Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Nátierky z pečeného cesnaku, lososa, zo skaramelizovanej cibule

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nátierka z pečeného cesnaku

Hoci je cesnak chutný a zdravý, veľa ľudí ho radšej oželie, kvôli nevábnej vôni, ktorú zanecháva a pre mnohých je aj ťažko stráviteľný. Keď si ho však najskôr upečiete, jeho sila a zápach zoslabne, zato vynikne skvelá chuť. Kvôli nátierke a hlavičke cesnaku nemusíte zapínať rúru, stačí, že ju prihodíte do rúry vtedy, keď budete piecť mäso, či zapekať cestoviny alebo zemiaky.

Potrebujeme: 2 celé hlávky cesnaku, čerstvý syr typu žervé alebo lučina, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, sušený tymian. Ak máte radi kozí syr, môžete ho vymeniť za čerstvý a získate delikátnu pochúťku.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Hlávky cesnaku rozdelíme horizontálne a každú polovicu položíme na alobal rezom nahor. Osolíme ich, okoreníme a pokvapkáme olejom. Polovičky cesnaku zabalíme do alobalu a necháme ich piecť v rúre asi 60 minút. Potom ich vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a až potom vybalíme z alobalu. Jednotlivé strúčiky vytlačíme von zo šupky, dáme ich do misky a vidličkou ich popučíme. Pridáme syr, posypeme tymianom a ak to je ešte potrebné, osolíme a okoreníme celú nátierku.

Pečená nátierka zo skaramelizovanej cibule

Potrebujeme: 2 cibule, slaninu, maslo, asi štvrť čajovej lyžičky hnedého cukru, soľ, mleté čierne korenie, 2 - 3 PL bieleho vína, strúhaný syr, smotanu, majonézu

Postup: V panvici na rozohriatom masle orestujeme nakrájanú cibuľu, osolíme ju, okoreníme a za občasného miešania ju podusíme asi 10 minút. Keď je už cibuľa mäkká, posypeme ju hnedým cukrom a necháme ju karamelizovať. Malo by to trvať 15-20 minút. Potom cibuľu podlejeme vínom, dobre premiešame a dusíme asi dve minúty.

SkryťVypnúť reklamu

Potom cibuľu preložíme do zapekacej misky, pridáme k nej strúhaný syr, na malé kúsky nakrájanú a opečenú slaninu, asi dve lyžice majonézy a trochu smotany. Všetko dôkladne premiešame a dáme do rúry asi na 20 minút upiecť. Výborne sa k tomu hodí chrumkavá bageta.

Lososová nátierka

Potrebujeme: Na nátierku sa dá využiť pečený losos, ktorý sa nám zvýšil z obeda či večere z predchádzajúceho dňa, ale použiť sa dá aj konzervovaný. Okrem lososa potrebujeme 2 PL čerstvého kôpru, smotanový syr, 3 PL majonézy, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, citrónovú kôru

Postup: Ak používame čerstvého lososa, najskôr si ho musíme okoreniť, osoliť a upiecť v rúre. Potom z neho odstránime kožu a rybu v miske rozdrobíme na drobné kúsky. V prípade, že používame lososa, ktorý sa nám zvýšil, máme prípravu jednoduchšiu. K rybe do misky pridáme syr, majonézu, nasekaný kôpor, soľ, korenie, citrónovú šťavu a kôru. Poriadne premiešame, necháme chvíľu postáť, aby sa nám spojili chute a môžeme podávať.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 823
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 736
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 837
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 759
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 398
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 735
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 495
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 270
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu