Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zúžitkujte mrazené zásoby a urobte si cheesecake či sladkú omáčku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cheesecake s malinovým vírom

Potrebujeme na omáčku: 1/2 š mrazených malín, 2 PL vody, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL kukuričného škrobu

Korpus: 2 š rozdrvených grahamových sušienok, 1/2 š rozpusteného masla

Plnka: 750 g zmäknutého krémového syra, 1 š kryštálového cukru, 3 vajíčka izbovej teploty, 1/2 š kyslej smotany, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL citrónovej šťavy

Postup na omáčku: Maliny, vodu, cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob zmiešame v menšom hrnci na strednom plameni. Varíme asi 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do misky a necháme chladiť asi 10 minút. Potom omáčku precedíme cez sito, mali by sa z nej zvýšiť asi 3 polievkové lyžice.

SkryťVypnúť reklamu

Korpus: Rúru si predhrejeme na 160 °C a obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier na dvoch dlhších stranách trocha prevísal. Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a dobre utlačíme na dno formy. Pečieme v rúre 10 minút dozlatista.

Plnka: Mixérom s metličkami vymiešame zmäknutý krémový syr do hladkej konzistencie. Prisypeme cukor a opäť dobre premiešame. Mixér potom prepneme na malé otáčky a po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, šťavu a kôru z citróna. Plnku vylejeme na vrch korpusu a uhladíme vrch.

Malinovú omáčku pridávame po lyžiciach do plnky a špáradlom vytvoríme víry. Formu opäť vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút, kým plnka nestuhne. Po vybratí z rúry necháme koláč chladnúť na kovovej mriežke asi hodinu. Potom vrch formy prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme tuhnúť v chladničke ďalšie dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Koláč môžeme skladovať v chladničke 3 dni alebo v mrazničke 1 mesiac.

Smotanová malinová zmrzlina

Potrebujeme: 850 g rozmrazených malín, 1,5 š smotany na šľahanie, 1,5 š smotany na varenie, semienka z 1/2 struku vanilky alebo 1 ČL vanilkového extraktu, 1 š cukru, 6 vaječných bielok, 1 PL Chambordu alebo iného malinového likéru

Postup: Rozmrazené maliny rozmixujeme a precedíme, aby v pyré nezostali žiadne kôstky. Potom v malej miske zľahka vymiešame vaječné bielka a odložíme bokom. Do hrnca pridáme smotanu na šľahanie aj na varenie a vanilkové semiačka (v prípade použitia vanilkového extraktu ho pridáme až na koniec spolu s malinami) a zahrievame, kým nezačne bublať. Zo smotany odoberieme 1/4 š a za energického miešania prilejeme k vaječným žĺtkom. Potom prilejeme za stáleho miešania ešte 1/2 š smotany. Zmes následne prilejeme do hrnca spolu s ostatnými tekutými surovinami a zahrievame na miernom plameni, kým všetko dobre nezhustne. Nakoniec pridáme malinové pyré a vanilkový extrakt, ak ho chceme použiť a zmes dobre premiešame. Prelejeme do nádoby a necháme v mrazničke cez noc stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Čučoriedková omáčka

Potrebujeme: 3 š mrazených čučoriedok, 1 š vody, 1/2 š cukru, 1,5 PL kukuričného škrobu rozpusteného v 3 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup: Polovicu čučoriedok dáme do malého hrnca spolu s vodou, cukrom a vanilkovým extraktom. Na miernom plameni zahrievame dovtedy, kým zmes nezačne bublať a čučoriedky začnú mäknúť. Pridáme rozpustený kukuričný škrob a celú zmes necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň na minimum a necháme bublať ešte asi 2 alebo 3 minúty, alebo pokým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ak by príliš zhustla, pridávamee po 1 PL vody, kým nezredne. Odstránime z plameňa a pridáme zvyšné čučoriedky. Omáčku môžeme podávať horúcu, ale aj za studena. Perfektne sa hodí na cheesecake, zmrzlinu alebo raňajkovú kašu.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 788
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 861
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 113
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 579
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 738
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 087
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu