Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Jarný reštart s kovbojským kaviárom a zlatým latté

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Antioxidanty sú látky pomáhajúce znižovať alebo spomaľovať ničenie buniek spôsobené voľnými radikálmi. Tie môžu mať podiel na viacerých ochoreniach vrátane rakoviny, aterosklerózy a straty zraku.

Kovbojský kaviár

Potrebujeme: 1 plechovku čiernej (alebo inej farebnej) fazule, 1 plechovku bielej fazule, 1 š kukurice (uvarenej alebo z plechovky), 1/3 š najemno nakrájanej červenej cibule, po 1/3 š z červenej, žltej a zelenej papriky, všetky nakrájané najemno, 1/2 š paradajky na malé kúsky, 1-2 jalapeno papričiek (voliteľné), 1/4 š zelených olív, 1/4 š čiernych olív, hrsť lístkov koriandra

SkryťVypnúť reklamu

Dressing: 4 PL extra panenského olivového oleja, šťava z 2 limetiek, 1 ČL chilli, 1/2 ČL mletej rasce, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie na šalát si zmiešame vo veľkej mise. Suroviny na dressing si v menšej miske dobre vymiešame a zmes nalejeme na vrch šalátu. Všetko dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť, aby sa chute dobre prepojili. Skladujeme v chladničke vo vzduchotesne uzavretej nádobe maximálne jeden týždeň.

Antioxidačná čokoláda

Potrebujeme: približne 220 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 %), sušené ovocie bez pridaného cukru, napríklad slivky, hrozienka, brusnice či goji, zmes orechov a semiačok podľa chuti, posekaných na kúsky, napríklad vlašské, pistácie, mandle, para orechy, kokosové lupienky, slnečnicové, tekvicové, chia semiačka a podobne

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na plech si rozprestrieme papier na pečenie. Čokoládu nalámeme na malé kúsky do sklenenej misky, ktorú dáme zohriať do mikrovlky na 1 minútu. Potom misku vyberieme, čokoládu zamiešame, opäť dáme zahriať na 30 sekúnd a opäť miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pokiaľ by stále zostávali nejaké kúsky neroztopenej čokolády, vrátime misku späť do mikrovlnky a ešte chvíľu zahrievame. Lyžicou potom tekutú čokoládu naberieme na papier na pečenie a ak je to nutné, trocha rozotrieme do tvaru malých kruhov. Ich vrch posypeme zmesou sušeného ovocia, orechov a semiačok. Pracujeme vždy len s jedným čokoládovým kruhom, aby vrch nevychladol skôr, ako naň pridáme posýpku. Necháme všetko vychladnúť a zatuhnúť, buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke na urýchlenie procesu. Potom opatrne oddelíme od papiera a vychutnávame.

SkryťVypnúť reklamu

Zlaté latté

Potrebujeme: 1/2 š plnotučného kokosového mlieka, 1 š mandľového mlieka, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL škorice, štipka čierneho korenia, 1 datľu alebo 1/2 ČL javorového sirupu

Postup: Všetky suroviny pridáme do malého hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým zmes nie je horúca, nie však vriaca. Potom ju odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra a všetko spolu mixujeme asi 2 až 3 minúty, kým nápoj nie je krémový. Pijeme ešte teplé.

Variácia: Zlaté latté sa dá urobiť aj na studeno. V tomto prípade nebudeme mlieko s koreninami zahrievať, len ich rovno pridáme do mixéra a podávame s ľadom.

Antioxidanty

Súvisiace témy: Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 380
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 712
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 893
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 183
  5. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 3 498
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 791
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 523
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 345
  1. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  2. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Martin Pollák: Hra o záchranu
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  8. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 34 322
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 086
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 530
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 893
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 912
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 023
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 740
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 345
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  2. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Martin Pollák: Hra o záchranu
  5. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  6. Tomas Hlavaty: Aj ty Brutus?
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  8. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 34 322
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 086
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 530
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 893
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 912
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 023
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 740
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 345
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu