Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Nátierky z pečeného cesnaku, lososa, zo skaramelizovanej cibule

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nátierka z pečeného cesnaku

Hoci je cesnak chutný a zdravý, veľa ľudí ho radšej oželie, kvôli nevábnej vôni, ktorú zanecháva a pre mnohých je aj ťažko stráviteľný. Keď si ho však najskôr upečiete, jeho sila a zápach zoslabne, zato vynikne skvelá chuť. Kvôli nátierke a hlavičke cesnaku nemusíte zapínať rúru, stačí, že ju prihodíte do rúry vtedy, keď budete piecť mäso, či zapekať cestoviny alebo zemiaky.

Potrebujeme: 2 celé hlávky cesnaku, čerstvý syr typu žervé alebo lučina, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, sušený tymian. Ak máte radi kozí syr, môžete ho vymeniť za čerstvý a získate delikátnu pochúťku.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Hlávky cesnaku rozdelíme horizontálne a každú polovicu položíme na alobal rezom nahor. Osolíme ich, okoreníme a pokvapkáme olejom. Polovičky cesnaku zabalíme do alobalu a necháme ich piecť v rúre asi 60 minút. Potom ich vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a až potom vybalíme z alobalu. Jednotlivé strúčiky vytlačíme von zo šupky, dáme ich do misky a vidličkou ich popučíme. Pridáme syr, posypeme tymianom a ak to je ešte potrebné, osolíme a okoreníme celú nátierku.

Pečená nátierka zo skaramelizovanej cibule

Potrebujeme: 2 cibule, slaninu, maslo, asi štvrť čajovej lyžičky hnedého cukru, soľ, mleté čierne korenie, 2 - 3 PL bieleho vína, strúhaný syr, smotanu, majonézu

Postup: V panvici na rozohriatom masle orestujeme nakrájanú cibuľu, osolíme ju, okoreníme a za občasného miešania ju podusíme asi 10 minút. Keď je už cibuľa mäkká, posypeme ju hnedým cukrom a necháme ju karamelizovať. Malo by to trvať 15-20 minút. Potom cibuľu podlejeme vínom, dobre premiešame a dusíme asi dve minúty.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom cibuľu preložíme do zapekacej misky, pridáme k nej strúhaný syr, na malé kúsky nakrájanú a opečenú slaninu, asi dve lyžice majonézy a trochu smotany. Všetko dôkladne premiešame a dáme do rúry asi na 20 minút upiecť. Výborne sa k tomu hodí chrumkavá bageta.

Lososová nátierka

Potrebujeme: Na nátierku sa dá využiť pečený losos, ktorý sa nám zvýšil z obeda či večere z predchádzajúceho dňa, ale použiť sa dá aj konzervovaný. Okrem lososa potrebujeme 2 PL čerstvého kôpru, smotanový syr, 3 PL majonézy, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, citrónovú kôru

Postup: Ak používame čerstvého lososa, najskôr si ho musíme okoreniť, osoliť a upiecť v rúre. Potom z neho odstránime kožu a rybu v miske rozdrobíme na drobné kúsky. V prípade, že používame lososa, ktorý sa nám zvýšil, máme prípravu jednoduchšiu. K rybe do misky pridáme syr, majonézu, nasekaný kôpor, soľ, korenie, citrónovú šťavu a kôru. Poriadne premiešame, necháme chvíľu postáť, aby sa nám spojili chute a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Legislative intention - recodification of the corporate law
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  6. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 252
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 485
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 138
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 688
  5. Po Slovensku na motorke 6 770
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 385
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 925
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 783
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 567
  10. Crème de la crème po slovensky 3 180
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant delta príde aj na Slovensko.


a 2 ďalší 7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop