Brusnicovo-syrová nátierka s karamelizovanou cibuľkou
Potrebujeme: Na syrovú nátierku: 225 g nízkotučného krémového syra izbovej teploty, 110 g syra s modrou plesňou, 1 š 1 najemno nastrúhaného cheddaru,
Na karamelizovanú cibuľku: 2 ČL rastlinného oleja, 1 stredná sladká cibuľka, nakrájaná, 1 ČL kryštálového cukru,
Na brusnicovú zmes: 1 š čerstvých alebo mrazených brusníc, 1/4 š kryštálového cukru, 1/4 š vody, 1 PL balzamikového octu
Postup: V stredne veľkej miske si dohladka vymiešame krémový syr a syr s modrou plesňou. Potom pridáme nastrúhaný cheddar a opäť dobre premiešame. Celú syrovú nátierku necháme v chladničke asi 1 hodinu. Medzitým si skaramelizujeme cibuľku. Olej zahrejeme vo veľkej nepriľnavej panvici na miernom plameni, pridáme nakrájanú cibuľku a miešame asi 2 – 4 minúty, kým nezmäkne. Plameň stíšime na minimum a vmiešame 1 ČL cukru. Za občasného miešania pražíme cibuľku ešte asi 10 – 12 minút do zlatista. Hotovú cibuľku premiestnime do menšej nádoby a do tej istej použitej panvice pridáme brusnice, vodu a 1/4 š cukru. Na strednom plameni povaríme za občasného miešania asi 5 minút, alebo kým brusnice nezačnú praskať a zmes nezhustne. Potom vmiešame balzamikový ocot a skaramelizovanú cibuľku a ešte chvíľku povaríme. Brusnicovo-cibuľkovú zmes rozotrieme na syrovú nátierku. Podávame s hriankami alebo krekrami.
Bylinková kešu nátierka
Potrebujeme: 1 š nepražených nesolených kešu orieškov, 1/4 š vody, 2 PL lahôdkového droždia, 2 PL citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, pretlačený alebo nakrájaný na jemno, 1/2 ČL údenej papriky, 1 PL čerstvého kôpru, 1 PL pažítky, soľ a mleté čierne korenie na dochucovanie, trocha sójovej omáčky (voliteľné ale odporúčané)
Postup: Vodu vo veľkom hrnci privedieme k varu. Hneď potom ju odstránime z plameňa a pridáme kešu orechy. Necháme ich vo vode asi pol hodiny, aby zmäkli, hneď potom ich zlejeme a prepláchneme. Do mixéra alebo kuchynského robota pridáme všetky suroviny okrem byliniek a mixujeme na vysokom výkone dohladka. Keď je zmes príliš tuhá, pridávame počas mixovania vodu po 1 ČL dovtedy, kým nemá nátierka správnu konzistenciu. Nakoniec do nej vmiešame bylinky a pokvapkáme sóojovou omáčkou. Podávame s krekrami alebo čerstvou zeleninou.
Nátierka z údeného lososa
Potrebujeme: 225 g balenie krémového syra, 1/4 š smotany, 1/3 š najemno nakrájanej červenej cibuľky, 1 PL krájaných kapár, 2 ČL nasekaného čerstvého kôpru, 1 ČL chrenu, 180 g pokrájaného údeného lososa
Postup: V stredne veľkej miske zmiešame dohromady krémový syr a smotanu. Pridáme všetky ostatné ingrediencie, dobre vymiešame a necháme v chladničke odstáť aspoň hodinu, aby sa chute prepojili. Servírujeme s bruschettami, hriankami, krekrami alebo zeleninou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.