Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. september, 2022 | Meniny má Michal, Michaela

Varíme s Korzárom: Zúžitkujte mrazené zásoby a urobte si cheesecake či sladkú omáčku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cheesecake s malinovým vírom

Potrebujeme na omáčku: 1/2 š mrazených malín, 2 PL vody, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL kukuričného škrobu

Korpus: 2 š rozdrvených grahamových sušienok, 1/2 š rozpusteného masla

Plnka: 750 g zmäknutého krémového syra, 1 š kryštálového cukru, 3 vajíčka izbovej teploty, 1/2 š kyslej smotany, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL citrónovej šťavy

Postup na omáčku: Maliny, vodu, cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob zmiešame v menšom hrnci na strednom plameni. Varíme asi 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do misky a necháme chladiť asi 10 minút. Potom omáčku precedíme cez sito, mali by sa z nej zvýšiť asi 3 polievkové lyžice.

SkryťVypnúť reklamu

Korpus: Rúru si predhrejeme na 160 °C a obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier na dvoch dlhších stranách trocha prevísal. Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a dobre utlačíme na dno formy. Pečieme v rúre 10 minút dozlatista.

Plnka: Mixérom s metličkami vymiešame zmäknutý krémový syr do hladkej konzistencie. Prisypeme cukor a opäť dobre premiešame. Mixér potom prepneme na malé otáčky a po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, šťavu a kôru z citróna. Plnku vylejeme na vrch korpusu a uhladíme vrch.

Malinovú omáčku pridávame po lyžiciach do plnky a špáradlom vytvoríme víry. Formu opäť vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút, kým plnka nestuhne. Po vybratí z rúry necháme koláč chladnúť na kovovej mriežke asi hodinu. Potom vrch formy prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme tuhnúť v chladničke ďalšie dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Koláč môžeme skladovať v chladničke 3 dni alebo v mrazničke 1 mesiac.

Smotanová malinová zmrzlina

Potrebujeme: 850 g rozmrazených malín, 1,5 š smotany na šľahanie, 1,5 š smotany na varenie, semienka z 1/2 struku vanilky alebo 1 ČL vanilkového extraktu, 1 š cukru, 6 vaječných bielok, 1 PL Chambordu alebo iného malinového likéru

Postup: Rozmrazené maliny rozmixujeme a precedíme, aby v pyré nezostali žiadne kôstky. Potom v malej miske zľahka vymiešame vaječné bielka a odložíme bokom. Do hrnca pridáme smotanu na šľahanie aj na varenie a vanilkové semiačka (v prípade použitia vanilkového extraktu ho pridáme až na koniec spolu s malinami) a zahrievame, kým nezačne bublať. Zo smotany odoberieme 1/4 š a za energického miešania prilejeme k vaječným žĺtkom. Potom prilejeme za stáleho miešania ešte 1/2 š smotany. Zmes následne prilejeme do hrnca spolu s ostatnými tekutými surovinami a zahrievame na miernom plameni, kým všetko dobre nezhustne. Nakoniec pridáme malinové pyré a vanilkový extrakt, ak ho chceme použiť a zmes dobre premiešame. Prelejeme do nádoby a necháme v mrazničke cez noc stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Čučoriedková omáčka

Potrebujeme: 3 š mrazených čučoriedok, 1 š vody, 1/2 š cukru, 1,5 PL kukuričného škrobu rozpusteného v 3 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup: Polovicu čučoriedok dáme do malého hrnca spolu s vodou, cukrom a vanilkovým extraktom. Na miernom plameni zahrievame dovtedy, kým zmes nezačne bublať a čučoriedky začnú mäknúť. Pridáme rozpustený kukuričný škrob a celú zmes necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň na minimum a necháme bublať ešte asi 2 alebo 3 minúty, alebo pokým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ak by príliš zhustla, pridávamee po 1 PL vody, kým nezredne. Odstránime z plameňa a pridáme zvyšné čučoriedky. Omáčku môžeme podávať horúcu, ale aj za studena. Perfektne sa hodí na cheesecake, zmrzlinu alebo raňajkovú kašu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  5. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  1. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  3. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  4. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  5. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  6. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 625
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 291
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 094
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 709
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 267
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 591
  7. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 2 557
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 443

Blogy SME

  1. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  2. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  4. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  5. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  6. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  7. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  8. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 956
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 643
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 323
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 470
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 242
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 908
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  2. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  4. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  5. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  6. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  7. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  8. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 956
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 643
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 323
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 470
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 242
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 908
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu