Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom chutné antioxidanty: Quinoa s kozím syrom, farebná polievka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Detoxikačná farebná polievka

Potrebujeme: 1/4 š vody (alebo zeleninového vývaru), 1/2 červenej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 zelerové stonky, 3 stredne veľké mrkvy, 1 malú brokolicu, rozdelenú na ružičky, 1 š paradajok, 1 PL čerstvého zázvoru, 1 ČL kurkumy, 1/4 ČL škorice, 1/8 ČL kajenskej papriky (voliteľné), soľ a mleté čierne korenie, 6 š vody (alebo 4 š vody a 2 š zeleninového vývaru), 2 šálky spareného kelu, 1 š červenej kapusty, šťavu z 1/2 malého citróna

Postup: Do veľkého hrnca pridáme 1/4 šálky vody a zapneme plyn na stredný plameň.

Keď bude voda horúca, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania povaríme asi 2 minúty. Pridáme pokrájané zelerové stonky, mrkvu, brokolicu, paradajky a čerstvý zázvor. Pomiešame a varíme 3 minúty. Ak treba, pridáme viac vody alebo vývaru. Potom vmiešame koreniny a soľ. Pridáme zvyšnú vodu a necháme prevariť. Potom znížime plameň na minimum a necháme variť približne 10 – 15 minút, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridáme kel, kapustu a citrónovú šťavu podľa chuti a naposledy necháme prevrieť ešte 2 – 3 minúty.

Quinoa s pečenou cviklou, kozím syrom a balzamikom

Potrebujeme: 3 čerstvé cvikly, 1 š vody, 1/2 š quinoi (dá sa nahradiť napríklad aj za kuskus, bulgur alebo ryžu), 3 š posekaného špenátu, 1/2 hlavy červenej kapusty, nakrájanej na kúsky, 1/2 malej červenej cibule, 1/2 š mandľových plátkov, 120 g kozieho syra

Na dressing: 1/2 uvarenej cvikly, kôra a šťava z 1 pomaranča, 3 PL balzamika, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 PL extra panenského olivového oleja, 1 ČL mletého čierneho korenia. 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej)

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Cviklu si umyjeme a položíme na plech s 1 šálkou vody. Zabalíme do alobalu a pečieme 45 minút až 1 hodinu, kým nie je cvikla mäkká. Necháme ju vychladiť, očistíme a pokrájame ju. Polovicu jednej cvikly si však odložíme bokom na dressing.

Medzitým si uvaríme quinou a necháme ju vychladnúť. Všetky suroviny na dressing vložíme do mixéra a vymiešame dohladka.

Rozdelíme na 4 taniere, pridáme rovnomerne na každý z nich ešte špenát, kapustu, červenú cibuľu, repu, plátky mandlí a rozmrvený kozí syr. Vrch polejeme balzamikovým dressingom.

Hippie miska s tahini javorovým dressingom

Potrebujeme: 1 hlava kelových listov, sparených a pokrájaných na kúsky, 1 citrón, 1 a 1/2 PL olivového oleja, 1/2 š kuskusu, 1 veľký batát, nakrájaný na menšie kocky, 1/2 avokáda, 2 PL sušených bobúľ goji, 2 PL tekvicových semiačok, 2 PL konopných semiačok, 1/2 š klíčkov

Dressing: 2 PL tahini pasty, 1 PL javorového sirupu, 1/2 PL sójovej omáčky, šťava z 1/2 citróna, 2 PL vody

Postup: Do veľkej misky položíme kelové lístky a polejeme ich 1 PL olivového oleja a šťavou z polovičky citróna. Vtierame tekutinu do kelu približne 5 minút. Kuskus uvaríme. Rúru si zahrejeme na 220 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme kúsky batátu, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme a pečieme 20 – 25 minút do zmäknutia. Uvarený kuskus a upečený batát pridáme ku kelu, vrch posypeme goji bobuľami, konopnými a tekvicovými semiačkami a klíčkami. V samostatnej miske zmiešame všetky suroviny na dressing, polejeme ním vrch šalátu a dobre premiešame. Rozdelíme do dvoch misiek a na vrch položíme na tenko nakrájané avokádo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára, Antioxidanty

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop