Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Zúžitkujte mrazené zásoby a urobte si cheesecake či sladkú omáčku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cheesecake s malinovým vírom

Potrebujeme na omáčku: 1/2 š mrazených malín, 2 PL vody, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL kukuričného škrobu

Korpus: 2 š rozdrvených grahamových sušienok, 1/2 š rozpusteného masla

Plnka: 750 g zmäknutého krémového syra, 1 š kryštálového cukru, 3 vajíčka izbovej teploty, 1/2 š kyslej smotany, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL citrónovej šťavy

Postup na omáčku: Maliny, vodu, cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob zmiešame v menšom hrnci na strednom plameni. Varíme asi 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Nalejeme do misky a necháme chladiť asi 10 minút. Potom omáčku precedíme cez sito, mali by sa z nej zvýšiť asi 3 polievkové lyžice.

Korpus: Rúru si predhrejeme na 160 °C a obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier na dvoch dlhších stranách trocha prevísal. Rozdrvené sušienky zmiešame s maslom a dobre utlačíme na dno formy. Pečieme v rúre 10 minút dozlatista.

Plnka: Mixérom s metličkami vymiešame zmäknutý krémový syr do hladkej konzistencie. Prisypeme cukor a opäť dobre premiešame. Mixér potom prepneme na malé otáčky a po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, šťavu a kôru z citróna. Plnku vylejeme na vrch korpusu a uhladíme vrch.

Malinovú omáčku pridávame po lyžiciach do plnky a špáradlom vytvoríme víry. Formu opäť vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút, kým plnka nestuhne. Po vybratí z rúry necháme koláč chladnúť na kovovej mriežke asi hodinu. Potom vrch formy prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme tuhnúť v chladničke ďalšie dve hodiny.

Tip: Koláč môžeme skladovať v chladničke 3 dni alebo v mrazničke 1 mesiac.

Smotanová malinová zmrzlina

Potrebujeme: 850 g rozmrazených malín, 1,5 š smotany na šľahanie, 1,5 š smotany na varenie, semienka z 1/2 struku vanilky alebo 1 ČL vanilkového extraktu, 1 š cukru, 6 vaječných bielok, 1 PL Chambordu alebo iného malinového likéru

Postup: Rozmrazené maliny rozmixujeme a precedíme, aby v pyré nezostali žiadne kôstky. Potom v malej miske zľahka vymiešame vaječné bielka a odložíme bokom. Do hrnca pridáme smotanu na šľahanie aj na varenie a vanilkové semiačka (v prípade použitia vanilkového extraktu ho pridáme až na koniec spolu s malinami) a zahrievame, kým nezačne bublať. Zo smotany odoberieme 1/4 š a za energického miešania prilejeme k vaječným žĺtkom. Potom prilejeme za stáleho miešania ešte 1/2 š smotany. Zmes následne prilejeme do hrnca spolu s ostatnými tekutými surovinami a zahrievame na miernom plameni, kým všetko dobre nezhustne. Nakoniec pridáme malinové pyré a vanilkový extrakt, ak ho chceme použiť a zmes dobre premiešame. Prelejeme do nádoby a necháme v mrazničke cez noc stuhnúť.

Čučoriedková omáčka

Potrebujeme: 3 š mrazených čučoriedok, 1 š vody, 1/2 š cukru, 1,5 PL kukuričného škrobu rozpusteného v 3 PL vody, 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup: Polovicu čučoriedok dáme do malého hrnca spolu s vodou, cukrom a vanilkovým extraktom. Na miernom plameni zahrievame dovtedy, kým zmes nezačne bublať a čučoriedky začnú mäknúť. Pridáme rozpustený kukuričný škrob a celú zmes necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň na minimum a necháme bublať ešte asi 2 alebo 3 minúty, alebo pokým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Ak by príliš zhustla, pridávamee po 1 PL vody, kým nezredne. Odstránime z plameňa a pridáme zvyšné čučoriedky. Omáčku môžeme podávať horúcu, ale aj za studena. Perfektne sa hodí na cheesecake, zmrzlinu alebo raňajkovú kašu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop