nakrájanú mrkvu, nadrobno narezanú cibuľu a na jemno nastrúhané zemiaky. Varíme, kým nie je mrkva mäkká. Dochutíme soľou (ak treba), bielym mletým korením. Na tanieri posypeme sekanou vňaťou.

Hummus z cvikly s kozím syrom

Potrebujeme: 1 plechovku sterilizovaného cíceru (pokojne vymeňte aj za doma uvarený), šťava z 1/2 citróna, 2 uvarené cvikly, strúčik cesnaku, 1 PL sezamovej pasty tahini, soľ a mleté čierne korenie.

Na podávanie: kozí syr, rukola, chlieb

Postup: Zliaty a prepláchnutý cícer, cviklu, cesnak, citrónovú šťavu a tahini rozmixujeme do hladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Hotový hummus natrieme na chlieb, posypeme rozdrobeným kozím syrom a ozdobíme rukolou.

Černicová čili koža

Potrebujeme: 680 g rozmrazených černíc, 1/3 š kryštálového cukru, 2 čili papričky odstopkované a nahrubo pokrájané, štipka soli, 2 ČL citrónovej šťavy

Postup: Rúru si zahrejeme na 80 °C a plochý veľký plech si vystelieme silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Do kuchynského robota dáme černice, čili papričky, cukor a soľ a vymixujeme dohladka. Zmes precedíme cez jemné sitko do menšieho hrnca tak, aby v sitku zostali len kôstky.

Pyré v hrnci zahrievame za stáleho miešania na strednom ohni, kým nezačne pri krajoch bublať. Plameň stíšime na minimum a necháme mierne vrieť asi 20 minút, kým omáčka nestuhne. Následne odstránime z plameňa a vmiešame citrónovú šťavu.

Opatrne nalejeme černicovú omáčku na plech v tenkej vrstve tak, aby sme nechali voľný priestor asi 2 cm od okrajov. Vnútro nie je nutné zalievať celé, stačí vyliať omáčku na podložku alebo papier v cik-cakovitom pohybe a potom stierkou natenko rozotrieť. Plech vložíme do rúry a pečieme dovtedy, kým koža nebude na dotyk jemne lepkavá, ale prsty už nezanechajú na jej povrchu otlačok. Môže to trvať 4 – 7 hodín. Potom plech vyberie z rúry a necháme na kovovej mriežke úplne vychladnúť.

Silikónovú podložku alebo papier na pečenie z plechu vyberieme a odstránime z ovocnej vrstvy. Kožu následne zrolujeme a nakrájame na menšie kúsky. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe 2 týždne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 19 131
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 11 792
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 973
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 090
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 820
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 748
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 675
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 175
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 453
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 399

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si svätenie jedál v Dóme svätej Alžbety

Tradičný obrad si nenechali ujsť stovky ľudí.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Zranenú ženu previezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Opozícia prestáva vidieť rozdiel medzi Kollárom a Kotlebom (píše Marek Maďarič)

Vyháňať za okraj každého, kto sa mi nepodobá, nemá nič s demokraciou.

Boris Kollár.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Lučanský je pokračovaním Gašpara (týždeň podľa Schutza)

Koalícia ďalej pracuje na únose Slovenska na východ.

Prezident policajného zboru generál Milan Lučanský a vpravo ministerka vnútra Denisa Saková.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop