Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Šumavská zelňačka, fašiangový guláš, švarkový mrežovník

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šumavská „zelňačka“

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 2 paprikové údené klobásy 2 veľké zemiaky, 1 cibuľu, 1 l silného hovädzieho vývaru, celú rascu, tymian (čerstvý alebo sušený), mletú údenú papriku, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, bravčovú masť, kyslú smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Zemiaky očistíme a dáme zvlášť uvariť do osolenej vody s rascou, v ktorej ich necháme postáť aj potom, čo sa nám uvaria. Kapustu si prekrojíme a dáme ju do hrnca. Pridáme k nej bobkový list, tymian, nové korenie a celé čierne korenie. Zalejeme ju vývarom a dusíme asi pol hodiny. Zatiaľ si na panvici opečieme na kolieska nakrájanú klobásku a keď pustí šťavu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak máme suchšiu klobásu, tak ju opekáme na troche masti. Keď je kapusta hotová, scedíme zemiaky a pridáme k nej. Potom do hrnca vlejeme aj dozlatista osmaženú cibuľu a klobásu. Všetko dobre premiešame a ešte chvíľku povaríme, aby sa nám dobre prepojili chute. Až potom polievku ochutnáme a v prípade potreby ju osolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany a posypanú vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Fašiangový zabíjačkový guláš

Potrebujeme na 4 porcie: 1 lyžicu tuku, 400 g bravčového pleca, 100 g bravčovej pečene, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica mletej sladkej papriky, 1/2 lyžičky drvenej rasce, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 200 ml svetlého piva, 1 lyžicu majoránky, soľ, mleté korenie

Postup: Tuk rozohrejeme v kastróle a vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Opražíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do guláša ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a rascou a pražíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

SkryťVypnúť reklamu

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a dusíme ešte ďalších 10 minút. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

Škvarkový mrežovník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 250 g mletých oškvarkov, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 5 lyžíc mlieka, slivkový lekvár, rum

Postup: Z múky, mletých oškvarkov, cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru, vajec, mlieka spracujeme cesto. Dve tretiny cesta vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme slivkovým lekvárom. Z ostatného cesta urobíme valčeky a na lekvár robíme mriežky. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení pocukrujeme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 946
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 423
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 365
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 800
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu