Antioxidanty sú látky pomáhajúce znižovať alebo spomaľovať ničenie buniek spôsobené voľnými radikálmi. Tie môžu mať podiel na viacerých ochoreniach vrátane rakoviny, aterosklerózy a straty zraku.
Kovbojský kaviár
Potrebujeme: 1 plechovku čiernej (alebo inej farebnej) fazule, 1 plechovku bielej fazule, 1 š kukurice (uvarenej alebo z plechovky), 1/3 š najemno nakrájanej červenej cibule, po 1/3 š z červenej, žltej a zelenej papriky, všetky nakrájané najemno, 1/2 š paradajky na malé kúsky, 1-2 jalapeno papričiek (voliteľné), 1/4 š zelených olív, 1/4 š čiernych olív, hrsť lístkov koriandra
Dressing: 4 PL extra panenského olivového oleja, šťava z 2 limetiek, 1 ČL chilli, 1/2 ČL mletej rasce, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Všetky ingrediencie na šalát si zmiešame vo veľkej mise. Suroviny na dressing si v menšej miske dobre vymiešame a zmes nalejeme na vrch šalátu. Všetko dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť, aby sa chute dobre prepojili. Skladujeme v chladničke vo vzduchotesne uzavretej nádobe maximálne jeden týždeň.
Antioxidačná čokoláda
Potrebujeme: približne 220 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 %), sušené ovocie bez pridaného cukru, napríklad slivky, hrozienka, brusnice či goji, zmes orechov a semiačok podľa chuti, posekaných na kúsky, napríklad vlašské, pistácie, mandle, para orechy, kokosové lupienky, slnečnicové, tekvicové, chia semiačka a podobne
Postup: Na plech si rozprestrieme papier na pečenie. Čokoládu nalámeme na malé kúsky do sklenenej misky, ktorú dáme zohriať do mikrovlky na 1 minútu. Potom misku vyberieme, čokoládu zamiešame, opäť dáme zahriať na 30 sekúnd a opäť miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pokiaľ by stále zostávali nejaké kúsky neroztopenej čokolády, vrátime misku späť do mikrovlnky a ešte chvíľu zahrievame. Lyžicou potom tekutú čokoládu naberieme na papier na pečenie a ak je to nutné, trocha rozotrieme do tvaru malých kruhov. Ich vrch posypeme zmesou sušeného ovocia, orechov a semiačok. Pracujeme vždy len s jedným čokoládovým kruhom, aby vrch nevychladol skôr, ako naň pridáme posýpku. Necháme všetko vychladnúť a zatuhnúť, buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke na urýchlenie procesu. Potom opatrne oddelíme od papiera a vychutnávame.
Zlaté latté
Potrebujeme: 1/2 š plnotučného kokosového mlieka, 1 š mandľového mlieka, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL škorice, štipka čierneho korenia, 1 datľu alebo 1/2 ČL javorového sirupu
Postup: Všetky suroviny pridáme do malého hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým zmes nie je horúca, nie však vriaca. Potom ju odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra a všetko spolu mixujeme asi 2 až 3 minúty, kým nápoj nie je krémový. Pijeme ešte teplé.
Variácia: Zlaté latté sa dá urobiť aj na studeno. V tomto prípade nebudeme mlieko s koreninami zahrievať, len ich rovno pridáme do mixéra a podávame s ľadom.
Antioxidanty
Hoci sú v niektorých prípadoch až príliš idealizované, faktom zostáva, že sú pre naše zdravie prospešné. Telo si ich vie vyrobiť aj samo, no nie je na škodu pridať si k nim aj niečo navyše. V rozličných množstvách sa nachádzajú aj v rastlinnej strave.
Čím je potravina žiarivejšia a farebnejšia, tým viac antioxidantov spravidla obsahuje. Bohaté na tieto látky je najmä bobuľové ovocie, granátové jablko, kvalitná horká čokoláda, brokolica, listová zelenina, mrkva, paprika, baklažán, strukoviny, vajíčka, para orechy, slnečnicové semiačka, čierny či zelený čaj a dokonca aj káva. Príjem antioxidantov zvyšujú aj koreniny, ako škorica, kurkuma, klinčeky, zázvor, rasca aj oregano.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.