Korenistá šošovicová polievka
Potrebujeme: 200 g šošovice, zeleninový vývar, 3-4 paradajky, 2 stonkové zelery, 2 strúčiky cesnaku, maslo, medzi prsty mletej škorice a kurkumy, pol čajovej lyžičky mletého zázvoru aj mletého čierneho korenia, soľ, 2 PL citrónovej šťavy
Postup: V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej všetko korenie, dobre premiešame a asi minútu – dve opekáme, aby sa rozvinuli všetky vône a chute. Potom pridáme prelisovaný cesnak, premytú šošovicu, nakrájaný zeler a na kúsky nakrájané paradajky, ktoré sme predtým zbavili šupky. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom, premiešame a varte pod pokrievkou, kým šošovica úplne nezmäkne. Hotovú polievku rozmixujeme a podľa potreby prepasírujeme, dochutíme, pridáme citrónovú šťavu a petržlenovú vňať.
Smotanové posúchy
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 120 g kyslej smotany, kocku droždia, 250 ml mlieka, 1 ČL cukru, rascu, soľ, olej
Postup: Droždie a cukor rozmiešame v troche teplého mlieka a necháme vzísť kvások. Potom ho zmiešame s múkou, soľou, smotanou a rascou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozdelíme na malé bochníčky, ktoré rozvaľkáme a upečieme v rúre, prípadne ich vysmažíme na oleji.
Lasane so špenátom a kuracím mäsom
Potrebujeme: plátky lasaní, kuracie prsia, balenie baby špenátu, 300 ml mlieka, 50 g masla, trochu hladkej múky, olej, tvrdý strúhaný syr, smotanu na varenie, 2 strúčiky cesnaku, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Roztopíme maslo a opražíme na ňom asi dve lyžice múky. Keď chytí zlatistú farbu, kastról odstavíme z ohňa, pomaly a za stáleho miešania k múke nalejeme mlieko. Omáčku vrátime naspäť na sporák, osolíme ju, ochutíme muškátovým orieškom a za stáleho miešania povaríme, kým nezhustne.
Špenát krátko podusíme na masle, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Potom k nemu prilejeme smotanu a krátko povarte.
Kuracie prsia nakrájame na tenké rezančeky, osolíme, okoreníme a orestujeme na oleji dozlatista.
V zapekacej mise rozložíme surové lasaňové plátky, na to dáme špenátovú zmes, niekoľko kúskov mäsa, bielu bešamelovú omáčku a strúhaný syr. Postup opakujte do vyčerpania všetkých surovín tak, aby posledné vrstvy tvorili plátky cestovín a biela omáčka. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 40 minút a tesne pred koncom pridáme nastrúhaný syr.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.