Detoxikačná farebná polievka
Potrebujeme: 1/4 š vody (alebo zeleninového vývaru), 1/2 červenej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 zelerové stonky, 3 stredne veľké mrkvy, 1 malú brokolicu, rozdelenú na ružičky, 1 š paradajok, 1 PL čerstvého zázvoru, 1 ČL kurkumy, 1/4 ČL škorice, 1/8 ČL kajenskej papriky (voliteľné), soľ a mleté čierne korenie, 6 š vody (alebo 4 š vody a 2 š zeleninového vývaru), 2 šálky spareného kelu, 1 š červenej kapusty, šťavu z 1/2 malého citróna
Postup: Do veľkého hrnca pridáme 1/4 šálky vody a zapneme plyn na stredný plameň.
Keď bude voda horúca, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania povaríme asi 2 minúty. Pridáme pokrájané zelerové stonky, mrkvu, brokolicu, paradajky a čerstvý zázvor. Pomiešame a varíme 3 minúty. Ak treba, pridáme viac vody alebo vývaru. Potom vmiešame koreniny a soľ. Pridáme zvyšnú vodu a necháme prevariť. Potom znížime plameň na minimum a necháme variť približne 10 – 15 minút, kým zelenina nebude mäkká. Nakoniec pridáme kel, kapustu a citrónovú šťavu podľa chuti a naposledy necháme prevrieť ešte 2 – 3 minúty.
Quinoa s pečenou cviklou, kozím syrom a balzamikom
Potrebujeme: 3 čerstvé cvikly, 1 š vody, 1/2 š quinoi (dá sa nahradiť napríklad aj za kuskus, bulgur alebo ryžu), 3 š posekaného špenátu, 1/2 hlavy červenej kapusty, nakrájanej na kúsky, 1/2 malej červenej cibule, 1/2 š mandľových plátkov, 120 g kozieho syra
Na dressing: 1/2 uvarenej cvikly, kôra a šťava z 1 pomaranča, 3 PL balzamika, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 PL extra panenského olivového oleja, 1 ČL mletého čierneho korenia. 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej)
Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Cviklu si umyjeme a položíme na plech s 1 šálkou vody. Zabalíme do alobalu a pečieme 45 minút až 1 hodinu, kým nie je cvikla mäkká. Necháme ju vychladiť, očistíme a pokrájame ju. Polovicu jednej cvikly si však odložíme bokom na dressing.
Medzitým si uvaríme quinou a necháme ju vychladnúť. Všetky suroviny na dressing vložíme do mixéra a vymiešame dohladka.
Rozdelíme na 4 taniere, pridáme rovnomerne na každý z nich ešte špenát, kapustu, červenú cibuľu, repu, plátky mandlí a rozmrvený kozí syr. Vrch polejeme balzamikovým dressingom.
Hippie miska s tahini javorovým dressingom
Potrebujeme: 1 hlava kelových listov, sparených a pokrájaných na kúsky, 1 citrón, 1 a 1/2 PL olivového oleja, 1/2 š kuskusu, 1 veľký batát, nakrájaný na menšie kocky, 1/2 avokáda, 2 PL sušených bobúľ goji, 2 PL tekvicových semiačok, 2 PL konopných semiačok, 1/2 š klíčkov
Dressing: 2 PL tahini pasty, 1 PL javorového sirupu, 1/2 PL sójovej omáčky, šťava z 1/2 citróna, 2 PL vody
Postup: Do veľkej misky položíme kelové lístky a polejeme ich 1 PL olivového oleja a šťavou z polovičky citróna. Vtierame tekutinu do kelu približne 5 minút. Kuskus uvaríme. Rúru si zahrejeme na 220 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme kúsky batátu, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme a pečieme 20 – 25 minút do zmäknutia. Uvarený kuskus a upečený batát pridáme ku kelu, vrch posypeme goji bobuľami, konopnými a tekvicovými semiačkami a klíčkami. V samostatnej miske zmiešame všetky suroviny na dressing, polejeme ním vrch šalátu a dobre premiešame. Rozdelíme do dvoch misiek a na vrch položíme na tenko nakrájané avokádo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.