Jablkové kurča
Potrebujeme: 1 väčšie kurča, soľ, rascu, 1 PL masla, hladkú múku, 4 – 5 menších jabĺk, 500 ml čierneho piva.
Postup: Kurča umyjeme, osušíme a dobre posolíme. Jablká bez jadrovníkov dáme do kurčaťa, pospypeme ho rascou a uložíme do pekáča. Podlejeme a prikryté pečieme asi 20 minút. Kurča podlejeme pivom, opäť ho prikryjeme a pečieme domäkka. Raz alebo dvakrát ho otočíme, aby sa rovnomerne upieklo. Keď je mäkké, pridáme do šťavy maslo a zahustíme ju hladkou múkou. Odkryté dopečieme dozlatista.
Kuriatko s pancettou
Potrebujeme: kurča, soľ, mleté čierne korenie, strúhanku, estragón, polovicu červenej cibule, plátky pancetty, maslo, olivový olej
Postup: Z kurčaťa môžeme vyrezať chrbticu, mäso roztvoriť a trochu dlaňou zatlačiť naplocho a potom ho plniť, no môže zostať aj nevykostené, len musíme rukou dobre uvoľniť kožu od mäsa.
Zo všetkých strán ho osolíme a okoreníme. V miske zmiešame strúhanku, estragón, nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájanú pancettu a roztopené maslo. Vytvoríme plnku, ktorú osolíme aj okoreníme a ju napcháme medzi kožu a mäso. Dáme kurča do pekáča, pokvapkáme ho olivovým olejom a upečieme dozlatista.
Kura na citrónoch
Potrebujeme: kurča, olivový olej, čerstvé oregano, tymian a bazalku, 4 citróny, 5 strúčikov cesnaku, soľ a mleté čierne korenie
Postup: Kura umyjeme a zo všetkých strán aj zvnútra ho dobre osolíme, koreníme a potrieme olivovým olejom. Dovnútra dáme poriadnu hrsť čerstvých nasekaných byliniek a dáme ho do pekáča. Okolo kuraťa poukladáme na polovice prekrojené citróny a nelúpané strúčiky cesnaku. Môžeme tam pridať aj zvyšky byliniek, všetko pokvapkáme olivovým olejom a pečieme, kým nezíska chrumkavú kôrku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.