Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Jarný reštart s kovbojským kaviárom a zlatým latté

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Antioxidanty sú látky pomáhajúce znižovať alebo spomaľovať ničenie buniek spôsobené voľnými radikálmi. Tie môžu mať podiel na viacerých ochoreniach vrátane rakoviny, aterosklerózy a straty zraku.

Kovbojský kaviár

Potrebujeme: 1 plechovku čiernej (alebo inej farebnej) fazule, 1 plechovku bielej fazule, 1 š kukurice (uvarenej alebo z plechovky), 1/3 š najemno nakrájanej červenej cibule, po 1/3 š z červenej, žltej a zelenej papriky, všetky nakrájané najemno, 1/2 š paradajky na malé kúsky, 1-2 jalapeno papričiek (voliteľné), 1/4 š zelených olív, 1/4 š čiernych olív, hrsť lístkov koriandra

Dressing: 4 PL extra panenského olivového oleja, šťava z 2 limetiek, 1 ČL chilli, 1/2 ČL mletej rasce, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie na šalát si zmiešame vo veľkej mise. Suroviny na dressing si v menšej miske dobre vymiešame a zmes nalejeme na vrch šalátu. Všetko dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť, aby sa chute dobre prepojili. Skladujeme v chladničke vo vzduchotesne uzavretej nádobe maximálne jeden týždeň.

Antioxidačná čokoláda

Potrebujeme: približne 220 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 %), sušené ovocie bez pridaného cukru, napríklad slivky, hrozienka, brusnice či goji, zmes orechov a semiačok podľa chuti, posekaných na kúsky, napríklad vlašské, pistácie, mandle, para orechy, kokosové lupienky, slnečnicové, tekvicové, chia semiačka a podobne

Postup: Na plech si rozprestrieme papier na pečenie. Čokoládu nalámeme na malé kúsky do sklenenej misky, ktorú dáme zohriať do mikrovlky na 1 minútu. Potom misku vyberieme, čokoládu zamiešame, opäť dáme zahriať na 30 sekúnd a opäť miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pokiaľ by stále zostávali nejaké kúsky neroztopenej čokolády, vrátime misku späť do mikrovlnky a ešte chvíľu zahrievame. Lyžicou potom tekutú čokoládu naberieme na papier na pečenie a ak je to nutné, trocha rozotrieme do tvaru malých kruhov. Ich vrch posypeme zmesou sušeného ovocia, orechov a semiačok. Pracujeme vždy len s jedným čokoládovým kruhom, aby vrch nevychladol skôr, ako naň pridáme posýpku. Necháme všetko vychladnúť a zatuhnúť, buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke na urýchlenie procesu. Potom opatrne oddelíme od papiera a vychutnávame.

Zlaté latté

Potrebujeme: 1/2 š plnotučného kokosového mlieka, 1 š mandľového mlieka, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL škorice, štipka čierneho korenia, 1 datľu alebo 1/2 ČL javorového sirupu

Postup: Všetky suroviny pridáme do malého hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým zmes nie je horúca, nie však vriaca. Potom ju odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra a všetko spolu mixujeme asi 2 až 3 minúty, kým nápoj nie je krémový. Pijeme ešte teplé.

Variácia: Zlaté latté sa dá urobiť aj na studeno. V tomto prípade nebudeme mlieko s koreninami zahrievať, len ich rovno pridáme do mixéra a podávame s ľadom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  2. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  3. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  4. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  5. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  6. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  7. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  8. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  9. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  10. Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 15 176
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 14 334
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 923
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 388
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 898
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 862
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 544
  8. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 528
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 7 358
  10. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 475

Téma: Antioxidanty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Löffler miloval Košice. Schádzali sa u neho umelci

Stretol sa s Picassom. K sochám sa dostal náhodou.

Uznávaný umelec pracoval s ebenovom, striebrom, olovom, bronzom či slonovinou. Plastika zdobí aj jeho rodný dom na Kmeťovej.

Zahraniční Slováci sa na východe stretli s Warholom i Máraiom

Novinári z 10 krajín sprostredkúvajú rodákom kontakt s domovom.

Košice hostí skutočne očarili.

Mužom roka v Česku môže byť 33-ročný Prešovčan

Milosh Harajda konkuruje neurochirurgovi a spisovateľovi.

Producent Milosh Harajda.

Laco Tverďák: Humor bez vtipu je ako guláš bez korenia a papriky

Jeden z najznámejších karikaturistov oslavuje. Už bez alkoholu

Ladislav Tverďák.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sudca Lindtner z Threemy: Kočner si tyká so všetkými, no jeho vplyv sa preceňuje

Na zabíjačke u Rehákovcov bol aj predseda bratislavského súdu. Kvôli Kočnerovi neodišiel.

Dávid Lindtner.
Boris Johnson zažil v parlamente ďalšiu prehru.
Poľský reportér a publicista. Študoval žurnalistiku, holandčinu a sociológiu na univerzite vo Vroclave, a potom ročný reportážny program vo Varšave. Pracuje v neziskovke Instytut Reportażu (Reportážny inštitút) vo Varšave a ako novinár na voľnej nohe. Jeho prvá kniha nedávno vyšla na Slovensku pod názvom Všechny Louisovy děti. V súčasnosti píše tretiu knihu, ktorá bude o súčasnom Holandsku. Je ženatý a je hrdým otcom deväťmesačnej dcérky. Na Slovensko prišiel na diskusiu na festivale Jeden svet.
Hráči Prievidze na ilustračnej fotografii.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop