Korzár logo Korzár
Sobota, 28. marec, 2020 | Meniny má Soňa

Varíme s Korzárom chutné antioxidanty: Quinoa s kozím syrom, farebná polievka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Detoxikačná farebná polievka

Potrebujeme: 1/4 š vody (alebo zeleninového vývaru), 1/2 červenej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 zelerové stonky, 3 stredne veľké mrkvy, 1 malú brokolicu, rozdelenú na ružičky, 1 š paradajok, 1 PL čerstvého zázvoru, 1 ČL kurkumy, 1/4 ČL škorice, 1/8 ČL kajenskej papriky (voliteľné), soľ a mleté čierne korenie, 6 š vody (alebo 4 š vody a 2 š zeleninového vývaru), 2 šálky spareného kelu, 1 š červenej kapusty, šťavu z 1/2 malého citróna

Postup: Do veľkého hrnca pridáme 1/4 šálky vody a zapneme plyn na stredný plameň.

Keď bude voda horúca, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania povaríme asi 2 minúty. Pridáme pokrájané zelerové stonky, mrkvu, brokolicu, paradajky a čerstvý zázvor. Pomiešame a varíme 3 minúty. Ak treba, pridáme viac vody alebo vývaru. Potom vmiešame koreniny a soľ. Pridáme zvyšnú vodu a necháme prevariť. Potom znížime plameň na minimum a necháme variť približne 10 – 15 minút, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridáme kel, kapustu a citrónovú šťavu podľa chuti a naposledy necháme prevrieť ešte 2 – 3 minúty.

Quinoa s pečenou cviklou, kozím syrom a balzamikom

Potrebujeme: 3 čerstvé cvikly, 1 š vody, 1/2 š quinoi (dá sa nahradiť napríklad aj za kuskus, bulgur alebo ryžu), 3 š posekaného špenátu, 1/2 hlavy červenej kapusty, nakrájanej na kúsky, 1/2 malej červenej cibule, 1/2 š mandľových plátkov, 120 g kozieho syra

Na dressing: 1/2 uvarenej cvikly, kôra a šťava z 1 pomaranča, 3 PL balzamika, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 PL extra panenského olivového oleja, 1 ČL mletého čierneho korenia. 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej)

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Cviklu si umyjeme a položíme na plech s 1 šálkou vody. Zabalíme do alobalu a pečieme 45 minút až 1 hodinu, kým nie je cvikla mäkká. Necháme ju vychladiť, očistíme a pokrájame ju. Polovicu jednej cvikly si však odložíme bokom na dressing.

Medzitým si uvaríme quinou a necháme ju vychladnúť. Všetky suroviny na dressing vložíme do mixéra a vymiešame dohladka.

Rozdelíme na 4 taniere, pridáme rovnomerne na každý z nich ešte špenát, kapustu, červenú cibuľu, repu, plátky mandlí a rozmrvený kozí syr. Vrch polejeme balzamikovým dressingom.

Hippie miska s tahini javorovým dressingom

Potrebujeme: 1 hlava kelových listov, sparených a pokrájaných na kúsky, 1 citrón, 1 a 1/2 PL olivového oleja, 1/2 š kuskusu, 1 veľký batát, nakrájaný na menšie kocky, 1/2 avokáda, 2 PL sušených bobúľ goji, 2 PL tekvicových semiačok, 2 PL konopných semiačok, 1/2 š klíčkov

Dressing: 2 PL tahini pasty, 1 PL javorového sirupu, 1/2 PL sójovej omáčky, šťava z 1/2 citróna, 2 PL vody

Postup: Do veľkej misky položíme kelové lístky a polejeme ich 1 PL olivového oleja a šťavou z polovičky citróna. Vtierame tekutinu do kelu približne 5 minút. Kuskus uvaríme. Rúru si zahrejeme na 220 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme kúsky batátu, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme a pečieme 20 – 25 minút do zmäknutia. Uvarený kuskus a upečený batát pridáme ku kelu, vrch posypeme goji bobuľami, konopnými a tekvicovými semiačkami a klíčkami. V samostatnej miske zmiešame všetky suroviny na dressing, polejeme ním vrch šalátu a dobre premiešame. Rozdelíme do dvoch misiek a na vrch položíme na tenko nakrájané avokádo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  2. "Škoda riskovať!"
  3. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  4. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  7. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  8. Madeira je rajom pre milovníkov prírody
  9. KORONAVÍRUS: Päť rád na bezpečné bankovanie
  10. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám?
  1. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  2. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  3. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  4. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  5. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  8. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  9. Do seniorov sa oplatí investovať
  10. Aj napriek koronavírusu vyrážajú farmári na polia
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 36 763
  2. "Škoda riskovať!" 15 095
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 771
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 13 440
  5. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 098
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 9 935
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 542
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 927
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 676
  10. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok 7 859

Téma: Antioxidanty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Plne vybavený tím doktorky Diany Ganajovej (na fotografii vpravo) z Košíc. Bežne robia v respirátoroch a rukaviciach. K dispozícii majú aj štíty.

Z rodičov sa zrazu stali učitelia. Ich deti dostávajú úlohy aj z hudobnej

Mama tretiaka a piatačky: Ako to zvládam, to sa ma opýtajte o dva týždne.

Tretiakovi Alanovi s úlohami pomáhajú mama aj sestra.

Učiteľka prvákov: Nemyslím si, že im budú vedomosti chýbať

Dobrovoľné úlohy robia deti radšej, ako tie povinné.

Cez spoločný videohovor môže deťom vysvetliť učivo aj skontrolovať ich pokroky v čítaní.

Dopady pandémie koronavírusu ekonomicky pocítia aj obce

Stoja kolaudácie, projekty, obmedzil sa chod úradov.

Rúška z Tichého Potoka.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Nie sme vo vojne (píše Michal Havran)

Pocit, že za vami stojí celá spoločnosť, je najvýznamnejším znakom civilizácie.

Banskobystrický samosprávny kraj spustil službu donášky nákupov pre seniorov a ľudí z ohrozených skupín obyvateľstva pod heslom Staráme sa o starkých.
Ilustračná fotografia.
Autorská strana Zuzany Vasičákovej Očenášovej

Chýbaš mi, Británia. Ľúbostný list ostrovanom

Tri lekcie z ostrovov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop