Korzár logo Korzár
Nedeľa, 9. august, 2020 | Meniny má ĽubomíraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jarný reštart s kovbojským kaviárom a zlatým latté

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Antioxidanty sú látky pomáhajúce znižovať alebo spomaľovať ničenie buniek spôsobené voľnými radikálmi. Tie môžu mať podiel na viacerých ochoreniach vrátane rakoviny, aterosklerózy a straty zraku.

Kovbojský kaviár

Potrebujeme: 1 plechovku čiernej (alebo inej farebnej) fazule, 1 plechovku bielej fazule, 1 š kukurice (uvarenej alebo z plechovky), 1/3 š najemno nakrájanej červenej cibule, po 1/3 š z červenej, žltej a zelenej papriky, všetky nakrájané najemno, 1/2 š paradajky na malé kúsky, 1-2 jalapeno papričiek (voliteľné), 1/4 š zelených olív, 1/4 š čiernych olív, hrsť lístkov koriandra

Skryť Vypnúť reklamu

Dressing: 4 PL extra panenského olivového oleja, šťava z 2 limetiek, 1 ČL chilli, 1/2 ČL mletej rasce, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie na šalát si zmiešame vo veľkej mise. Suroviny na dressing si v menšej miske dobre vymiešame a zmes nalejeme na vrch šalátu. Všetko dobre premiešame a necháme pár hodín odstáť, aby sa chute dobre prepojili. Skladujeme v chladničke vo vzduchotesne uzavretej nádobe maximálne jeden týždeň.

Antioxidačná čokoláda

Potrebujeme: približne 220 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 %), sušené ovocie bez pridaného cukru, napríklad slivky, hrozienka, brusnice či goji, zmes orechov a semiačok podľa chuti, posekaných na kúsky, napríklad vlašské, pistácie, mandle, para orechy, kokosové lupienky, slnečnicové, tekvicové, chia semiačka a podobne

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na plech si rozprestrieme papier na pečenie. Čokoládu nalámeme na malé kúsky do sklenenej misky, ktorú dáme zohriať do mikrovlky na 1 minútu. Potom misku vyberieme, čokoládu zamiešame, opäť dáme zahriať na 30 sekúnd a opäť miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pokiaľ by stále zostávali nejaké kúsky neroztopenej čokolády, vrátime misku späť do mikrovlnky a ešte chvíľu zahrievame. Lyžicou potom tekutú čokoládu naberieme na papier na pečenie a ak je to nutné, trocha rozotrieme do tvaru malých kruhov. Ich vrch posypeme zmesou sušeného ovocia, orechov a semiačok. Pracujeme vždy len s jedným čokoládovým kruhom, aby vrch nevychladol skôr, ako naň pridáme posýpku. Necháme všetko vychladnúť a zatuhnúť, buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke na urýchlenie procesu. Potom opatrne oddelíme od papiera a vychutnávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zlaté latté

Potrebujeme: 1/2 š plnotučného kokosového mlieka, 1 š mandľového mlieka, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL škorice, štipka čierneho korenia, 1 datľu alebo 1/2 ČL javorového sirupu

Postup: Všetky suroviny pridáme do malého hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým zmes nie je horúca, nie však vriaca. Potom ju odstavíme z ohňa, vlejeme do mixéra a všetko spolu mixujeme asi 2 až 3 minúty, kým nápoj nie je krémový. Pijeme ešte teplé.

Variácia: Zlaté latté sa dá urobiť aj na studeno. V tomto prípade nebudeme mlieko s koreninami zahrievať, len ich rovno pridáme do mixéra a podávame s ľadom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 23 977
  2. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 16 761
  3. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 15 879
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 690
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 15 424
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 441
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 321
  8. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 320
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 263
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 200
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Antioxidanty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Pri požiari bytu v Medzilaborciach sa jeden človek zranil

Šesť ľudí hasiči vyviedli z bytovky.

Záhady a príbehy z východoslovenských múzeí

V Podtatranskom múzeu majú knihu, ktorú nikto nevie prečítať

Archaický jazyk neovládajú ani odborníci.

Judaikum z knižnice Podtatranského múzeá je písané archaickou hebrejčinou, ktorú nevedia prečítať ani odborníci na tento jazyk.
PRIEBEŽNE AKTUALIZOVANÉ

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop