Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Šumavská zelňačka, fašiangový guláš, švarkový mrežovník

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šumavská „zelňačka“

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 2 paprikové údené klobásy 2 veľké zemiaky, 1 cibuľu, 1 l silného hovädzieho vývaru, celú rascu, tymian (čerstvý alebo sušený), mletú údenú papriku, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, bravčovú masť, kyslú smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Zemiaky očistíme a dáme zvlášť uvariť do osolenej vody s rascou, v ktorej ich necháme postáť aj potom, čo sa nám uvaria. Kapustu si prekrojíme a dáme ju do hrnca. Pridáme k nej bobkový list, tymian, nové korenie a celé čierne korenie. Zalejeme ju vývarom a dusíme asi pol hodiny. Zatiaľ si na panvici opečieme na kolieska nakrájanú klobásku a keď pustí šťavu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak máme suchšiu klobásu, tak ju opekáme na troche masti. Keď je kapusta hotová, scedíme zemiaky a pridáme k nej. Potom do hrnca vlejeme aj dozlatista osmaženú cibuľu a klobásu. Všetko dobre premiešame a ešte chvíľku povaríme, aby sa nám dobre prepojili chute. Až potom polievku ochutnáme a v prípade potreby ju osolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany a posypanú vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Fašiangový zabíjačkový guláš

Potrebujeme na 4 porcie: 1 lyžicu tuku, 400 g bravčového pleca, 100 g bravčovej pečene, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica mletej sladkej papriky, 1/2 lyžičky drvenej rasce, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 200 ml svetlého piva, 1 lyžicu majoránky, soľ, mleté korenie

Postup: Tuk rozohrejeme v kastróle a vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Opražíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do guláša ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a rascou a pražíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

Skryť Vypnúť reklamu

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a dusíme ešte ďalších 10 minút. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

Škvarkový mrežovník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 250 g mletých oškvarkov, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 5 lyžíc mlieka, slivkový lekvár, rum

Postup: Z múky, mletých oškvarkov, cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru, vajec, mlieka spracujeme cesto. Dve tretiny cesta vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme slivkovým lekvárom. Z ostatného cesta urobíme valčeky a na lekvár robíme mriežky. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení pocukrujeme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. Koniec čakania na kuriéra
  4. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  5. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  8. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  9. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  10. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 11 408
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 642
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 893
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 869
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 5 060
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 669
  7. Crème de la crème po slovensky 3 185
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 968
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 885
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 656
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako sa bude vyvíjať pandémia.


a 2 ďalší 7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop