Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zúžitkujte mrazené zásoby a urobte si cheesecake či sladkú omáčku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cheesecake s malinovým vírom

Potrebujeme na omáčku: 1/2 š mrazených malín, 2 PL vody, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL kukuričného škrobu

Korpus: 2 š rozdrvených grahamových sušienok, 1/2 š rozpusteného masla

Plnka: 750 g zmäknutého krémového syra, 1 š kryštálového cukru, 3 vajíčka izbovej teploty, 1/2 š kyslej smotany, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL citrónovej šťavy

Postup na omáčku: Maliny, vodu, cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob zmiešame v menšom hrnci na strednom plameni. Varíme asi 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do misky a necháme chladiť asi 10 minút. Potom omáčku precedíme cez sito, mali by sa z nej zvýšiť asi 3 polievkové lyžice.

Skryť Vypnúť reklamu

Korpus: Rúru si predhrejeme na 160 °C a obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier na dvoch dlhších stranách trocha prevísal. Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a dobre utlačíme na dno formy. Pečieme v rúre 10 minút dozlatista.

Plnka: Mixérom s metličkami vymiešame zmäknutý krémový syr do hladkej konzistencie. Prisypeme cukor a opäť dobre premiešame. Mixér potom prepneme na malé otáčky a po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, šťavu a kôru z citróna. Plnku vylejeme na vrch korpusu a uhladíme vrch.

Malinovú omáčku pridávame po lyžiciach do plnky a špáradlom vytvoríme víry. Formu opäť vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút, kým plnka nestuhne. Po vybratí z rúry necháme koláč chladnúť na kovovej mriežke asi hodinu. Potom vrch formy prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme tuhnúť v chladničke ďalšie dve hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Koláč môžeme skladovať v chladničke 3 dni alebo v mrazničke 1 mesiac.

Smotanová malinová zmrzlina

Potrebujeme: 850 g rozmrazených malín, 1,5 š smotany na šľahanie, 1,5 š smotany na varenie, semienka z 1/2 struku vanilky alebo 1 ČL vanilkového extraktu, 1 š cukru, 6 vaječných bielok, 1 PL Chambordu alebo iného malinového likéru

Postup: Rozmrazené maliny rozmixujeme a precedíme, aby v pyré nezostali žiadne kôstky. Potom v malej miske zľahka vymiešame vaječné bielka a odložíme bokom. Do hrnca pridáme smotanu na šľahanie aj na varenie a vanilkové semiačka (v prípade použitia vanilkového extraktu ho pridáme až na koniec spolu s malinami) a zahrievame, kým nezačne bublať. Zo smotany odoberieme 1/4 š a za energického miešania prilejeme k vaječným žĺtkom. Potom prilejeme za stáleho miešania ešte 1/2 š smotany. Zmes následne prilejeme do hrnca spolu s ostatnými tekutými surovinami a zahrievame na miernom plameni, kým všetko dobre nezhustne. Nakoniec pridáme malinové pyré a vanilkový extrakt, ak ho chceme použiť a zmes dobre premiešame. Prelejeme do nádoby a necháme v mrazničke cez noc stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čučoriedková omáčka

Potrebujeme: 3 š mrazených čučoriedok, 1 š vody, 1/2 š cukru, 1,5 PL kukuričného škrobu rozpusteného v 3 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup: Polovicu čučoriedok dáme do malého hrnca spolu s vodou, cukrom a vanilkovým extraktom. Na miernom plameni zahrievame dovtedy, kým zmes nezačne bublať a čučoriedky začnú mäknúť. Pridáme rozpustený kukuričný škrob a celú zmes necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň na minimum a necháme bublať ešte asi 2 alebo 3 minúty, alebo pokým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ak by príliš zhustla, pridávamee po 1 PL vody, kým nezredne. Odstránime z plameňa a pridáme zvyšné čučoriedky. Omáčku môžeme podávať horúcu, ale aj za studena. Perfektne sa hodí na cheesecake, zmrzlinu alebo raňajkovú kašu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 384
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 228
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 941
  4. Po Slovensku na motorke 6 596
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 405
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 569
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 404
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 429
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop