Korzár logo Korzár
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Šumavská zelňačka, fašiangový guláš, švarkový mrežovník

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šumavská „zelňačka“

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 2 paprikové údené klobásy 2 veľké zemiaky, 1 cibuľu, 1 l silného hovädzieho vývaru, celú rascu, tymian (čerstvý alebo sušený), mletú údenú papriku, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, bravčovú masť, kyslú smotanu, petržlenovú vňať

Postup: Zemiaky očistíme a dáme zvlášť uvariť do osolenej vody s rascou, v ktorej ich necháme postáť aj potom, čo sa nám uvaria. Kapustu si prekrojíme a dáme ju do hrnca. Pridáme k nej bobkový list, tymian, nové korenie a celé čierne korenie. Zalejeme ju vývarom a dusíme asi pol hodiny. Zatiaľ si na panvici opečieme na kolieska nakrájanú klobásku a keď pustí šťavu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak máme suchšiu klobásu, tak ju opekáme na troche masti. Keď je kapusta hotová, scedíme zemiaky a pridáme k nej. Potom do hrnca vlejeme aj dozlatista osmaženú cibuľu a klobásu. Všetko dobre premiešame a ešte chvíľku povaríme, aby sa nám dobre prepojili chute. Až potom polievku ochutnáme a v prípade potreby ju osolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany a posypanú vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Fašiangový zabíjačkový guláš

Potrebujeme na 4 porcie: 1 lyžicu tuku, 400 g bravčového pleca, 100 g bravčovej pečene, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica mletej sladkej papriky, 1/2 lyžičky drvenej rasce, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 200 ml svetlého piva, 1 lyžicu majoránky, soľ, mleté korenie

Postup: Tuk rozohrejeme v kastróle a vložíme doň mäso nakrájané na kocky a rovnako pokrájanú pečienku. Opražíme zo všetkých strán a pečienku potom vyberieme na tanier, do guláša ju vrátime až na záver, aby dlhým dusením nestuhla.

Mäso posunieme nabok a na tuk prihodíme na kocky nakrájanú cibuľu a na tenké plátky posekaný cesnak. Smažíme za občasného miešania 4 minúty. Zahustíme paprikou a rascou a pražíme ešte pol minúty.

Pridáme pretlak, zmiešame i s mäsom a ďalej smažíme ešte 3 minúty. Guláš osolíme, okoreníme, podlejeme pivom a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. V priebehu dusenia podlievame vždy troškou vody, aby sa nepripaľoval.

Skryť Vypnúť reklamu

K takmer mäkkému mäsu pridáme pečienku a dusíme ešte ďalších 10 minút. Na záver omáčku dochutíme majoránkou. Podávame s chlebom.

Škvarkový mrežovník

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 250 g mletých oškvarkov, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 5 lyžíc mlieka, slivkový lekvár, rum

Postup: Z múky, mletých oškvarkov, cukru, prášku do pečiva, vanilkového cukru, vajec, mlieka spracujeme cesto. Dve tretiny cesta vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme slivkovým lekvárom. Z ostatného cesta urobíme valčeky a na lekvár robíme mriežky. Pečieme v stredne vyhriatej rúre. Po upečení pocukrujeme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 513
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 698
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 994
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 981
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 121
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 613
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 730
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 706
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 578
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 132
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Samuela Marca

Keď príde šialenec a všetko zmení (píše Samo Marec)

Čo všetko je možné, keď ľudia uveria, že možné je všetko.

Marcelo Bielsa.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop